Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Z Analoga na cyfre = zadowolenie ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eroll
    Budżet: około 3000 tys.
    No za tyle, to możesz kupić chyba wszystkie produkty canona po jednej sztuce.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Sprawa prosta, 20/30d lub samsung g10d + dualkit.

Wizjer w 400d za przyjemny chyba nie bedzie do mf...

Eroll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No za tyle, to możesz kupić chyba wszystkie produkty canona po jednej sztuce.
    Dobra uwaga, a inni młówili, że mały budżet
    Oczywiście 3000 zł

Zmierzam ku 30d (nowy), raczej nmam obawy co do zakupu używanego sprzętu w takiej cenie. Do tego przejściówka na m42 z dandelionem, potem dokupie sobie jakis obiektyw.

Wiecie może gdzie mozna kupić takiego Canona d30 samo body w rozsądnej cenie i np. 24 miesięczną gwarancją (większośc sklepów daje 12 miesięcy.. ) ?

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eroll Zobacz posta

Wiecie może gdzie mozna kupić takiego Canona d30 samo body w rozsądnej cenie

http://allegro.pl/search.php?string=d30&category=8846
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Helios 44M-4 MC Jupiter 37A MC pierścienie pośrednie do makro statyw Velbon
    ....
    Oczywiście zamierzam używać obiektywów M42 przy użyciu przejściówki, ale także nowych obiektywów.
    Miałem bardzo podobne obiektywy podpięte do swojego starego 300D - dawały radę bez problemu - jedynie pod światło była męka. Na pewno również nie 'obsłużysz' DSLR'a samymi starymi obiektywami - gorąco zachęcam do zakupu co najmniej jednego dobrego 'nowożytnego'.

Analog to świetna sprawa, o czym wiem bo używam, ale w dzisiejszych czasach potrzeba jednak tej szybkości jaką daje lustrzanka cyfrowa pod każdym względem (nie tylko jeśli chodzi o gotowy produkt w postaci zdjęcia przeniesionego w kilka sekund na PC).
    ...
    Zatem potrzebuję lustrzanki cyfrowej.
    Budżet: około 3000 tys.
    ...
    Na początku myślałem o 350d dwa dobre obiektywy.
    Teraz myślę, że może warto dołożyć jednak do body i kupić canona 30d (np. używany).
    Ja bym się skłonił ku rozwiązaniu -> używany 20D + KIT 18-55mm EF-S + używany Tamron 28-75 f2.8 + przejsciówka (może z dendalionem)
    Będziesz miał pokryty fajny zakres - od 18 do 75mm (28mm do 120mm @ 1.6x crop), w tym jeden bardzo fajny obiektyw, który też podepniesz do analogowego body Canona (jeśli kiedyś mimo wszystko chciałbyś wrócić do negatywu). Ogólnie: jasno, sprawnie, wygodniej i dobrej jakości.

Cenowo wychodzi w okolicach 3000zł

Na allegro:
    BODY 20D -> od 1500zł
    Tamron 28-75 -> od 950zł
    M42-> EOS z Dandelionem -> od 199zł

Czyli w kwocie którą na to przeznaczasz się bez problemu zmieścisz.

Sam posiadam 30D, a mój znajomy 20D i jeśli chodzi o jakość zdjęć, to praktycznie nic się nie różnią. Różnica względem 350D - duża.

Jak Ci braknie tele, to zawsze masz 135mm w postaci Jupitera (~216mm @ 1.6x crop)

To czego potrzebuję to brak drastycznych zmian po przejściu z analoga, jesli chodzi o jakość i wyrazistosć zdjęć. Jednym słowem, nie zalezy mi strasznie na jakichkolwiek bajerach (zawsze robiłem fotki na manualu i będą robił, a na jakości, kolorystyce, ostrości zdjęć. Oczywiście jeśli jakieś 'bajery' mają w tym pomóc to jak najbardziej.
    No to dlatego 350D trochę będzie Ci przeszkadzał - jedno kółko nastaw to trochę kiszka, ale można się przyzwyczaić. 350D ma niestety jedną dużą wadę - wizjer...
    Takie rzeczy jak: prędkość włączania / zapisu na kartę / przeglądania / obsługa aparatu / współpraca z lampą, itp - zbliżona do 20D/30D.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Analog to świetna sprawa, o czym wiem bo używam, ale w dzisiejszych czasach potrzeba jednak tej szybkości jaką daje lustrzanka cyfrowa pod każdym względem (nie tylko jesli chodzi o gotowy produkt w postaci zdjęcia przeniesionego w kilka sekund na PC).
    Fotocyfrowa i analog to naprawdę dwa różne tematy. Wszelkie porównania dotychczsowe dotyczyły mędrców znających te dwa zagadnienia. Jeżeli sobie wyobrażasz, że tak po prostu przeskoczysz, to jesteś w błędzie. Masz moc roboty ...
    Wini

