Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 50 1.4

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 50 1.4

Nie mam na razie czasu ani ochoty na dluzszy test... wiec tutaj a nie w Testach pisze.
    Chcialem pokazac jedno zdjecie z tego szkla.

Co na nim widac:

- jaka ladna GO z f1.4 (obiekt to typowa iglasta galazka, ostrzenie z minimalnej odleglosci dla tego szkla)
    - jaki ladny bokeh
    - jaka dosc kiepska jakosc jednak przy f 1.4, mimo zastosowania USM (3x po 50/0.3/0 )

Uwaga - oryginal 1,2 MB !
    (konwersja z RAW do 8bit TIFF bez jakiejkolwiek ingerencji, USM, zapis w JPG jakosc 10 PS Elements)
    http://vitez.ceron.pl/IMG_0248.jpg

Przy okazji - potwierdzcie mi ze ostrosc jest nastawiona na precik ?

Domyślnie

no tak, bokeh kurde ladny, co do jakosci faktycznie kiepsko
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

F/1.4 jest jakie jest. Zastosowałem największą dziurę tylko przy testach FF/BF bo do czego innego się nie nadaje (moim skromnych zdaniem). Rozmycie - miodek. Najostrzejszy jest pręcik.

P.S. Przepraszam, uzupełnię. Raz użyłem 1.4 przy zimowej fotce nocnej, z ręki przy ISO800 bodajże. Latarnie miały piękne, szerokie, fioletowe obwódy
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 27-04-2005 o 08:46

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    F/1.4 jest jakie jest. Zastosowałem największą dziurę tylko przy testach FF/BF bo do czego innego się nie nadaje (moim skromnych zdaniem).
    Ale tam sie nie nadaje... Kurcze, nie po to sie kupuje jasny obiektyw zeby z niego nie korzystac i przymykac go do 2.8. Bez sensu. Nadaje sie, tylko ze do specyficznych zastosowan.

Przyklad 1

Przyklad 2

Oba z reki na pelnej dziurze.
    I oba maja taka ostrosc ze jakiejs super wielkoformatowej odbitki to bym z nich nie zrobil (zakladajac ze matryca mialaby wieksza rozdzielczosc niz 6mpx) ale wg mnie w zupelnosci wystarczajaca.

P.S. ta 50tka to chyba moj ulubiony obiektyw sposrod wszystkich ktore posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ale tam sie nie nadaje... Kurcze, nie po to sie kupuje jasny obiektyw zeby z niego nie korzystac i przymykac go do 2.8. Bez sensu. Nadaje sie, tylko ze do specyficznych zastosowan.
    Po pierwsze, nie napisałem nic o przymykaniu do 2.8 więc to sobie dopowiedziałeś. Jeśli już to przymykam do 2 lub 2.2 i jest OK.

Po drugie, skoro już uogólniasz, że należy korzystać z pełnego "otwarcia" kiedy tylko na to pozwala szkło, to kup sobie 50/1.0 i korzystaj z 1.0.
    Weź łaskawie pod uwagę, że mówimy o 50/1.4. Więc jeżeli go ktoś kupuje to nie tylko dla f/1.4, bo to za mało, ale ze względu również na inne zalety jak jakość wykonania :wink: , bokeh, Micro USM (jeżeli to dla kogoś jest zaletą) itd. Gdyby nie pozostałe plusy tego szkła to sądzę, że nikt by go nie kupił i wybrałby 50/1.8. Więc nie jest to wszystko znowu w tym wypadku takie bez sensu.

Po trzecie: napisałem: "moim zdaniem" co oznacza dokładnie to co oznacza. Ty znalazłeś zastosowanie, z którego jesteś zadowolony więc super.
    Na marginesie, mocny resize bardzo pomógł tym fotkom, które pokazałeś i chyba tylko w takiej wielkości należy je oglądać.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Po pierwsze, nie napisałem nic o przymykaniu do 2.8 więc to sobie dopowiedziałeś. Jeśli już to przymykam do 2 lub 2.2 i jest OK.
    Dopowiedzialem. Zgadza sie. Chodzilo mi tylko o fakt samego przymykania (a do jakiej wartosci - to juz inna sprawa). Pewnie ze po przymkniecu jest lepiej tylko po prostu skoro juz mamy te 1.4 to dlaczego z tego nie skorzystac jesli warunki tego wymagaja?

