Niewiele - pracowalem na całych zdjęciach - wyostrzanie, temperatura barwna, czasem krzywe dla rozjaśnienia. Reszta naturalnie. Dodatkowo saturacja gdzieniegdzie - musiałem czasem ratować niedostatki A75 :-|Zamieszczone przez MarekC
Niewiele - pracowalem na całych zdjęciach - wyostrzanie, temperatura barwna, czasem krzywe dla rozjaśnienia. Reszta naturalnie. Dodatkowo saturacja gdzieniegdzie - musiałem czasem ratować niedostatki A75 :-|Zamieszczone przez MarekC
No własnie ja o tych niedostatkach ;-). Różne fotki z 3Mpx (chyba tyle ma A75 ???) widziałem, ale tak ciepłych z tak ładnym rozpływaniem się światła jeszcze nigdy :-)Zamieszczone przez Macio
Koleżanka jest modelką ?? i jakiego oświetlenia użyłeś do oświetlenia sceny ?? Pytam bo dziewczyna zdaje się idealnie panować nad mimiką twarzy, wyrazem oczu..jak profi
Pozdrawiam
Marek
Ta koleżanka to moje <3 :grin: Pozuje mi już od ponad roku to trochę się nauczyła - choć ja młody wiekiem bo tylko 17 lat, ona równieżZamieszczone przez MarekC
Ale dajemy radę
Dzięki Niej mogłem dużo ćwiczyć zdjęcia, bo pozowała wytrwale
![]()
Oświetlenie ? 2 lampy po 100 watt przez parasolki białe, pod kątem mniej więcej 45 stopni, ustawione dla jak najmniejszej ilości niekorzystnych cieni ( przydałyby się 3 ale nie mam)
Dzięki za opinie ,teraz czekam na 350d i mam nadzieje że wreszcie uwolnie się od ograniczeń a75 :wink:
Tym bardziej gratuluję i zazdroszczę zdolności i modelki ;-)Zamieszczone przez Macio
Pozdrawiam
Marek
I to wiele wyjasnia a ja moge tylko pogratulowac - ze wbrew trendom nie zarzuciles (a moze zarzuciles? nie wiemZamieszczone przez Macio
) ludzi rok temu "patrzcie na moje pierwsze fotki z mojego nowego kompakcika"
... ze wytrwale cwiczyles wraz z modelka no i... ze swietnie sie nauczyles jak wiele dobre oswietlenie znaczy w fotografii i jak je dobrze wykorzystywac - co widac wlasnie na tych zdjeciach.
Ja moge tylko pozazdroscic zaciecia do zdjec studyjnych i widocznych przez to efektow.
Od razu nie pokazywałem efektów, czytałem ksiązki i robiłem zdjęcia. Potem stopniowo pokazywałem co mi wychodziłoZamieszczone przez Vitez
Teraz czekam na 350d - strasznie mnie korci wzięcie go w łapska i nauka praktycznie chyba od nowa... bo to zupełnia inna bajka
![]()
możesz powiedzieć jakie to książki ?? Może i ja czegos się nauczęZamieszczone przez Macio
Pozdrawiam
Marek
Np taka : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=64406819Zamieszczone przez MarekC
( w sumie to dopiero ją zaczynam)
do tego e-booki.