Dzięki Piotrkula, forum oczywiście czytałem i to i inne też i przewertowałem dane techniczne, budowę itp, ale nie rozwiało to moich wątpliwości, wszyscy zachwycają się Tamronem 28-75/f2,8 i na to szkiełko się zdecydowałem bo właściwie żadnych negatywnych klimatów nie słyszałem, ale mało wiem na temat tego drugiego Tamrona SP 17-35/f2,8-4 czy jest on równie dobry jak ten powyższy, a potrzebuje też szerokiego kąta żeby przy 10D mieć ogniskową w granicach 28 mm. Znalazłem na jakiejś stronie japońskiej czy podobnej test niestety pisany tymi ich znaczkami i nic z tego nie zrozumiałem a fotki robione obiektywami porówynalne. Wiem że Canon to L-ka, napęd USM, FT-M, soczewki o niskiej dyspersji itp ale ja to się ma w praktyce. Zależy mi na jakości zdjęć więc stąd moje pytanie czy jest duża różnica w jakości fotek i jak Tamron zachowuje się przy przesłonie 2,8, bo jednak 2,8 to nie to samo co 4. A tak swoją drogą to w naszym pięknym kraju chyba brakuje dobrych testów sprzętu foto szczególnie obiektywów, jak człowiek chce coś kupić i się zoriętować w sprzęcie to musi szukać na zagranicznych stronach i też róznie z tym bywa. Pozdrawiam Ciepły