W wersji stabilnej 2.6 będzie miał obsługę 16 bitów dzięki nowej bibliotece GEGL. Wykorzystuje ją już gimp 2.5 (rozwojowy, deweloperski).
system EOS
Zainstalowałem 2.5, niech ogarnę Twoją odpowiedź, bo dopiero po odpaleniu wersji rozwojowej zrozumiałem ją właściwie;-)
Z tego co widzę to Gimp 2.5 wykorzystuje bibliotekę GEGL, ale 16 bitów nie obsługuje. Obsługiwać będzie za pomocą w/w biblioteki w wersji stabilnej 2.6. Trochę to pogmatwane, ale taki jest stan rzeczy przynajmniej m/z.
Tylko do czego u licha wykorzystuje w/w bibliotekę wersja rozwojowa?, do niczego?
Ot tak się jakoś dziwię![]()
![]()
Gimp jest dopiero przenoszony na tą bibliotekę, więc nie wszystko jeszcze działa dobrze. Również nowych bajerów nie dodają, póki nie skończą migracji na gegl. Przynajmniej tak mi się wydaje![]()
To to się jeszcze zobaczy ;-) To nie jest takie proste "przepiszemy na GEGL i magicznie w opcjach wyskoczą opcje od 16-bit koloru" - jak ktoś się choć trochę próbował tą biblioteką bawić, to wie o czym mówię
Z tego, co pamiętam z gimp-developer, 2.6 to ma być bardziej pierwsza stabilna wersja używająca GEGL, że tak powiem "mniej więcej". Nawet 2.8 to będzie jeszcze ciągle długa i bolesna ;-) integracja. Dopiero później, gdy to wszystko (po drodze jeszcze cairo) będzie już grać i buczeć, wszystkie te teoretycznie fajne rzeczy zaczną być naprawdę użyteczne.
Ha, w końcu ktoś się wziął za sensowny fork GQview! http://geeqie.sourceforge.net/ - póki co alpha1, ale w wersji SVN jest coś, co dla mnie jest "być albo nie być": możliwość swobodnego konfigurowania buforowania obrazków. Po ludzku: przerzucanie 10mpix jpegów jest szybkie. Zaj***ście szybkieMogę chwilowo zapomnieć o upgradzie komputera... i skupić się na upgradzie monitora
Poza tym sporo fajnych zabawek, split screen do 4 obrazków (z synchronizowanym pan/zoom), 100% konfigurowalny overlay z parametrami, ale to są szczegóły.
Koniecznie SVN, w alpha1 nie ma sporo z tych fajności![]()
Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D
Mnie na PS'a też nie stać, a swoją drogą to się już od gqview, ufraw i digikam(właściwie showfoto, dopóki gimp nie będzie miał opanowanych 16bit) uzależniłemusiadłem na chwilkę do windy, dpp, corela photo XI, faststona i tak jakoś gorzej mi było
![]()