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    No to dlatego 350D trochę będzie Ci przeszkadzał - jedno kółko nastaw to trochę kiszka, ale można się przyzwyczaić. 350D ma niestety jedną dużą wadę - wizjer...
    Ty ino się odczep od 350, tak! Jak komuś nie przeszkadza to, że będzie miał poxigripa, który imo daje efekty lepsze niż wszystkie inne zestawy uchwyt standardowy + grip bg, to jak najbardziej 350d! Wizjer używam do ostrzenia manualnego makro i nie tylko i też idzie, nie wiem czemu panują takie stereotypy, że jak 3cyfrowy, to zabawka, albo to za mały wizjer, albo to plastikowy, albo za mały uchwyt. Fakt, byłem w FotoJokerze i miałem wybór : 350d czy 30d : też wydawało mi się, że 350d to zabawka i tylko ze 2 razy spadnie na ziemię i będzie do wyrzucenia, a że 30d wytrzyma wszystko, taka kobyła fajna. Ale wybrałem 350d i radzę sobie z nim wspaniale, poxigrip idealnie dopasowany do ręki właściciela, ostrzyć na mf idzie, nie wiem co tam jeszcze... No po prostu idealny zakup!

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ty ino się odczep od 350, tak! Jak komuś nie przeszkadza to, że będzie miał poxigripa, który imo daje efekty lepsze niż wszystkie inne zestawy uchwyt standardowy + grip bg, to jak najbardziej 350d! Wizjer używam do ostrzenia manualnego makro i nie tylko i też idzie, nie wiem czemu panują takie stereotypy, że jak 3cyfrowy, to zabawka, albo to za mały wizjer, albo to plastikowy, albo za mały uchwyt. Fakt, byłem w FotoJokerze i miałem wybór : 350d czy 30d : też wydawało mi się, że 350d to zabawka i tylko ze 2 razy spadnie na ziemię i będzie do wyrzucenia, a że 30d wytrzyma wszystko, taka kobyła fajna. Ale wybrałem 350d i radzę sobie z nim wspaniale, poxigrip idealnie dopasowany do ręki właściciela, ostrzyć na mf idzie, nie wiem co tam jeszcze... No po prostu idealny zakup!
    No to sobie zobacz co mam w stopce Mam porównanie na codzień (no może co kilka dni) i śmiem powiedzieć, że sporo temu korpusowi (350D) brakuje. M.in. te sprawy które opisałem. Stereotyp pewnie i panuje, ale popatrz na pewne fakty które mówią, że 350D to nie jest 20D... Dla kogoś kto przesiądzie się z analoga mały wizjer będzie największą porażką.
    Pewnie, że - jak to ładnie napisałeś 'poxigrip' - nie przeszkadza, ale jak różnica cenowa 350D względem 20D jest tak niewielka, to dlaczego nie zainwestować w coś co jest lepsze?
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 18-01-2008 o 23:15
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Chyba potrzeba bardziej kategorycznej odpowiedzi na problem na początku wątku. Nie będzie nic z zastosowania obiektywów M42 a z wymienionych w szczególności. Miałem okazję pracować wiele lat na podobnym zestawie (może nawet sporo lepszym) i zapewniam że każdy korpus z grupy 350D, 400D, 30D da w połączeniu z kitem i C 50/1,8 o niebo lepsze efekty. Nie obrzydzajmy sobie współczesnej techniki za pomocą ruskich słoików. Kolega ma 3000 zł do wydania i bez problemu kupi któreś body i wymienione obiektywy. Wychowany na analogu nie bedzie jęczał na nieporadność autofokusa i inne bzdety. Jestem pewiem, ze osiągnie zadowolenie z przesiadki na cyfrę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wizjer używam do ostrzenia manualnego makro i nie tylko i też idzie, nie wiem czemu panują takie stereotypy, że jak 3cyfrowy, to zabawka, albo to za mały wizjer, albo to plastikowy, albo za mały uchwyt.
    Wiesz, jak ktoś używał dobrego analoga to wizjer 5D nie jest jakąś wielką rewelacją, a wszystko co niżej jest po prostu małe i ciężko się przestawić. Jak dla mnie to wizjer 20D/30D jest od biedy akceptowalny do normalnego fotografowania z AF, ale już na pewno nie do manualnego ostrzenia bez matówki z klinem.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów