Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: pomocy w odszumieniu

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.

Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
    Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
    Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
    Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
    Włosów i tkanin nawet nie próbowałem odszumiać jakoś nie miałem potrzeby, może kiedyś spróbuję. Rzadko odszumiam, bo rzadko widzę potrzebę więc ilość roboty mnie nie przeraża, a efekty nie do porównania z tymi co plugin daje.

Uprawnienia umieszczania postów