Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
1.Czy kalibracja puszki odbywa się pod określone szkło i oznacza to że dobrze pracuje tylko z tym szkłem a z innymi może byc różnie czy jest to kalibracja puszki sama w sobie?
kalibrujesz szklo pod puszke (chyba ze serwis zrobi ci inaczej, ale tego sie dopytasz na miejscu)
2.Jak focić tą 50(wartość przysłony odległość od obiektu) aby uzyskać idealną ostrość w całym kadrze tzn robię fotkę Żonie z Córcią na ręku af punktowy na Córcie i czym dalej od tego punktu tym ostrość gorsza??
ta 50tka ma minimalna odleglosc ogniskowania 0,5m , czyli taki ciasny portret.

-50mm f/1.8 dyst. 0,5m = DOF ~ 1cm
-50mm f/3.5 dyst. 2,0m = DOF ~ 21cm
-50mm f/8 dyst. 2,0m = DOF ~ 49cm

pamietaj ze glebia ostrosci rozklada sie 1/3 przed punktem ustawienia ostrosci i 2/3 za nim (liczac dystans od aparatu).
3.Czy kalibrację puchy na Żytniej można zrobić od ręki i co ona daje w praktyce?
jak zadzwonisz do nich i przedstawisz co chcesz zrobic, to mozesz sie z nimi umowic na termin wykonania prac. ja sie umowilem swego czasu na godz 10 z kalibracja AF'a i o 17 odebralem body z obiektywem juz skalibrowane, ale to wszystko naturalnie zalezy od tego ile beda mieli roboty.

odnosnie glebi ostrosci to polecam mala aplikacyjke w javie, nazywa sie The Photographer's Screwdriver, przydatna aplikacyjka na telefon (dziala chyba na wszystkich, ja mam symbiana) do wyliczania glebi ostrosci ilosci zdjec i kataow dla panoramy. naprawde przydatna w terenie aplikacja.

ps. wyszla z tego lekka lekcja, polecam ci kupno/wypozyczenie ksiazki nt. fotografii, oszczedzisz sobie wiele frustracji