Cytat Zamieszczone przez Grzegorz F. Zobacz posta
A jak się spisuje 70-300IS z TC ??
Średnio...

Sądzę, że trafił mi się nienajlepszy egzeplarz tego zooma. TC tylko to wyolbrzymia. O ile gołe szkło bardzo dobrze radzi sobie z aberacją chromatyczną, to jednak nie jest jej całkowicie pozbawione. A powiększenie jej x1.4 może już niektóym przeszkadzać. Mnie nie przeszkadza i nawet nie stosuję programowego redukowania ACh.
Co do AF, jest to oczywista prowizorka i najpewniej się pracuje z MF + potwierdzenie ostrości. Ale już przy przeciętnym kontraście i jasności AF działa - choć wolniej (a czasem śmiesznie, kiedy korekty w obie strony robią się coraz krótsze, aż do ustalenia ostrości, co może trwać nawet ok. 1s!)

Oczywiście wszystko co powyżej dotyczy ogniskowej 300mm (czyli 420mm), bo w końcu wtedy się zakłada TC. Co do optyki i AF w okolicach 200mm i krócej - nie ma o czym pisać - zestaw z TC1.4 pracuje doskonale (choć teoria każe mi wtedy TC zazwyczaj jednak zdejmować - jak mam czas).

Poniżej jedno z lepszych jakościowo zdjęć zrobionych tym zestawem. Staystykę idelanych trafień ostrości oceniam na 50% (300mm+TC!). Exif pokazuje 300mm - faktycznie jest 420mm (choć TC nie jest zaklejany), MF, f/5.6, wyostrzanie w DPP=3, tutaj kompresowane ponownie z JPEGa. - Pełna fotka a poniżej crop 100%:

Jak widać poniżej nie wszystkim trafia się takie przeciętne szkło jak mnie:
http://www.bobatkins.com/photography...70-300_II.html