Kupiłem wersje bardziej przeźroczysta niż mleczną, do tego dostałem miskę mleczna, żółtą, pomarańczową i niebieską.
Bez najmniejszych oporów daje się założyć na 580EX II, nie spada, ale według mnie mogłoby się ciaśniej zakładać. Po postawieniu lampy do pionu robi się już dość wysoki zestaw. Majtając na lewo i prawo lampa nie ma tendencji do złożenia się z pozycji pionowej do poziomej.
Sam dyfuzor wykonany jest z miękkiego tworzywa, bardziej mu do gumy niż do plastiku, ale jest dość sztywny i ciężki.
Miseczki mają zaczepy, a więc nic nam nie wyskoczy w trakcie pracy.
W trakcie testowania interesowało mnie czy skierowanie palnika w sufit nie spowoduje zmniejszenia światła.
Zachowawczo wszystkie testy robiłem na +1 EV na lampie, ISO 400 AWB, 1/60, f=6,3.
Przy kadrach poziomych Lightsphere clear był ustawiony pionowo w górę zaś porównanie było do stoffena pod kątem 60 i 45 stopni, bo według mnie to właściwe porównanie.
1. palnik pionowo w górę z biała nakładką
2. palnik ze stoffenem 60 stopni w górę
3. palnik ze stoffenem 45 stopni w górę (przy pochylaniu w dół widać, że cienie sią bardziej ostre, ale mamy wiecej światła)
4. palnik ze stoffenem 90 stopni ( prawie tak samo jak wynalazek Garego)
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę umieścić opisów popd zdjęciami, kadry pionowe w nastepnym poście.