Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: filtr UV

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja też wybrałem HOYA ale akurat PRO1 Digital - czemu?
    1. bo chciałem mieć cokolwiek nakręconego na obiektyw za obiektyw za 3500
    2. bo był to najlepszy filtr dostępny w sklepie gdzie kupowałem obiektyw
    3. bo nie mialem akurat czasu na szuaknie po allegro i czekanie az przyjdzie albo nie przyjdzie przed wyjazdem.
    rozmawiałem z moim foto guru i gosc stwierdził ze to bardzo dobre posunięcie, ponieważ patrząc od strony praktycznej mam bardzo dobrą osłonę przodu a tyle co on wpłynie na jakość moich zdjęć to można sobie odpuścić. Chciałbym umieć już tak robić robić zdjęcia aby filtr był moim głównym ogranicznikiem.
    Po fakcie okazało się, że w wielu miejscach ten filtr dostaje bardzo wysokie noty, a kosztował mnie poniżej 200zł co jest dużą różcnica w stosunku do B+W, który w moim rozmiarze potrafi kosztować nawet i 350zł
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jak sądzicie - co będzie lepszym wyborem: Marumi DHG slim brandowany przez Sunpaka, czy Hoya HMC? Cena identyczna: 39zł za rozmiar 52mm. Test z optycznych "studiowałem" jednak chciałbym jeszcze poznać opinię forumowiczów.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Jak sądzicie - co będzie lepszym wyborem: Marumi DHG slim brandowany przez Sunpaka, czy Hoya HMC? Cena identyczna: 39zł za rozmiar 52mm. Test z optycznych "studiowałem" jednak chciałbym jeszcze poznać opinię forumowiczów.
    jesli lubisz dlugie i namietne wieczory przy kominku i ze szmatka do czyszczenia filtrow - jak najbardziej Hoya.

a jesli nie to Marumi
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na pewno Marumi
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Tak myślałem... Wobec tego na stałce będzie Marumi. Na moich innych szkłach mam Hoye SHMC i na trudność w usuwaniu smug nie narzekałem. Mam jeszcze polara Hoya HMC i to moja największa zmora. Działa jak trzeba, ale czyszczenie tego filtra do wprost syzyfowa praca. Makabra!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Faktycznie Hoye ciężko się czyści.. narazie kupiłem tylko jeden filtr (HMC Super), więc nie mam porównania, ale i tak trochę się namęczyłem, żeby doprowadzić ją do stanu używalnosci..;-) co gorsza już na samym poczatku było wymagane czyszczenie, bo filtr nabawił się jakichś okruchów z pudełka, a wydmuchanie tego gruchą nie wystarczyło..

Btw, co myslicie o B+W Haze MRC? W testach też wyszedł nieźle, jest niewiele droższy od Hoyi, a i pewnie w czyszczeniu łatwiejszy?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    .......W swoich obiektywach mam wkręcone filtry Skylight 1B Super HMC Pro1 lub UV Super HMC Pro1 oczywiście firmy Hoya i czyszczę je w miarę potrzeb i nigdy niczyj paluch nie odbił się na przedniej soczewce :-D .
    Używam dokładnie tych samych filtrów - polecam je Jeśli chodzi o Polar, to rzeczywiście jest go bardziej ciężko wyczyścić niż UV lub Skylight - jednak przy wprawie czynność ta przebiega szybko.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów