Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Taki zestaw NIE DZIAŁA z punktem centralnym...
    W porównaniu do 30d i 20d jest to regres i pewnie konsekwencja "ulepszenia" centralnego sensora AF...
    właśnie udowodniłeś to co napisałem wcześniej o nowościach.

Musicie sobie wszyscy wbić twardo do głowy i pamietać, że ów regres jest faktem i trzeba być ostrożnym przy zakupie jakichkolwiek nowości.
    ja sobie juz dawno z tego zdałem sprawę i w efekcie do dziś z powodzeniem używam np. telefonu Nokia 6310 najbardziej obawiając się co będzie jak sie zepsuje/zgubie/ukradną, bo nie chodzi o to, żebym nie miał na nowy, tylko nie ma co kupić w zamian...

Nie dość, że producenci oszczędzają prawie na wszystkim (o czym wcześniej) to jeszcze dodatkowo sztab ludzi pracuje nad tym, jak wydrenować nasze kieszenie coraz to nowymi nowościami co czyni się rożnymi technikami np.:
    - ograniczając trwałość i niezawodność sprzętu tylko do okresu gwarancyjnego, po gwarancji urządzenie "sypie się" tak, żeby nie opłacało się naprawiać,
    - ograniczając komptybilność osprzętu i akcesoriów,
    - "odkrywając amerykę na nowo" vide EyeControl z kliszaków, który do dziś nie doczekał się ponownego "odkrycia" i pewnie będzie superhipernowością w 2012r :-)

a tu ciekawy przykład z młynkiem do pieprzu :-)
    http://groups.google.pl/group/pl.rec...6cbd07a2a2ef25?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-01-2008 o 11:52
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Teoretycznie powinieneś już przejść na MF (z potwierdzeniem ostrości) z tym TC1.4x. AF przy f/8 to tylko jedynki.
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 18-01-2008 o 11:54 Powód: Ooops, chyba nie odświeżyłem wątku przed napisaniem...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tym "regresem", to może przesadziłem. Bo mamy w 40d bez wątpienia lepiej działający AF, a dopiero efektem ubocznym jest wspomniany problem. Zresztą centralny punkt AF nie działa tam, gdzie i tak teoretycznie nie miał działać.
    Prosiłbym też o umiarkowanie i nie bicie piany w tym wątku, bo dobrze byłoby wyjaśnić tę kwestię raz, do końca i na zawsze. Dzięki temu unikniemy rozczarowań, które spotkało np. Mariusza11.
    Gdyby nie kolega Dazz (który mam nadzieję sprawdzi jeszcze w praktyce to co napisał), to nie byłoby chyba już co wyjaśniać. Jeśli okaże się inaczej, to znaczy, że problem może być innej natury i nie bardzo go jeszcze rozumiemy. I wtedy będzie dopiero prawdziwy płacz

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To jest jak najbardziej możliwe. Blokowanie działania AF przy ciemnych szkłach to nie tylko ograniczenie software'owe. Jest jeszcze fizyczna granica działalności tego układu. Chodzi o identyczne zjawisko jakie zachodzi przy matówkach z kinem optycznym. Poniżej pewnych otworów względnych klin ciemnieje niemal całkiem na czarno.
    Czujnik AF w 40D może lepiej działać dla szkieł zgodnych ze specyfikacją ale szybciej ciemnieć. Tak samo jest z klinami optycznymi - dokładniej pokazujące rozostrzenie szybciej ciemnieją.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie, to co piszecie w tonie oburzenia niekoniecznie musi być prawdą. Lepiej pomyśleć, zanim zacznie się wyciągać wnioski.

Pisałem już dosyć dawno temu o moim zestawie 400/5.6 + TC x1.5 Kenko, który poprzez niezgodność telekonwertera z dslr Canona zachowuje AF bez żadnego zaklejania styków.

Pisałem również, że 40D działał z tym zestawem 3 razy lepiej: szybciej niż poprzednicy, bez szukania i w punkt nawet w trudnych warunkach oświetleniowych.

Gdyby układ AF czterdziestki był gorszy niż w 20D/30D było by to widoczne, a jest odwrotnie i jestem tego w 100% pewien.

Skoro lepszy TC Canona nie działa centralnie z zaklejonymi stykami to daję głowę, że nie jest to żadna "wpadka", "niższa jakość" czy "krok wstecz" tylko świadome działanie Canona, który zablokował w końcu starą metodę omijania ograniczeń tańszego sprzętu. Tym bardziej, że 40D dużo bardziej przypomina marka niż 20D/30D i - czego ja jestem najlepszym przykładem - sporo osób decydowało się jednak na tańszą puszkę z większym zasięgiem. AF stanowi jeden z głównych czynników wyboru, a akurat w 40D AF jest świetny. Dlatego został zapewne zablokowany numer z zaklejaniem styków. Jest to tym bardziej oczywiste, że słabsze czujniki boczne działają, czyli to kwestia wyłączenia programowego (jeszcze raz podkreślam, że z TC Kenko centralny działa i to zdecydowania lepiej niż w 30D)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Zaobserwowałem to samo co Mariusz. Za to z samym 400 AF działa lepiej.
    Przy sporej dawce światła działa i z konwerterem.
    Ale co ciekawsze jaja zaczynają się dziać tez z sigmą 70-300 Apo przy końcu zakresu (300mm). Jeśli obiektyw ma przelecieć cały zakres to zapomnij - drobne podostrzenie proszę bardzo. Czy przypadkiem nie jest to tak iż ma ona 6,3 a oszukuje aparat bo cos kiedyś mi się o uszy obiło?
    Za to 50/1,8 śmiga sporo lepiej.

Edit: Kuba działa z kenko ale dość licho z tym nowym 1,4. Tu też są problemy jeśli światła jest mało. Ogólnie z tego co zaobserwowałem to kenko jest słabsze niż Twoje 1,5 pod względem AF. Nie mam bezpośredniego porównania ale i na 350 z tym konwerterem rewelacji nie było. Za to samo potwierdzanie działa idealinie.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 18-01-2008 o 13:38
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Panowie, to co piszecie w tonie oburzenia niekoniecznie musi być prawdą. Lepiej pomyśleć, zanim zacznie się wyciągać wnioski.

Pisałem już dosyć dawno temu o moim zestawie 400/5.6 + TC x1.5 Kenko, który poprzez niezgodność telekonwertera z dslr Canona zachowuje AF bez żadnego zaklejania styków.
    Nie wymaga zaklejenia styków, bo ich po prostu nie ma.

Pisałem również, że 40D działał z tym zestawem 3 razy lepiej: szybciej niż poprzednicy, bez szukania i w punkt nawet w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Dlaczego nam nie działa po zaklejeniu styków?
    To stwierdzenie mnie martwi bardzo. Gdyby Twój TC działał poprawnie z punktem centralnym AF i 400/5.6, to oznacza, że z naszymi 40d jest coś nie tęgo...

Skoro lepszy TC Canona nie działa centralnie z zaklejonymi stykami to daję głowę, że nie jest to żadna "wpadka", "niższa jakość" czy "krok wstecz" tylko świadome działanie Canona, który zablokował w końcu starą metodę omijania ograniczeń tańszego sprzętu. Tym bardziej, że 40D dużo bardziej przypomina marka niż 20D/30D i - czego ja jestem najlepszym przykładem - sporo osób decydowało się jednak na tańszą puszkę z większym zasięgiem. AF stanowi jeden z głównych czynników wyboru, a akurat w 40D AF jest świetny. Dlatego został zapewne zablokowany numer z zaklejaniem styków. Jest to tym
    Nie jest to żadne programowe zablokowanie, ponieważ:
    1. korpus nie ma żadnej możliwości stwierdzenia obecności TC czy zaklejenia styków.
    2. gdyby zablokowano to programowo, to AF nie próbowałby działać tylko po prostu przechodziłby w MF.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 13:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

po czesci opisalem juz swoje przejscia z 40d i tc 1.4 kenko jakis czas temu w tym watku - http://canon-board.info/showthread.php?t=27831&page=2

na srodkowym punkcie lapie ostrosc tylko przy bardzo dobrym swietle - na bocznych nie ma takiego problemu..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aha, jeśli chodzi o wytłumaczenie tego problemu, to moim zdaniem Piast9 ma tutaj całkowitą rację.
    Martwią mnie tak różne opinie na ten temat. Możliwe, że na razie część różnic wymaga doprecyzowania czy chodzi o punkt centralny czy o pozostałe. Możliwe też, że część TC różni się po prostu minimalnie jasnością ze wzgledu na inny układ optyczny, wykonanie etc. Chociaż na chłopski rozum 1,5x powinno być zawsze ciemniejsze od 1.4x...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 13:51

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie wymaga zaklejenia styków, bo ich po prostu nie ma.
    oczywiście ma. Jak sobie niby wyobrażasz AF oraz regulację przysłony?

Dlaczego nam nie działa po zaklejeniu styków?
    To stwierdzenie mnie martwi bardzo. Gdyby Twój TC działał poprawnie z punktem centralnym AF i 400/5.6, to oznacza, że z naszymi 40d jest coś nie tęgo...
    przeciż napisałem, bo zostało to zablokowane
    Nie jest to żadne programowe zablokowanie, ponieważ:
    1. korpus nie ma żadnej możliwości stwierdzenia obecności TC czy zaklejenia styków.
    2. gdyby zablokowano to programowo, to AF nie próbowałby działać tylko po prostu przechodziłby w MF.
    ad.1 oczywiście że ma. Korpus czyta dane przesyłane na stykach. Dlatego jak masz stare Sigmy to korpus cię informuje o błędzie (Err00).

ad.2 niekoniecznie. Być może tak zmieniono działanie AFa, że zaklejony styk jest teraz potrzebny do poprawnego funkcjonowania AF (poprzednio najwyraźniej nie był zczytywany). Dzięki temu nie da się tego złamać poprzez firmware od ruskich czy inne kombinacje. Bardzo proste i bardzo skuteczne.

Chciałbym również zauważyć, ze jedyne TC Kenko, które nie współpracują z dslr Canona to x1.5 teleplus. Opisany przypadek TCx1.4 ma chipa zgodnego ze specyfikacją Canona i zachowuje się jak TC tego producenta.

Czułość czujnika nie ma najwyraźniej nic do rzeczy, bo TCx1.5 jest zawsze ciemniejszy od TCx1.4. Ten pierswzy działa i to lepiej niż w 30D, a ten drugi nie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów