Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: filtr UV

Bywalec

Domyślnie

Były przeprowadzone już testy, które BEZAPELACYJNIE wykazały, że doadtkowe szkło, powłoki i przestrzeń powietrzna między filtrem a obiektywem PSUJĄ optycznie obiektyw. Cały zespół jest optycznie GORSZY i pomiary wykazały spadek zauważalny ostości, szczególnie w cyfrze. Jeśli komuś zależy na osłonie obiektywu, to może go stosować, ale dokładanie filtra za 250zł. do kita wartości 150zł. to chyba nieporozumienie. A drogie obiektywy kupuje się nie po to, żeby filtr pogorszył parametry - więc też chyba bez sensu...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta
    O Matko!! skad Ty wytrzasnales to info.

MATRYCA NIE REJESTRUJE UV. Bylo o tym na forum z 1000 razy.. to jest prowokacja?! Lepiej sobie poczytaj troche, zanim cos powiesz..
    to w jaki sposob sa zrobione te zdjecia? przez czujnik AF?
    http://www.naturfotograf.com/uvstart.html#top

cytuje: "Lepiej sobie poczytaj troche, zanim cos powiesz"
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Były przeprowadzone już testy, które BEZAPELACYJNIE wykazały, że doadtkowe szkło, powłoki i przestrzeń powietrzna między filtrem a obiektywem PSUJĄ optycznie obiektyw. Cały zespół jest optycznie GORSZY i pomiary wykazały spadek zauważalny ostości, szczególnie w cyfrze. Jeśli komuś zależy na osłonie obiektywu, to może go stosować, ale dokładanie filtra za 250zł. do kita wartości 150zł. to chyba nieporozumienie. A drogie obiektywy kupuje się nie po to, żeby filtr pogorszył parametry - więc też chyba bez sensu...

nie rozumiem...
    jedni piszą że dobry filtr UV nie psuje jakości a chroni, a inni że psuje jakość...
    gdzie są te testy o których piszesz ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a czy może ktoś zrobić zdjęcie z filtrem uv i bez tego filtra i pokazać na forum?
    żebyśmy zobaczyli to odcięcie ultrafioletu?

bo ja osobiście, nawet przy zdjęciach robionych powyżej 2000 mnpm różnicy nie zauważyłem. Dlaczego piszę o wysokości - bo podobno tam te różnice dopiero są widoczne - tyle że nie dla mnie
    Co do kliszy - nie wiem bo na takich wysokościach nie robiłem.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to w jaki sposob sa zrobione te zdjecia? przez czujnik AF?
    http://www.naturfotograf.com/uvstart.html#top
    prawdopodobnie aparatem z usunietym filtrem IR.. kiedys chyba Coronado "tuningowal' tak swoje 20d.. albo aparatem do fotografii w podczerwieni - nawet kompaktem mozna - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5267, http://www.fotografuj.pl/News/FujiFi...zerwieni/id/87
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 15-02-2008 o 13:15

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Była wersja 20d bez filtra Opis na Optycznych

"Specjalistyczna wersja EOS 20D, przystosowana do astrofotografii poprzez usunięcie filtra na podczerwień. Dodatkowo możliwość ogniskowania przez ekran LCD."

ale schodzimy z tematu

Co do UV to raczej niekonieczny przy cyfrze jeśli chodzi o rejestrację obrazu, a
    do ochrony szkła jak najbardziej w miarę potrzeb
    Ostatnio edytowane przez Peie ; 16-02-2008 o 00:37

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Jeśli komuś zależy na osłonie obiektywu, to może go stosować, ale dokładanie filtra za 250zł. do kita wartości 150zł. to chyba nieporozumienie.
    już nie ironizuj To w sumie jest jak z noszeniem telefonu - jedni zawsze w prezerwatywie, inni zawsze luzem w kieszeni. I jeden drugiego nigdy nie zrozumie - bo każdy z nich po części ma rację. Tak samo jest z filtrami moim zdaniem.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    bo każdy z nich po części ma rację. Tak samo jest z filtrami moim zdaniem.
    z ta roznica ze prezerwatywa na telefon nie zaglusza sygnalu a uv'ka moze negatywnie wplywac na obraz i wszystkiego rodzaju bliki i flary :-P

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    nie rozumiem...
    jedni piszą że dobry filtr UV nie psuje jakości a chroni, a inni że psuje jakość...
    gdzie są te testy o których piszesz ?
    Oczywiste, że filtr odrobinę pogarsza jakość obrazu, ale daje Ci święty spokój: nakręcasz i zapominasz i nie musisz się martwić o uszkodzenie drogocennego szkła obiektywu.
    Byłem przeciwnikiem filtrów, ale drżałem za każdym razem, gdy musiałem dotknąć szkła obiektywu, teraz mam filtry na wszystkich szkłach i mam święty spokój.
    Aby zminimalizować utratę jakości trzeba kupować filtr najwyższej klasy.
    Ja nie kupuję innych filtrów, niż B+W.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    z ta roznica ze prezerwatywa na telefon nie zaglusza sygnalu a uv'ka moze negatywnie wplywac na obraz i wszystkiego rodzaju bliki i flary :-P
    Tak, ale gumka na telefonie zwykle przeszkadza w naciskaniu klawiszy, no i jakaś taka nieprzyjemna w dotyku jest

Tak jak napisałem, wszystko ma swoje wady, ale także i zalety. Nie neguję ani jednego, ani drugiego. Po prostu każdemu według potrzeb...
    Regulamin pkt 8.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów