Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Brak motywacji i pomysłów

Domyślnie

A może w tych szarościach jest coś interesującego?
    Gdybyś zrobił serię zdjęć Twojej okolicy w brudnych szarych kolorach, bez ludzi, aut. To mogłoby dać ciekawy efekt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gracjan Roztocki
    ROBIĘ ZDJĘCIA W SŁOŃCU, BO WTEDY NAJPIĘKNIEJ WYGLĄDA ŚWIAT I ZDJĘCIA UDAJĄ MI SIĘ NAJLEPIEJ.
    I tu jest właśnie problem. Znacząca część tzw. fotoamatorów, częstokroć wyposażonych w znakomity sprzęt, pstryka oklepane motywy przy okazji letnich wakacji albo wypadów narciarskich w Alpy, nie próbując w to włożyć nic od siebie. Wyciągnie taki aparat zakręci polarkiem, pstryk i już jest, śliczniusi obrazek z błękitnym niebem. Ale to żadna sztuka, w pięknym wiosennym słońcu to i kiosk z warzywami wyjdzie na zdjęciu ładnie. Fotografia to swoista droga, ciągłe poszukiwanie tematów, całodniowe wypady z których nie udaje się przywieźć ani jednego dobrego zdjęcia, wielokrotne obserwowanie tych samych miejsc czy postaci. To nie przyjdzie samo, trzeba wypracować, wkładając z siebie najwięcej ile się da. Czasami jest tak jak napisałem, zdjęcia przychodzą same z siebie, ot tak, bez wysiłku ale nie można zakładać że jest to warunek konieczny bo fotografia to nie tylko te piękne barwy i światło do których się tęskni patrząc na zdjęcie ale też szarość, brud i codzienność, pozornie błahe sytuacje zatrzymane klapnięciem migawki.
    Dobrą fotografię trzeba wypracować, znaleźć. Siedząc przed komputerem się tego nie zrobi, trzeba wstać, wyłączyć się i poszukać. Może znajdzie się po godzinie, może po dwóch tygodniach, ale tak to już jest.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Ja osobiście mam taki czternastomiesięczny obiekt do fotografowania, który się zmienia, w zasadzie z dnia na dzień. Generalnie jak się ma dzieci, to się na nudę nie narzeka, wręcz przeciwnie, na hobby trzeba czasu szukać i kraść go gdzie się da No i jak się ma dzieci, to ma się ulgę podatkową same plusy

PS. Jakby sobie teraz "zrobić" to na przyszłoroczna deprechę w sam raz
    Ostatnio edytowane przez CamelXP ; 18-01-2008 o 14:53
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CamelXP Zobacz posta
    PS. Jakby sobie teraz "zrobić" to na przyszłoroczna deprechę w sam raz
    Ja już sobie zrobiłem, w grudniu.... tyle że nie problem zimowo - jesiennej foto-deprechy mnie nie dotyczy :-)

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

MacGyver: Czyżbyś "zalał formę"? (nie wiem czy dobrze czytam między wierszami)
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

MacGyver: Czyżbyś "zalał formę"? (nie wiem czy dobrze czytam między wierszami)
    Odpowiedź na pytanie włącznie na PW ;-)

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Wracając do tematu: czasem dobrze jest wyjechać choćby na parę dni, klimat zmienić (w miarę możliwości), tudzież pobawić się czymś nowym. Ja mam w zanadrzu makro

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Wracając do tematu: czasem dobrze jest wyjechać choćby na parę dni, klimat zmienić (w miarę możliwości), tudzież pobawić się czymś nowym. Ja mam w zanadrzu makro
    O tej porze roku chyba najlepiej uciec na fotosafari do Egiptu.
    Rejs po Nilu, świątynie Abu Simbel, piramidy i inne drobiazgi.
    Jest co focić !!!
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

W takie ponure, szare dni, często nie ma inspiracji za oknem. Czuję jednak, że trzeba coś pstryknąć. Wtedy szukam temtów w domu, eksperymentuję sobie. Sprawdzam różne możliwości fotografii, wiele fajnych rzeczy przychodzi zupełnie przypadkiem i można je później wykorzystać w lepszych warunkach.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja już sobie zrobiłem, w grudniu.... tyle że nie problem zimowo - jesiennej foto-deprechy mnie nie dotyczy :-)

No McaGyver jeśli to zrobiłeś to gratuluję
    ale jeśli chodzi o temat wątku mam niestety to samo i też nie bardzo wiem co z tym zrobić zabawek przybywa ... a nic nie cieszy....
    pozdrówka dla tych z Angli u nas też angielska pogoda
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów