Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 350d + 580 EX

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie 350d + 580 EX

sytuacja wygląda następująco:
    Aparat (350d) ustawiam na tryb AV, a lampa błyskowa ustawiona jest w tryb manualny (M). Jeśli tak zrobię aparat wymusza migawkę na 1/200 i nie da sie tego zmienić. W opcjach C Fn synchronizacje błysku mam ustawiona na auto. Czy da sie zmienić/obejść ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

a masz na lampie taki przycisk oznaczony błyskawicą i literką h ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Jeśli jest włączony HSS to jest jeszcze gorzej, bo wtedy ustawia czas 1/4000.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Aparat (350d) ustawiam na tryb AV, a lampa błyskowa ustawiona jest w tryb manualny (M). Jeśli tak zrobię aparat wymusza migawkę na 1/200 i nie da sie tego zmienić. W opcjach C Fn synchronizacje błysku mam ustawiona na auto. Czy da sie zmienić/obejść ?
    pierwsza sprawa to jest oczywiście CFn3 w aparacie na 0 (zero).

ale skoro już tak masz i nie pomaga, a ponadto po włączeniu HSS ustawia Ci 1/4000 to widać, że z jakiegoś powodu ustawia Ci najkrótszy dostępny czas migawki.

dlaczego tak się dzieje, nie wiem; natomiast jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy, to może ten najkrótszy czas migawki jest skutkiem ubocznym któreś z zaawansowanych opcji, więc tak na wszelki wypadek wyzeruj wszystkie CF w lampie oraz ustaw na OFF przełącznik na stopce odpowiedzialny za pracę w systemie bezprzewodowym.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    350D + 580 EX II jest to samo. Na (AV) wymusza czas synchronizacji z lampa 1/200. Chyba tak musi być.

Na photonotes.org pisza:

Manual flash.

High-end Canon flash units can also work in full manual mode, which lets you set the flash output by hand rather than relying on an automated system like TTL or E-TTL. Note that manual flash metering is not the same thing as the camera’s manual exposure (M) mode, which is used for ambient (non flash) light metering. Though having said that, you usually put the camera into manual exposure mode when using manual flash metering, so it can be very confusing...

* If you’re in Av mode the shutter speed will be the camera’s X-sync speed and you can manually set the aperture. In M mode you can set the shutter speed to any value from 30 seconds to the camera’s X-sync and the aperture to anything within the lens range.

>>źródło<<
    6D | 50D i cała masa różnych gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukdee Zobacz posta
    350D + 580 EX II jest to samo. Na (AV) wymusza czas synchronizacji z lampa 1/200. Chyba tak musi być.
    chyba jednak nie.

Cytat Zamieszczone przez photonotes.org
    In M mode you can set the shutter speed to any value from 30 seconds to the camera’s X-sync and the aperture to anything within the lens range.
    czyli możesz nastawić od 30 sek. do x-sync (czyli w naszym przypadku do 1/200 sek.)

wprawdzie w CFn3 aparatu można na stałe zablokować ustawienie 1/200 ale autor wątku twierdzi, że ma ustawione na 'auto' więc powinno mu wybierac czasy z zakresu 30sek - 1/200sek.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    czyli możesz nastawić od 30 sek. do x-sync (czyli w naszym przypadku do 1/200 sek.)

wprawdzie w CFn3 aparatu można na stałe zablokować ustawienie 1/200 ale autor wątku twierdzi, że ma ustawione na 'auto' więc powinno mu wybierac czasy z zakresu 30sek - 1/200sek.
    nie żebym polemizował
    ustawienie CFn3 na AUTO lub 1/200 nic nie zmienia przy Manualnym Flash'u z 350D

zakres 30sek - 1/200sek dotyczy programu (M) w body;
    "If you’re in Av mode the shutter speed will be the camera’s X-sync speed" czyli 1/200
    Ostatnio edytowane przez lukdee ; 16-01-2008 o 13:17

Domyślnie

nie żebym polemizował
    ależ polemika jest jak najbardziej wskazana :-)
    w końcu po to istnieje to forum - żeby dyskutować.

ale zakres 30sek - 1/200sek dotyczy programu (M) w body;
    "If you’re in Av mode the shutter speed will be the camera’s X-sync speed" czyli 1/200
    wcześniej tego nie zacytowałeś, a ja nie sięgnąłem do źródła.

Nie używam raczej lampy w manualu, ale gdy wrócę do domu to dla dobra sprawy sprawdzę zachowanie lampy w trybie M z body w trybie Av i dam znać.
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

sprawy sprawdzę zachowanie lampy w trybie M z body w trybie Av i dam znać.
    sprawdziłem na 5D + 430EX i faktycznie w tej konfiguracji ustawień czas jest blokowany na 1/200.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sprawdziłem na 5D + 430EX i faktycznie w tej konfiguracji ustawień czas jest blokowany na 1/200.
    no to wszystko jasne
    pozostaje zatem tylko tryb (M) do manualnego flasha

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów