Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast
Results 41 to 50 of 73

Thread: wada AF w 40D ?

Coś już napisał Pitek's Avatar

czyli mam rozumieć (po tych wszystkich wypowiedziach), że 40D z 400/5,6 działa albo ze starym Kenko 1,5 albo z nowym Canona 1,4 II ale juz są problemy przy nowych Kenko seri Pro?
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Pełne uzależnienie

Dokładniej rzecz ujmując są problemy z punktem centralnym oraz górnym i dolnym. Boczne działają bardzo dobrze, lepiej niż np. centralny w 30d.

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Quote Originally Posted by Pitek View Post
    czyli mam rozumieć (po tych wszystkich wypowiedziach), że 40D z 400/5,6 działa albo ze starym Kenko 1,5 albo z nowym Canona 1,4 II ale juz są problemy przy nowych Kenko seri Pro?
    Quote Originally Posted by jotes25 View Post
    Dokładniej rzecz ujmując są problemy z punktem centralnym oraz górnym i dolnym. Boczne działają bardzo dobrze, lepiej niż np. centralny w 30d.
    Napiszę to co już dzisiaj pisałem w innym wątku..
    Dzisiaj przyjechał do mnie KENKO PRO 300 DG x 1.4

i tak - jak w telekonwerterze są zalepione styki z 400mm/f5.6 L AF działa we wszystkich punktach - ale to działanie pozostawia wiele do życzenia - często się gubi i kilkakrotnie buja się przez cały zakres bez potwierdzenia.. a czasem ustawi na ten sam motyw bez problemu.. zarówno na punkcie środkowym jak i na wybranym konkretnym bocznym/górnym oraz na wybranych wszystkich polach autofocus zachowuje się podobnie.. to tak na szybko - możliwe że jest tak, że na bocznych będzie troche lepiej niż na środkowym bo przy wybranych wszystkich polach na w miarę jednakową odległość sygnalizował ostrość na bocznych a na środkowym nie - ale znów kilka razy było odwrotnie.. pogoda dzisiaj raczej nie sprzyjała testom (około 14 i lekki deszczyk, pochmurno) więc tylko chwilę na balkonie pobawiłem się.. w weekend może coś więcej pstryknę..
    Ale z tego co widzę to w tym zestawie przy takiej pogodzie jak dzisiaj o autofokusie przy ptakach można zapomnieć.. zdecydowanie szybciej i pewniej wyostrzyć ręcznie.. ale jak będzie jasno (czyt. słonecznie) to raczej bedzie ok, w każdym razie potwierdzenie i AF działa z każdym punktem i to jest najważniejsze..
    I oczywiście odpowiednik 896 mm na ff ma moc

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Tia, coraz dziwniejsze to wszystko.
    A kolega Jablam, to już zupełnie mnie dobił w tamtym wątku. Jednym nie działa na f/8, a jemu łapie ostrość na f/11? Jestem w stanie zrozumieć rozrzut jakościowy, który powoduje, że jednym działa lepiej na f/8, a innym gorzej na f/8. Ale różnica o całą przesłonę? Wprost nie chce mi się wierzyć...

Adam1216
    Guest

U mnie np. zestaw 40D + TC 1.4 Tamron (najprostszy model 8 styków) + 400L 5.6 nie działał ze środkowym punktem AF (pozostałe działały). Miałem wtedy w 40D soft ver. 1.0.3, po zainstalowaniu nowego softu ver. 1.0.5 działa środkowy i inne. Z TC 1.4 II Canona i zaklejonymi stykami też działają wszyskie punkty (wolno ale działają).
    Może różnice w działaniu tego zestawu wynikają z zainstalowanego w 40D softu?

Pełne uzależnienie

Koncepcja z software'm byłaby piekna i prosta, gdyby nie fakt, że ja mam też 1.0.5...

Uzależniony Zigi's Avatar

A ja uważam iż rozwiązanie nie leży w oprogramowaniu a w tym iż Adam sprawdzał już po upgradzie w lepszych warunkach oświetleniowych.
    Aby środkowy działał potrzebne jest mu sporo światła. Jeśli tego jest naprawdę dużo to działa nawet względnie sprawnie.
    BTW Statyw zdecydowanie ułatwia łapanie ostrości.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

A ja wczoraj byłem w sklepie ze swoją 40D i 400/5,6 i po zamontowaniu 1,4 Canona oraz kenko był tylko MF , nawet po zaklejeniu styków! Więc nie kupiłem Soft mam 1.0.4. może spróbuję update i jeszcze raz tam pójdę
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Pełne uzależnienie

A dobrze zakleiłeś? Bo jeśli rzeczywiście tylko MF (AF nie próbował nawet szukać?) i 40d pokazywał f/8 zamiast f/5.6, to coś skopałeś...

Quote Originally Posted by jotes25 View Post
    A dobrze zakleiłeś? Bo jeśli rzeczywiście tylko MF (AF nie próbował nawet szukać?) i 40d pokazywał f/8 zamiast f/5.6, to coś skopałeś...
    AF nie próbował szukać, a styki były dobrze zaklejone, dostępny był tylko manual focus
    http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos...irmware-e.html
    a tu przy okazji link do firmware wersja 1.0.5 do 40D,

Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast