Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: szkla kitowe 300D i 350 D

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez, zdziwiłbyś się jakością optyczną 55-200. Jedyne co, to dość ciemno na długim końcu, ale bez prolemu można robić przy 5.6. Jest to obiektyw w pełni porównywalny z 70-210/3.5-4.5. Co do kita, to sam wiesz najlepiej - jeśli dają w zestawie, to grzech go nie wziąć, a potem się okazuje, ze poniżej 17-40 to nie ma co go wymieniać.
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Vitez, zdziwiłbyś się jakością optyczną 55-200.

No i jego, tak samo jak kita - nie oplaca sie na nic ponizej 70-200 4L zmieniac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Za 4700-4900 możesz kupić duży zestaw Canona (350D +grip +18-55 +55-200).
    Do tego za 400 PLN 50/1.8.
    Za ca 70PLN osłonę p-słoneczną do kita.
    Wężyk, karta (512 MB), czytnik USB, filtry (1 polar 58mm, 1 UV 58mm, 1 UV 52mm), statyw (może być lekki, bo zestaw jest lekki), mała torba = ca 600-700 PLN

Całość max 6100 PLN i starcza do większości zastosowań. Taniej nie będzie :-(
    Dzięks Arkan. Postawilem jednak na "naukę na wlasnych błędach". Lampka 420EX + dyfuzor juz dotarła. 350D KIT w drodze. Postawiłem na kit, bo nieco sie obawiam zbędnych wydatków, ale raczej uderzam w ...hmmm...srednia półke ze szklami (L-ki na razie mi nie w głowie ). Jak sie pobawie kitem, zdecyduję co dalej. Na razie szkła odłożyłem, bo w maju będę miał okazje przećwiczyć kilka ...w tym Tamronka 28-75 f.2.8 Po lekturze forum mam niezły metlilk w głowie i jednak musze poeksperymentować sam.Tym bardziej , że to moje pierwsze lustro.Stałki nie miałem nigdy w reku...wiec obawy...no i zoom nozny. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A potem zbierac kolejne 5 tys i wymienic 18-55 i 55-200 na 17-40 4L i 70-200 4L bo dosc szybko mozesz sie przekonac ze jakosc z tych pierwszych szkielek moze ci nie wystarczac
    spoko, spoko...chyba nie biegales z kompaktem. Jestem przekonany, ze po przejsciu na lustro dłuuugo bede sie cieszył jak bobas nawet z kitowym szklem. Samo "rozszyfrowanie" body zajmie kilka ładnych tygodni....jak nie miesięcy, a jest jeszcze co poćwiczyć z lampą. A jakie nowe możliwości w technice focenia. Do L-ek wróce pewnie za min pół roku...najszybciej. Na najbliższy czas pozostają przyziemne sprawy....dodatkowy aku, CF 1GB, torba,databank. Nie od razu Rzym zbudowali.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alv
    ... w maju będę miał okazje przećwiczyć kilka ...w tym Tamronka 28-75 f.2.8 .
    Czy jest jakaś ogolna zasada porównywania szkieł?Troche poczytałem , ale w odniesieniu do konkretnych szkieł. Czy można te zasady nazwać ogólnymi? ( te same ogniskowe przy różnych przesłonach). Czy ISO również ma tutaj znaczenie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alv
    spoko, spoko...chyba nie biegales z kompaktem.
    Biegalem, pare miesiecy z Canonem A100 i ponad rok z Canonem G3 :P

Do L-ek wróce pewnie za min pół roku...najszybciej.
    A do eLek doroslem po roku lustrzanki - zacznij zbierac :>

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów