Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Domyślnie wada AF w 40D ?

witam
    własnie wczoraj doszedł do mnie 40D, dzisiaj robię pierwsze testy i... jestem w szoku, zapiąłem 400/5.6L+Tc1.4 z zaklejonymi stykami, próbuje ostrzyc na rózne rzeczy w pokoju - AF nie może sie za żadna cholere zdecydować i ustawić, myśle fakt ciemno jest, ma prawo, ale z ciekawosci wyciagnałem starego, poczciwego 350D, przerzuciłem szkło z Tc 1.4, próbuje ostrzyc na te same miejsca i szok - powoli ale pewnie ostrzy ! Otwieram okno, ta sama historia 40d wyraznie szuka i gubi sie, podczas gdy z 350d nie mam problemu, pomiar osotrości punktowy w obydwu. Pytanie- czy mam coś źle ustawione w 40D czy coś nie tak z nową puszką?

dazz
    Guest

Domyślnie

U mnie działa taki zestaw.

Domyślnie

u mnie tez działa, ale zamiast polepszenia AF, po to kupiłem 40D, zrobiło sie odwrotnie.

dazz
    Guest

Domyślnie

u mnie napewno jest lepiej w porównaniu do 300D i 30D, ale generalnie to takiego zestawu wogóle nie powinno się używać

Domyślnie

skoro z takim zestawe, ostrzy gorzej niż 350d to na pewno bez Tc tez nie bedzie lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    u mnie tez działa, ale zamiast polepszenia AF, po to kupiłem 40D, zrobiło sie odwrotnie.
    jesli masz tego rodzaju nieprzewidziane przez producenta wymagania wobec sprzętu (hack telekonwertera ;-)) to dlaczego nie sprawdziłeś nowego korpusu w chwili zakupu?
    wierzysz reklamom? wg nich wszystko jest coraz to lepsze, ale w większości co kupisz, to coraz większy szajs plastikowy...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

dazz
    Guest

Domyślnie

skoro z takim zestawe, ostrzy gorzej niż 350d to na pewno bez Tc tez nie bedzie lepiej.

Zapewniam Cię, że AF w 350D i 40D to zupełnie inna klasa. Jeśli naprawdę u Ciebie jest gorzej to szybko wymień aparat.

Domyślnie

nie sprawdziłem bo kupowałem u naszego forumowego TIP-a wysyłkowo, gwozdzt po co piszesz takie rzeczy? jakimi reklamami? powszechnie podobno wiadomo że 40D bije na głowe dotychczasowe puszki amatorskie AF-em i tym sie sugerowałem.
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 18-01-2008 o 10:26

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

nie sprawdziłem bo kupowałem u naszego forumowego TIP-a wysyłkowo, gwozdzt po co piszesz takie rzeczy?
    piszę po to, żeby jednak postarać się wziąć do ręki rzeczy przed zakupem.
    swoje klamoty też kupuję po różnych TIPach, ale w 90% rzeczy odbieram osobiście.
    uważam, że wysyłkowo, to można kupić aku, ładowarkę, góra 50/1,8 :-) ale nie korpus czy konkretniejszy obiektyw
    a już szczególnie, kiedy od danej rzeczy wymagam zastosowań ponadstandardowych, nieprzewidzianych nawet przez producenta.

jakimi reklamami?
    wszystkimi reklamami, tak ogólnie, ten ślepy pęd na nowe, nowsze, najnowsze, coraz to lepsze... a wiekszość tych nowości jest coraz to gorsza ze względu na cięcia kosztów na każdym etapie powstawania wyrobu - począwszy od projektowania, poprzez materiały, a skończywszy na kontroli jakości.
    i tu dochodzimy do Twojego przypadku - jest on właśnie najprawdopodobniej ofiarą braku w kontroli jakości (czytaj wadliwy egzemplarz).

powszechnie podobno wiadomo że 40D bije na głowe AF-em i tym sie sugerowałem.
    powszechnie wiadomo różne rzeczy...
    znowu ogólnie: "gówno musi być dobre, miliony much nie mogą się mylić" ;-)
    NIE BRAĆ DOSŁOWNIE!!!
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-01-2008 o 10:37
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moment, wyjaśnijmy pewnie kwestie.
    Taki zestaw NIE DZIAŁA z punktem centralnym. Działa z pozostałymi. Dazz, mógłbyś to jeszcze raz sprawdzić u siebie? Mam dwie puszki 40d o dość odległych numerach seryjnych i obie zachowują się tak samo.
    W porównaniu do 30d i 20d jest to regres i pewnie konsekwencja "ulepszenia" centralnego sensora AF. Choć przyznać trzeba, że Canon nigdzie nie obiecuje działania AF dla szkieł ciemniejszych od 5.6.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przy okazji: to dość oczywiste, że skoro sensor centralny ma większą dokładność, to może potrzebować więcej światła. Podobnie jak rozwiązanie wprowadzone już w 30d/400d dla szkieł jaśniejszych niż 2.8. Ono też nie pozostaje bez konsekwencji dla różnych sztuczek, spróbujcie np. podłączyć telekonwerter do 50/1.8. Działa AF? Nie. A w 20d/350d działał? Działał. No właśnie
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 11:38 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów