Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Nowy MacBook Air - pytanie o dysk

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
    Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kadr.org.pl Zobacz posta
    O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
    Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore
    Pozdrawiam
    O tato... Jak ktoś mimo "aż" trzech linii nie znalazł się "w targecie", to musi mieć gdzie się wyżalić, nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale na tym MB Air moga sie przejechac... Jaki sens kupowac to to za 1800 dolkow, jak dokladasz jeszcze 200 i masz porzadnego MB Pro, z wiekszym LCD, dyskiem, szybszym procem, lepsza grafika na ktora pociagniesz tez final cut'a etc... ze niby troche mniejszy i lzejszy... przeciez to nie jest roznica miedzy 20 kg a 5 kg
    zanim poznalem ceny, to stwierdzilem, ze moglbym za MBA dac gora 700 dolkow
    | 5D | 50/1.4 | 24-70L | 70-200/4L IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
    http://robertploch.com
    http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie no panowie nie tak do konca. Sam uzywam "mobilnych" lapciakow - 11-13". Tutaj nie chodzi o taka roznice ze doloze 200 i mam super wypas.
    Moim zdaniem super ten MBA. Chodzi o to ze jest to to przeznaczone dla uzytkownikow biznesowych lub bardzo mobilnych. Ladujesz baterie, idzieszz i wiesz ze pare godzin bedzie ci to dzialalo, podlaczysz sie do sieci, odbierzesz maile, poprawisz prezentacje - wymienisz sie arkuszmi - w FOTO przypadki - podlaczysz aparat - zrzucisz zdjecia, zaimportujesz - pokazesz wgladowke klientowi, tudziesz 1wsza selekcja - potem do domu i spokoj.
    Bardzo mi sie podoba MBA i moim zdaniem wlasnie takiego czegos brakowalo w ofrecie jabluszek. Szkoda ze SSD takie drogie.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Trzeba mieć nadzieję że ceny dysków SSD polecą*w dól, to wtedy znów masa troszku poleci w dół, oraz podatność na uszkodzenia mechaniczne się*zmniejszy
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    ...................
    1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
    by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
    zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
    krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
    .........................
    Powiem Ci tak
    Dell Lattitude (12.1" ekran, Pentium M 1.83GHz, 2GB Ram i 60GB/4200RPM) z zainstalowanym PS SC3 trial jakos smiga (Windows XP) - rawy wywoluje (skonczyl mi sie trial na lightrooma a glownego mamna swoim laptopie) i nie jest tak zle - w tym tygodniu wymienie na WD Scorpio 80GB 54000 RPM (poniewaz mam i lezy na polce i sie kurzy) i bedzie lepiej.
    Da sie pracowac - dysk pracuje i jakos nie jest zle z cieplem - aczkolwiek da sie go czuc.
    Niestety tez nie mam CD/DVD - jest dolaczony dodatkowy na USB (zeby bylo smieszniej specjalne usb z dodatkowym wejsciem) i powiem tak - podlaczamjak cos trzeba z CD/DVD uruchomic. Poniewaz nie lubie oryginalnie napagowanego go**em systemu (Dell jest mistrzem pakowania go**a) tak wiec podlaczylem raz podczas instalowania swiezej kopii systemu i potem nic. Obraz przez siec (musialem podlaczyc kabelek poniewaz Acronis dziala w sieci bezprzewodowej) i to w sumie koniec. Jesli cos potrzeba to sobie udostepniam a mam w domu NAS tak wiec wszystko po sieci - zreszta jak cos potrzeba (jakis trial czy cokolwiek) zawsze mam dostep do sieci/internetu. No i jeszcze raz cos na szybko wypalilem jakis 1 CD ze zdjeciami i to koniec - mam male (z dyskami 2.5") dyski USB i to w sumie co potrzeba. Gdyby nie koniecznosc "initial system rebuild" to wogole bym go nie potrzebowal.
    Nie ma sie czym przejmowac - SSD jest kuszace tylko kurcze te 800funciakow czy 1000+$ to troche duzo jak na dzien dzisiejszy
    Jesli chcesz to podzuc mi RAWa i powiedz dokladnie co mam z tym zrobic a ja powiem Ci ile czasu mi to zajmuje na powyzszej konfiguracji.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 19-01-2008 o 01:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Dzieki wielkie za oferte pomocy!
    Ja mam aktualnie MBP 15" i szczerze, prawie nigdzie nie chce mi sie go brac.
    A na wyjazd fotograficzny to w ogole to odpada. Zrzucam zdjecia z kart
    na przenosny dysk i to jest w zasadzie moja jedyna kopia. Troche mnie
    to zwykle meczy, bo gdyby ten dysk szlag trafil, to moje zdjecia tez...
    Zwykly MacBook wazy prawie identycznie tyle ile MBP. I jest gruby.
    Tak cienki laptop jak MBA mozna po prostu wszedzie wsunac,
    nie wymaga to specjalnej torby/plecaka ze specjalna przegroda na laptop.
    W wypadku plecaka/torby fotograficznej specjalna przegroda na laptop
    robi z czegos takiego juz spory bagaz. Z drugiej strony ograniczenia
    bagazy podrecznych w samolocie i generalnie zaczyna sie decyzja -
    laptop czy dodatkowy obiektyw lub dwa.
    A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
    przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
    bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
    Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
    Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
    a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...
    I szczerze zgadzam sie z Apple'm, ze MBA bedac wiekszym ale o wiele
    cienszym jest duzo bardziej przenosny niz np 12" PB G4. Poza tym ma
    calkiem normalny ekran, choc szkoda, ze glossy.
    Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa
    konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...
    Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
    w "podrozy fotograficznej".
    Ciekawi mnie, ktory to konkretnie dysk jest. Toshiba robie dyski
    do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Toshiba robie dyski
    do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...
    Toshiba robi całkiem sporo dysków 1.8": http://sdd.toshiba.com/main.aspx?Pat...HardDiskDrives.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
    przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
    bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
    Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
    Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
    a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...
    Ten maly laptop wazy nieco ponad 1Kg (nie mam tak dokladnej wagi). Wielka zaleta (moim zdaniem) to ze nie trzeba miec super hiper torby na aparat/laptop. Bierzesz z soba, zrzucasz zdjecia na databank, idziesz do hotelu z databanka na laptopa wstepna selekcja (czyli u mnie jak zwykle kasowanie 1000000000 ujec tego samego - wybor wzglednie najlepszych ). Jest wygoda jak cholera, no i czas pracy (baterie) w porownaniu z innymi laptopami o niebo lepszy. Wlaczasz, podlaczasz, selekcjonujesz, kopiujesz i jest spoko. O baterie sie nie martwisz. Wazy tyle co 2x 24-105 tak wiec jak jest w "normalym" plecaku to jak kilka buteleczek picia - rowno rozlozony - nic nie uwiera w plecy. Jedyny mankament to to, ze w pelnym sloncu niewiele widac (ale to extremalne warunki np. lato - hiszpania - pelne slonce - nie ma sily).
    Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...
    E........ moim zdaniem tak zle nie bedzie
    Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
    w "podrozy fotograficznej".
    Jak najbardziej. Sprawdzone i polecone. Ja mysle o sobie ale zonie sie spodobal (nawet bardzo) i te reklamowki na www.apple.com. Nie mam czasu zeby pojsc do (jak ja to nazywam) iPod'owni i dotknac ot cudo - zreszta jak mniemam na poczatku "nie bede sie w stanie dopchac". Moze w tygodniu pojde to dam znac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Dzieki zdjeciom na appleinsider.com widac, ze dysk to 5mm Samsung:

http://www.samsung.com/global/busine...306&ppmi=1160#

wydaje sie nieco szybszy niz Toshiba i ma 2x wieksza wytrzymalosc
    (przynajmniej tak podaje Samsung)...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów