Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Przeglądarka dla Linuxa

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jesli chodzi o przegladarke do zdjec, to tylko i wylacznie GQview :-) i to niezaleznie do tego czy RAW czy nie. Szybkosc, wygoda, tak jak lubie ;-)

Natomiast jesli o edycje... IMHO jedyny sensowny (choc mi osobiscnie nie pasujacy) workflow to Bibble. Natomiast do samego ich otwierania/edycji to juz w tej chwili Gimp + UFraw sie w zupelnosci nadaje.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Popieram Muflona. Dodam, że GQview obsługuje profile kolorów. Brak mi w nim konfigurowalnego OSD (typu powiedzmy Irfan).

Workflow do RAW - całkiem sensownie wygląda też RawTherapee.

Co do przydatności ufrawa - potwierdzam. UFRaw świetnie uzupełnia się z GQview i dają razem już przyzwoite środowisko do pracy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

również polecam GQview. Prosto, szybko, skutecznie
    "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Domyślnie

Czy GQview czyta raw'y?, jeżeli tak to jak to mam zrobić?, u mnie samo z siebie .cr2 czytać nie chce

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Precyzyjnie mówiąc, to samych rawów nie czyta, ale czyta ukryte w nich jpgi. I robi to sam z siebie. Rawów z 400d nie próbowałem otwierać, ale 30d czy 5d czyta ok.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Precyzyjnie mówiąc, to samych rawów nie czyta, ale czyta ukryte w nich jpgi. I robi to sam z siebie. Rawów z 400d nie próbowałem otwierać, ale 30d czy 5d czyta ok.
    Precyzyjnie mówiąc, to ja nie byłem precyzyjny;-) wraz z najnowszym ubuntu instaluje się stabilna wersja GQview 2.0.4 i ta wersja niczego (RAW) sama z siebie nie czyta. Wersja devel 2.1.5 w repozytoriach ubuntu nie jest podłączona. Poradziłem sobie, mam wersję devel i jestem zachwycony prędkością działania i funkcjonalnością. Problem pod ubuntu rozwiązałem w ten sposób: ściągnąłem najnowszą paczkę ze stronki GQview:
    http://prdownloads.sourceforge.net/g...6.rpm?download
    zainstalowałem w ubuntu programik alien, skonwertowałem paczkę fedory do .deb "sudo alien gqview-2.1.5-1.i386.rpm" i odopaliłem debianową paczkę działa, hula i jest świetnie

Domyślnie

A ja ci napisze apt-get , czyli w ubuntu/kubuntu i innych debianach menazer pakietow. Tam znajdz graficzne i masz cala liste, i opisy

Po przegladnięciu wielu programow natrafisz na GQview i on Ci bedzie odpowiadal xd
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    A ja ci napisze apt-get , czyli w ubuntu/kubuntu i innych debianach menazer pakietow. Tam znajdz graficzne i masz cala liste, i opisy

Po przegladnięciu wielu programow natrafisz na GQview i on Ci bedzie odpowiadal xd
    przecież napisałem, że w repo wersji GQview devel nie było??: może masz podpięte jakieś dodatkowe repozytoria.

PS. tak na marginesie, CinePaint też nie ma. "Pakiet cinepaint nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
    Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
    pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
    E: Pakiet cinepaint nie ma kandydata do instalacji"
    Może Wiesz skąd ściągnąć, albo czym takim cinepait'a zastąpili?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cinepaint wymaga wiele samozaparcia, żeby go używać... UI ma lekko średniowieczne.

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Ok, cinepaint chwilowo na bok, a jak to jest z Gimpem i PNG?, działa to w trybie 16bit czy nie?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów