Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Dobry zoom do 90mm

slawek_6
    Guest

Domyślnie Dobry zoom do 90mm

Witam!
    Mam EOS5 z obiektywem canon 50/1,8. Chciałbym rozbudować zestaw o zoom od około 28 do 80. Sprzętu takiego jest dużo na rynku, różnych firm, ale nie wiem, który nie będzie odbiegał jakością od posiadanej 50ki. Chcę wydać nie więcej niż 700PLN. (Nie robię dużych powiększeń).
    Na pewno wiele osób ma taki zestaw obiektywów i może podzielić się opinią, o którą bardzo proszę.
    Pozdrawiam:
    Sławek

Początki nałogu

Domyślnie

Tamron 28-75 F/2,8. Bardzo dobry sprzęt ale 700 PLN to za mało. za ok 1000 możesz dostać używany i na gwarancji. Jak bedę sprzedawał swojego to moge dac znać.
    Mordo Ty moja !

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do Tamrona (uwaga na egzemplarze z felernym AF - opis problemu do znalezienia na fotum) dorzuciłbym jeszcze:
    1. Canon EF 28-105/3.5-4.5 USM: nie tak ostry jak Tamron, ciemniejszy, ale za to dużo szybszy i tańszy
    2. Canon EF 24-105/3.5-4.5 USM: podobnie jak 28-105, tyle że za trochę większe pieniądze, bo ma opinię ostrzejszego.
    3. Tokina 28-70/2.8: niewiele mniej ostra niż Tamron (choć na f/2.8 bez rewelacji) ale solidniej zbudowana i szybsza (choć nie jest to już taka różnica ja w przypadku wspomnianych szkieł Canona). starsze egzemplarze miewają problemy z kompatybilnością z nowszymi body EOS, ale EOS-a 5 to nie dotyczy. Jest też wcześniejsza wersja ze światłem 2.6 - 2.8.
    Są też interesujące pozycje wśród starszych obiektywów, ale wymienione tutaj będą stosunkowo łatwe do nabycia.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 20-01-2008 o 00:55
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

slawek_6
    Guest

Domyślnie

Dzięi za info. Powiem szczerze, że przyglądałem się już wcześniej tym obiektywom ale dla mnie najważniejsze jest właśnie takie porównanie (najłatwiejsze było kupienie 50mm tym bardziej, że przesiadłem się z Zenita).
    Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam

jest jeszcze 24-85 z USMem Canona 3.5-5.6. Całkiem sensowne szkło. Da się kupić na allegro w cenie przez Ciebie określonej. Ma metalowy bagnet i nie obraca mu się przód przy ostrzeniu.

mam 28-80 3.5-5.6 IV z USMem, taki najtańszy plastik z eosa 500n. Tragiczny też nie jest, a bardzo tanio można go pozyskać na allegro.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów