Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon 400D obiektyw - wybór / zamiennik KIT'a

Floyd
    Guest

Domyślnie Canon 400D obiektyw - wybór / zamiennik KIT'a

Jestem posiadaczem 400d w sumie od niedawna, ale dość szybko zorientowałem sie że kitowy obiektyw nie spełnia moich oczekiwań. Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o obiektywy dlatego też zwracam się do Was z prośba o pomoc.

udało mi sie uzbierać 1300zł nie za wiele jak na obiektyw, ale na pewno będzie lepszy od Kitowego.

Zdjęcia jakie robie: głównie czarno-białe (choć w kolorze tez się zdarza ^^ ) scenerie po zachodzie słońca albo tuż przed świtem, zdjęcia w nocy, portrety zwierząt i zdjęcia kwiatów .

Szukam więc obiektywu w miarę jasnego do zdjęć b&w i z niewielkim zoomem aby nie rozpraszać fotografowanych zwierząt.

Zastanawiam sie nad wyborem EF-S17-85mm f/4-5.6 ze stabilizacją obrazu, ale nie wiem czy to dobry wybór.

Także proszę o jakieś komentarze dotyczące w\w obiektywu (czy to dobry pomysł) lub podanie jakiejś alternatywy. Z góry dziękuje wszystkim

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Floyd Zobacz posta
    Szukam więc obiektywu w miarę jasnego

Zastanawiam sie nad wyborem EF-S17-85mm f/4-5.6
    jedo twoje zdanie zaprzecza drugiemu ;-)

temat walkowany miliony razy - wpisz w szukajke tamron 17-50 :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"scenerie po zachodzie słońca albo tuż przed świtem, zdjęcia w nocy, portrety zwierząt i zdjęcia kwiatów"

Nie wydaje mi się, żebyś był w stanie obskoczyć to wszystko jednym szkłem. Skoro masz już kita, to może wykorzystaj jego szeroki koniec i dokup Tamrona 28-75/2,8? Chociaż moim zdaniem to dalej za krótko. Może do tego jeszcze Sigma 70-300 APO?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Floyd
    Guest

Domyślnie

nie to że przeczy, ja po prostu nie mam zielonego pojęcia o obiektywach ^^

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

kolaj dobrze pisze, skoro tak mowisz to wyborem dla ciebie bedzie Tamron 28-75. co prawda za dlugi to on nie jest ale chyba na lesne wyprawy w celu upolowania sarenki chodzic pewnie jeszccze nie bedziesz.

a nawet wtedy mozesz sobie dokupic jakies szkielko z serii econo np. tamron 55-200, ktory wedlug mnie jest dobrym optycznie obiektywem (bralem pierwszy z polki, ale fakt ze AF to on ma raczej na statyczne elementy dostosowany) a jego koszt to cos ponizej 500pln
    Ostatnio edytowane przez werek ; 18-01-2008 o 15:53
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

nie to że przeczy, ja po prostu nie mam zielonego pojęcia o obiektywach ^^
    skoro nie masz pojęcia to co sprawiło, że nie odpowiada Ci ten KITowy?
    czego Ci w nim brakuje?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Floyd
    Guest

Domyślnie

"ale chyba na lesne wyprawy w celu upolowania sarenki chodzic pewnie jeszccze nie bedziesz."
    tak, pisząc portrety zwierząt nie miałem na myśli jakieś niesamowite zbliżenia w plenerze tylko fotografowanie głównie kotów ,psów i innych milusińskich ^^ zoom wystarczy mi na tyle aby mnie nic nie podrapało ^^

Dziekuję za rady
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    "skoro nie masz pojęcia to co sprawiło, że nie odpowiada Ci ten KITowy?"

brakuje mi głównie tego że jest ciemny, bez stojaka ciężko czasami cos zmotać i trochę za mały zoom, za blisko trzeba podejśc do fotografowanego obiektu aby zrobić dobre zbliżenie.
    Ostatnio edytowane przez Floyd ; 18-01-2008 o 15:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Za 1300 zł masz C 50/1,8 + C 55-250 USM IS. Wypas to to nie jest ale dużo potrafi. Wykorzystasz możliwości kita, dostaniesz coś do portretu i niby makro no i nowy (nie wiem o nim wiele) poważny tele zoom. Dla kogoś kto "nic nie wie o obiektywach" to potęga.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

"brakuje mi głównie tego że jest ciemny... i trochę za mały zoom, za blisko trzeba podejśc do fotografowanego obiektu aby zrobić dobre zbliżenie.
    zatem raczej nie załatwisz tego jednym obiektywem, a juz na pewno nie za 1300zł.
    Potrzeba Ci dwóch: jeden jasny oraz drugi długi i to prędzej da się w tej cenie zrobić.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Za 1300 zł masz C 50/1,8 + C 55-250 USM IS. Wypas to to nie jest ale dużo potrafi.
    O! dobrze tu kolega prawi :-)

Jedyne co, to 50mm to niestety nie jest zbyt szczęśliwa ogniskowa do 400D i dużo lepiej byłoby wziąć np. Canona 28/1.8 lub Sigmę 30/1.4 ale każdy z nich (i to używany) to już wydatek rzędu tych 1300zł, więc nie zostanie Ci na tele.

Natomiast w zakresie teleobiektywów wybór masz spory, ten 55-250 powyzej to niezła propozycja, ale tak samo dobry będzie też na przykład Canon 100-300 USM.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Floyd posłuchaj Kubaka i przyjrzyj się tamronowi 17-50 2.8 - jasny, rozsądny zakres i do tego jeszcze całkiem ostry (tak przynajmniej mówią ci co go używali lub używają). Za 1300 powinno udać Ci sie go upolować.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów