Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Przeglądarka dla Linuxa

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Ok, cinepaint chwilowo na bok, a jak to jest z Gimpem i PNG?, działa to w trybie 16bit czy nie?
    Nie, dalej ma tylko 8 bitów na kanał.

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W wersji stabilnej 2.6 będzie miał obsługę 16 bitów dzięki nowej bibliotece GEGL. Wykorzystuje ją już gimp 2.5 (rozwojowy, deweloperski).
    system EOS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    W wersji stabilnej 2.6 będzie miał obsługę 16 bitów dzięki nowej bibliotece GEGL. Wykorzystuje ją już gimp 2.5 (rozwojowy, deweloperski).
    Zainstalowałem 2.5, niech ogarnę Twoją odpowiedź, bo dopiero po odpaleniu wersji rozwojowej zrozumiałem ją właściwie;-)
    Z tego co widzę to Gimp 2.5 wykorzystuje bibliotekę GEGL, ale 16 bitów nie obsługuje. Obsługiwać będzie za pomocą w/w biblioteki w wersji stabilnej 2.6. Trochę to pogmatwane, ale taki jest stan rzeczy przynajmniej m/z.
    Tylko do czego u licha wykorzystuje w/w bibliotekę wersja rozwojowa?, do niczego?
    Ot tak się jakoś dziwię

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Gimp jest dopiero przenoszony na tą bibliotekę, więc nie wszystko jeszcze działa dobrze. Również nowych bajerów nie dodają, póki nie skończą migracji na gegl. Przynajmniej tak mi się wydaje
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    W wersji stabilnej 2.6 będzie miał obsługę 16 bitów dzięki nowej bibliotece GEGL.
    To to się jeszcze zobaczy ;-) To nie jest takie proste "przepiszemy na GEGL i magicznie w opcjach wyskoczą opcje od 16-bit koloru" - jak ktoś się choć trochę próbował tą biblioteką bawić, to wie o czym mówię

Z tego, co pamiętam z gimp-developer, 2.6 to ma być bardziej pierwsza stabilna wersja używająca GEGL, że tak powiem "mniej więcej". Nawet 2.8 to będzie jeszcze ciągle długa i bolesna ;-) integracja. Dopiero później, gdy to wszystko (po drodze jeszcze cairo) będzie już grać i buczeć, wszystkie te teoretycznie fajne rzeczy zaczną być naprawdę użyteczne.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ha, w końcu ktoś się wziął za sensowny fork GQview! http://geeqie.sourceforge.net/ - póki co alpha1, ale w wersji SVN jest coś, co dla mnie jest "być albo nie być": możliwość swobodnego konfigurowania buforowania obrazków. Po ludzku: przerzucanie 10mpix jpegów jest szybkie. Zaj***ście szybkie Mogę chwilowo zapomnieć o upgradzie komputera... i skupić się na upgradzie monitora

Poza tym sporo fajnych zabawek, split screen do 4 obrazków (z synchronizowanym pan/zoom), 100% konfigurowalny overlay z parametrami, ale to są szczegóły.

Koniecznie SVN, w alpha1 nie ma sporo z tych fajności

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może być ciekawie, nic bezpośrednio przydatnego nie znalazłem na razie. W sumie może overlay się przyda, jak się go okroi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Z tego, co pamiętam z gimp-developer, 2.6 to ma być bardziej pierwsza stabilna
    developer, juz to widze, ale mamy juz ladnego Win, wiec PS to zaden problem, mysle ze poczekamy jeszcze na idealnego gimpa

jakos geeqie nie trybi mi idealnie, ani paczuszka, ani z zrodel :/
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mnie np. nie stać na PS.

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Mnie na PS'a też nie stać, a swoją drogą to się już od gqview, ufraw i digikam(właściwie showfoto, dopóki gimp nie będzie miał opanowanych 16bit) uzależniłem usiadłem na chwilkę do windy, dpp, corela photo XI, faststona i tak jakoś gorzej mi było

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów