A może w tych szarościach jest coś interesującego?
Gdybyś zrobił serię zdjęć Twojej okolicy w brudnych szarych kolorach, bez ludzi, aut. To mogłoby dać ciekawy efekt
A może w tych szarościach jest coś interesującego?
Gdybyś zrobił serię zdjęć Twojej okolicy w brudnych szarych kolorach, bez ludzi, aut. To mogłoby dać ciekawy efekt
I tu jest właśnie problem. Znacząca część tzw. fotoamatorów, częstokroć wyposażonych w znakomity sprzęt, pstryka oklepane motywy przy okazji letnich wakacji albo wypadów narciarskich w Alpy, nie próbując w to włożyć nic od siebie. Wyciągnie taki aparat zakręci polarkiem, pstryk i już jest, śliczniusi obrazek z błękitnym niebem. Ale to żadna sztuka, w pięknym wiosennym słońcu to i kiosk z warzywami wyjdzie na zdjęciu ładnie. Fotografia to swoista droga, ciągłe poszukiwanie tematów, całodniowe wypady z których nie udaje się przywieźć ani jednego dobrego zdjęcia, wielokrotne obserwowanie tych samych miejsc czy postaci. To nie przyjdzie samo, trzeba wypracować, wkładając z siebie najwięcej ile się da. Czasami jest tak jak napisałem, zdjęcia przychodzą same z siebie, ot tak, bez wysiłku ale nie można zakładać że jest to warunek konieczny bo fotografia to nie tylko te piękne barwy i światło do których się tęskni patrząc na zdjęcie ale też szarość, brud i codzienność, pozornie błahe sytuacje zatrzymane klapnięciem migawki.Zamieszczone przez Gracjan Roztocki
Dobrą fotografię trzeba wypracować, znaleźć. Siedząc przed komputerem się tego nie zrobi, trzeba wstać, wyłączyć się i poszukać. Może znajdzie się po godzinie, może po dwóch tygodniach, ale tak to już jest.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ja osobiście mam taki czternastomiesięczny obiekt do fotografowania, który się zmienia, w zasadzie z dnia na dzień. Generalnie jak się ma dzieci, to się na nudę nie narzeka, wręcz przeciwnie, na hobby trzeba czasu szukać i kraść go gdzie się daNo i jak się ma dzieci, to ma się ulgę podatkową
same plusy
PS. Jakby sobie teraz "zrobić" to na przyszłoroczna deprechę w sam raz![]()
Ostatnio edytowane przez CamelXP ; 18-01-2008 o 14:53
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
MacGyver: Czyżbyś "zalał formę"? (nie wiem czy dobrze czytam między wierszami)![]()
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
Wracając do tematu: czasem dobrze jest wyjechać choćby na parę dni, klimat zmienić (w miarę możliwości), tudzież pobawić się czymś nowym. Ja mam w zanadrzu makro![]()
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
W takie ponure, szare dni, często nie ma inspiracji za oknem. Czuję jednak, że trzeba coś pstryknąć. Wtedy szukam temtów w domu, eksperymentuję sobie. Sprawdzam różne możliwości fotografii, wiele fajnych rzeczy przychodzi zupełnie przypadkiem i można je później wykorzystać w lepszych warunkach.
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi