Cytat Zamieszczone przez Eroll Zobacz posta
Helios 44M-4 MC Jupiter 37A MC pierścienie pośrednie do makro statyw Velbon
....
Oczywiście zamierzam używać obiektywów M42 przy użyciu przejściówki, ale także nowych obiektywów.
Miałem bardzo podobne obiektywy podpięte do swojego starego 300D - dawały radę bez problemu - jedynie pod światło była męka. Na pewno również nie 'obsłużysz' DSLR'a samymi starymi obiektywami - gorąco zachęcam do zakupu co najmniej jednego dobrego 'nowożytnego'.

Analog to świetna sprawa, o czym wiem bo używam, ale w dzisiejszych czasach potrzeba jednak tej szybkości jaką daje lustrzanka cyfrowa pod każdym względem (nie tylko jeśli chodzi o gotowy produkt w postaci zdjęcia przeniesionego w kilka sekund na PC).
...
Zatem potrzebuję lustrzanki cyfrowej.
Budżet: około 3000 tys.
...
Na początku myślałem o 350d dwa dobre obiektywy.
Teraz myślę, że może warto dołożyć jednak do body i kupić canona 30d (np. używany).
Ja bym się skłonił ku rozwiązaniu -> używany 20D + KIT 18-55mm EF-S + używany Tamron 28-75 f2.8 + przejsciówka (może z dendalionem)
Będziesz miał pokryty fajny zakres - od 18 do 75mm (28mm do 120mm @ 1.6x crop), w tym jeden bardzo fajny obiektyw, który też podepniesz do analogowego body Canona (jeśli kiedyś mimo wszystko chciałbyś wrócić do negatywu). Ogólnie: jasno, sprawnie, wygodniej i dobrej jakości.

Cenowo wychodzi w okolicach 3000zł

Na allegro:
BODY 20D -> od 1500zł
Tamron 28-75 -> od 950zł
M42-> EOS z Dandelionem -> od 199zł

Czyli w kwocie którą na to przeznaczasz się bez problemu zmieścisz.

Sam posiadam 30D, a mój znajomy 20D i jeśli chodzi o jakość zdjęć, to praktycznie nic się nie różnią. Różnica względem 350D - duża.

Jak Ci braknie tele, to zawsze masz 135mm w postaci Jupitera (~216mm @ 1.6x crop)

To czego potrzebuję to brak drastycznych zmian po przejściu z analoga, jesli chodzi o jakość i wyrazistosć zdjęć. Jednym słowem, nie zalezy mi strasznie na jakichkolwiek bajerach (zawsze robiłem fotki na manualu i będą robił, a na jakości, kolorystyce, ostrości zdjęć. Oczywiście jeśli jakieś 'bajery' mają w tym pomóc to jak najbardziej.
No to dlatego 350D trochę będzie Ci przeszkadzał - jedno kółko nastaw to trochę kiszka, ale można się przyzwyczaić. 350D ma niestety jedną dużą wadę - wizjer...
Takie rzeczy jak: prędkość włączania / zapisu na kartę / przeglądania / obsługa aparatu / współpraca z lampą, itp - zbliżona do 20D/30D.