Po drugie, skoro już uogólniasz, że należy korzystać z pełnego "otwarcia" kiedy tylko na to pozwala szkło, to kup sobie 50/1.0 i korzystaj z 1.0.
    Nalezy korzystac jesli jesli tego potrzebujemy. I kiedy warunki tego wymagaja. Uwaga jak wyzej - mamy slabe swiatlo, brak statywu, ISO powiedzmy 800 to dlaczego nie sprobowac strzelic cos na 1.4 zamiast ryzykowac mocne niedoswietlenie? A 50/1.0L ... coz, nie ta cena, nie ta waga, nie te wymiary...

Weź łaskawie pod uwagę, że mówimy o 50/1.4. Więc jeżeli go ktoś kupuje to nie tylko dla f/1.4, bo to za mało, ale ze względu również na inne zalety jak jakość wykonania :wink: , bokeh, Micro USM (jeżeli to dla kogoś jest zaletą) itd. Gdyby nie pozostałe plusy tego szkła to sądzę, że nikt by go nie kupił i wybrałby 50/1.8. Więc nie jest to wszystko znowu w tym wypadku takie bez sensu.
    Alez calkowicie sie zgadzam. Wlasnie dlatego sam wybralem 50/1.4 zamiast 50/1.8. Chodzi mi tylko o to zeby zaraz nie przekreslac tego 1.4 piszac ze to sie do niczego nie nadaje (choc rozumiem ze to akurat Twoje zdanie). Moja uwaga byla zreszta wymierzona tez w innych (choc zacytowalem tylko Ciebie), ktorzy pisza o mydelku przy 1.4. Moze i jest mydelko. Ale czasem wole mydelko niz brak fotki w ogole.

Na marginesie, mocny resize bardzo pomógł tym fotkom, które pokazałeś i chyba tylko w takiej wielkości należy je oglądać.
    Na pewno pomoglo. W pelnej rozdzielczosci wygladaja calkiem niezle na ekranie. Mysle ze odbitka 13x18 albo 15x21 wygladala by dosc przyzwoicie (Choc troche miekko). Gorzej z 20x30.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

bokeh - rewelka
    ale nic poza tym
    juz myslalem zeby wymienic 1,8 na 1,4 ale chyba szkoda kaski ,precik najostrzejszy - ale nie ostry !

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za potwierdzenie... to dowod na to ze nie mam FF/BF a jedynie czasem pudluje z ostroscia (zdjecia Izy prezentowane niedawno w Galerii)... tutaj sie dokladnie i dlugo przymierzalem i trafilem tam gdzie chcialem.
    Szkoda ze nie zrobilem tego samego ujecia z innymi przeslonami

Aha... dlaczego zmienilem 50 1.8 na 1.4 ?

- piekny bokeh (i sie nie zawiodlem - pokochalem to szkielko za to )
    - jakosc wykonania (mimo ze to nie L )
    - lepsza jakosc przy 1.4 niz 50 tki 1.8 przy 1.8 - musze to sprawdzic jeszcze
    - bo mnie bylo stac (przepraszam za nieskromnosc) 8)

Co nie zmienia faktu ze wsrod tanich szkiel Canona 50 1.8 ma najlepszy stosunek cena/jakosc a 18-55 cena/uzytecznosc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Co nie zmienia faktu ze wsrod tanich szkiel Canona 50 1.8 ma najlepszy stosunek cena/jakosc a 18-55 cena/uzytecznosc.
    znaczy sie miales chyba na mysli canona 18-55
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karo82
    znaczy sie miales chyba na mysli canona 18-55
    A dlaczego pytasz?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów