Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Testy obiektywów w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Testy obiektywów w internecie

Witam.
    W internecie funkcjonuje wiele stron, gdzie mozna zobaczyc testy obiektywow. Sa to testy, opisy, porownania itp. Jednak z tego co wiem (chocby z autopsji) ludzi interesuja konkretne porownania konkretnych szkiel na konkretnych puszkach, zrobione w tych samych warunkach, na tych samych ustawieniach itp.
    Pytanie moje brzmi - czy gdyby powstala strona z testami, gdzie mozna byloby sciagnac pelne RAW,y szkiel z konkretnymi puszkami na konkretnych przeslonach i ustawieniach tej samej sceny, to czy korzystalibyscie z niej i polecali ja znajomym? :wink:
    Patrzcie na to tak - kazde szklo, podpiete do kazdej puszki. Te same warunku, te same ustawienia, co daje nam ta sama ocene roznych szkiel w roznych sytuacjach pod roznymi puszkami w roznych warunkach.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Puszki tylko systemowe ?
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Zablokowany

Domyślnie

Takie strony już istnieją (nie wiem tylko co do RAWów, ale pełne .jpg, które są wstawiane wystarczą).

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Takie strony już istnieją (nie wiem tylko co do RAWów, ale pełne .jpg, które są wstawiane wystarczą).
    Dokładnie takich dobrodziejstw o których pisze Pikczer (jeszcze) nie ma. Przynajmniej ja sie nie spotkałem i postu Pikczera wynika ze on tez sie na takie nie natknął.
    Co do tematu watku, oczywiscie, bylaby to bardzo dobra i przydatna rzecz. Teraz juz przecietny user przed zakupem szkła zanurza sie w testach, wykresach, samplach itp jednak zawsze sa jakies "ale". Mysle ze strona z TAKIMI samplami znacznie by ilosc tych "ale zredukowala...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Tylko czy pomysł robienia różnymi puszkami i szkłami tych samych ujęć nie ogranicza portalu do tablic testowych, cegieł itp?
    Bo niemożliwym będzie zrobienie identycznych zdjęć w plenerze - a chyba na takich zależy ludziom najbardziej...
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chętnie, ale to musiałyby być zarówno te ukochane "cegły i tablice" jak i normalne zdjęcia, charakterystyczne dla danej ogniskowej, czyli np. dla UWA architektura i landszafty itd.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Realnie patrząc - łatwiej Ci będzie taki serwer założyć, niż później obsłużyć - no chyba, że podobnie jak w photozone.de, będziesz zapraszał ludzi z danym obiektywem i aparatem na sesję testową.
    Ponieważ niektórych warunków nie sposób odtworzyć po czasie, to pewne porównania trzeba by zrobić w jakimś trybie happeningowym, np. pojedynek na "wierne oddanie skóry" - w dużym mieście nie powinno być kłopotu?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

ja nieraz korzystam z linku poniżej może to nie to samo ale......
    http://pl.pixel-peeper.com/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Oczywiście: pixel peeper. Wszystko co chciałem wiedzieć o danym obiektywie uzyskiwałem stamtąd (przyznam że nie znałem tego spolszczenia podanego w linku). Można zobaczyć bokeh, CA, zachowanie przy różnych przysłonach w różnych warunkach. Mi to wystarcza w połączeniu z profesjonalnymi testami i wykresami MTF, których nie wiadomo czemu nikt nie lubi na tym forum. Lubię też poczytać opinie amerykańskich użytkowników - im działają autofokusy, podobają się zakupione sprzęty, wiedzą czego nie dostali a oczekiwali, nie marudzą że crop nie jest FF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ... Lubię też poczytać opinie amerykańskich użytkowników - im działają autofokusy, podobają się zakupione sprzęty, wiedzą czego nie dostali a oczekiwali, nie marudzą że crop nie jest FF.
    Piszesz o ludności z Ameryki Południowej czy Środkowej?
    Wini

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów