Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [stefan-istan_com_pl] Co sądzicie o moich zdjęciach produktów?

Domyślnie [stefan-istan_com_pl] Co sądzicie o moich zdjęciach produktów?

Witam,

Moim zamiarem było zrobienie zdjęć na białym tle (#ffffff) z lekkim cieniem pod obiektami by uzyskać efekt 3D. Pozycja aparatu z przodu, lecz troszkę powyżej obiektu. Odległośc od obiektu około 2m. Ogniskowa 70mm, przesłona f9 - f13.

Tło bristol
    oświetlenie 2xparasolki srebrne (2x600W)

Oto przykładowe zdjęcia wykonane 350D + sigma APO 70-300 (ręcznie wyostrane).

Niestety elementy dość jasne zlewały się z tłem i musiałem posilić się czymś więcej niż programem do rawów (PS lub gimpem).

1)
    2)
    3)
    4)
    5)

Proszę o wasze komentarze i jeśli chcieli byście coś poprawić to miło by usłyszeć rozwiązanie.

Pozdrawiam:
    50d, 580exII, Tamron 28-200
    tmp page :stefan.istan.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Te cienie to pędzelkiem malowałeś w PSuju? Jak dla mnie strasznie nienaturalnie wyglądają. Może postaw przedmiot np. na plastikowym tle, albo na czymś co da efekt częściowego odbicia.

EDIT:
    O takie odbicie mi chodzi jak na poniższym zdjęciu.
    http://www.shutterstock.com/pic-4345...blue-tint.html
    Ostatnio edytowane przez gonzo44 ; 21-01-2008 o 18:45

Domyślnie

gonzo44: dzięki za komentarz.

Faktycznie cienie nie wyszły najlepiej.
    Nie jest to malowane pędzlem ale uzyskane poprzez maskę z białą warstwą w photoshopie.

Szukam jakiegoś dobrego materiału(np tutka) w necie na któtym mógłym się oprzeć ale ciężko znależć coś o fotografowanu jasnych przedmiotów na jasnym tle.

problem w tym również iż bardzo Ciężko uzyskać efekt białego tła bez wycinania obiektów i malowania dookoła białym pędzlem. Efekt taki bardzo chciałbym uzyskać używając tylko aparatu i edytora do rawów ale bardzo Ciężko mi idzie.

Będę wdzięczny za więcej krytycznych odpowiedzie i wiele pomocnych podpowiedzi

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

plexi mleczne i dodatkowa lampa od spodu
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Domyślnie

już trochę*porobiłem takich "technicznych" fotek z doświadczenia wiem, że lepiej wyglądają ułożone bardziej nieregularnie
    troche moich znajdziesz tu:
    http://www.kasprzakleonard.home.pl/S...RY_1/index.htm
    http://www.kasprzakleonard.home.pl/S...RY_2/index.htm

Ogólnie mój pracodawca bardziej lubi takie "artystyczne" - jak to nazywa fotki (że bokeh itp tid) ale wiem, że do katalogów raczej chcą całe ostre. Popracuj nad ostrością (min f/10) i porządnym oświetleniem, żeby mniej cieni było (ale żeby troche ich zostało no i kadr - bardziej dynamiczny

Ja do zdjęć używam 2 softboxów (80x80) i dwie 430ex wyzwalane ST-E2.
    Wszystko na białym tle (jakieś*najtańsze z allegro), pod tłem zwykły stolik, a między stolikiem a tłem biały brystol.

Używałbym pleksi, ale czasami trafi się*pompa o wadze 50kg i wymiarach 90x40x40 i wtedy to rozwiązanie zdecydowanie odpada
    Ostatnio edytowane przez Adam Kasprzak ; 22-01-2008 o 00:25
    Pkt 8 regulaminu forum

Lightbulb

Adam zdjęcia Twoje wyglądają całkiem dobrze, jednak tło nie jest do końca białe.

Ja chcę właśnie takie zdjęcie uzyskać już z samego aparatu - no może po wywołaniu Rawa. (któtki czas edycji)

Ze znalezionego materiału wynika iż trzeba szczególnie mocno naświetlić tło za fotografowanym obiektem. Należy tak ustawić ekspozycję by prześwietlić tło .

Jutro będa próby. Ja doświetlałem tło rozproszonym światłem co właśnie mogło wpłynąć na to iż tło było zbyt niebieskie.

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci na na dokładnie białym tle, to najlepiej daj jeszcze jedną lampę za materiałem.
    Pkt 8 regulaminu forum

Domyślnie

materiał tzn chodzi Tobie o tło czy o obiekt fotografowany ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nie widać fotek :/
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

nie widac fotek

Uprawnienia umieszczania postów