Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pitek Zobacz posta
    AF nie próbował szukać, a styki były dobrze zaklejone, dostępny był tylko manual focus
    Nie ma takiej możliwości, coś musiałeś źle zrobić. Tak długo jak styki są poprawnie zaklejone, tak długo korpus będzie pokazywać taką jasność jaką ma obiektyw i AF będzie działać (znaczy próbować).

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja dzisiaj w świetle dziennym sprzwdziłem dokładniej - AF działa - środkowy punkt działa słabiej niż boczne.. ale jak się człowiek uprze to działa.. jednak nie jest to jakiś demon prędkości
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przepraszam jeżeli idę pod prąd: środkowy punkt AF w 40D działa lepiej aniżeli pozostałe...
    Tak mnie się to widzi

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Henryku G może Ci i działa lepiej ale na pewno nie w komplecie z kenko 1,4 DG pro 300 (czy jak się to ... nazywa) +400L5,6 a o tym cały czas piszemy.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ja dzisiaj w świetle dziennym sprzwdziłem dokładniej - AF działa - środkowy punkt działa słabiej niż boczne.. ale jak się człowiek uprze to działa.. jednak nie jest to jakiś demon prędkości
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Przepraszam jeżeli idę pod prąd: środkowy punkt AF w 40D działa lepiej aniżeli pozostałe...
    Tak mnie się to widzi
    Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Henryku G może Ci i działa lepiej ale na pewno nie w komplecie z kenko 1,4 DG pro 300 (czy jak się to ... nazywa) +400L5,6 a o tym cały czas piszemy.
    No właśnie nie dopisałem.. a jak się kapnąłem to już nie mogłem wyedytować... ale jest dokładnie tak jak Zigi pisze - testowałem dokładnie taki zestaw..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam lamerskie pytanie : po co zaklejacie te styki? mam kenko 1.4 i dziala ok ze wszystkimi obiektywami, ktore podpinam.
    jarek

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Zaklejamy styki aby AF działał przy używaniu kanko 1.4 ze szkłami o światełku 5,6 i ciemniejszymi. Inaczej kenko daje znać do body info o tym ze jest a ściślej o tym, iż układ optyczny jest przyciemniany. Pucha widząc, iż ma do czynienia z czymś (układem szkło ciemne +kenko) co jest ciemniejsze niż 5,6 AF wyłącza. Zresztą dokładnie tak samo by zrobiła np po podpięciu samego szkła o nominalnej jasności słabszej niż 5,6.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzieki za wyjasnienia, nie mialem jak dotad szkla ciemniejszego jak 5,6 dlatego wszystko dziala ok. Ale jedna sprawa mnie zastanawia, podpialem kenko i do tego manualny obiektyw przez zlaczke i aparat nie zrobil fotki tylko wyswietlil blad chyba 909. Czy jak zakleje styki to bedzie ok?
    jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Uważaj, żebyś nie zrobił zwarcia przejściówką na stykach TC (choć to mało prawdopodobne).
    2. W tym przypadku musiałbyś odizolować TC na stykach aparatu. Nie próbowałem, nie polecam, wg mnie można więcej szkody zrobić niż pożytku.
    3. Styki o których mowa w tym wątku nie mają z Twoją sytuacją nic wspólnego (nie ma ich pomiędzy korpusem i TC).

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    [...] Inaczej kenko daje znać do body info o tym ze jest a ściślej o tym, iż układ optyczny jest przyciemniany. [...]
    Czyli "daje znać" i wyświetla skorygowaną/faktyczną wartość przysłony (zapisując ją w exifie), czy tylko "daje znać" a wyświetlana jest wartość jak bez konwertera?

Bo mój KENKO 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG (8+3 styków) bez zaklejania czegokolwiek wyświetla wartość przysłony jak bez konwertera i teraz nie wiem, czy mimo to "daje znać" czy nie daje?
    (AF powyżej f/6.3, do f/8, działa wyraźnie gorzej, ale to wciąż jeszcze zależy od oświetlenia - praktycznie lepiej wtedy polegać na MF i potwierdzeniu ostrości.)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów