Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: 35/1,4L czy 50/1,2L ?

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie 35/1,4L czy 50/1,2L ?

Witam !
    Planuję sprzedać swojego zooma na rzecz miłej stałki Zastosowana ma być jako szkło na śluby i ewentualnie spokojna reporterka. Byłem już zdecydowany na 35, ale obejrzałem sobie 50 i wywarła na mnie świetne wrażenie - to kawał metalu nie do zdarcia. No i oczywiście piękne sample z tego szkła. I w końcu sam nie wiem - ogniskowa na razie 1,3 , w ciągu bliskich miesięcy też FF jak mam nadzieję. Co radzicie ? Ma ktoś może obydwa szkła ?

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Power of L lenses

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

50 1.2 nie mam ale mialem podobny dylemat. Odstraszyly mnie problemy z af opisane w kilku testach, pewnie to juz przeszlosc ale nie mialem mozliwosci przetestowania szkla przed zakupem. Do tego ktos z tego forum pisal o rozrzucie jakosciowym, pewnie mit ale jednak

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=1

Patrzac pod katem ksiazkowej teorii do reporterki uzywa(lo) sie raczej 35mm, mysle ze to bedzie dla Ciebie optimum. Bo z corpem 50 robi sie lekko przyciasna.

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

heh...
    Poruszyłeś właśnie mój dylemat, który nurtował mnie jeszcze do zeszłego tygodnia :-D
    Ja wybrałem 50/1.2
    Najzwyklej ta ogniskowa lepiej mi "leży" od 35mm a gigabajty przejrzanych sampli jeszcze bardziej mnie utwierdził w trafności wyboru.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem przyjemność przez kilka dni testować 50/1,2 i 35/1,4 na 40D.
    15 lat robiłem amatorskie zdjęcia na Canonie 5.
    Od miesiąca mam 40D.
    Wciąż jestem wielkim amatorem.
    Zrobiłem po ok. 100 zdjęć 50 i 35.
    Wolę 50 pomimo przelicznika 1,6.
    Wydawało mi sie, iz nie miałem problemów z af z 50. A "wieczorne" lub "wieczorowe" zdjęcia na 50 są super.
    Zamówiłem 50.
    Tym bardziej, że mam prawie 50 lat.
    W ciągu roku przejdę na FF.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Moim zdaniem wybór jest kwestią gustu ,sposobu patrzenia,ja niedawno sprzedałem 50/1.4 bo od cazsu jak zakupiłem 35/1.4 leżała w torbie.
    35 mm jest typowym szkłem reporterskim,także na sluby itp.nada sie bardziej.

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Opinie skrajnie różne Mi jakoś 50 wydaje się jakoś tak bardziej... Lkowata Sam nie wiem co wybrać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale na photozone.de 50/1,2 wypada gorzej niz 1,4...
    Ostatnio edytowane przez Nevermind ; 16-01-2008 o 17:46 Powód: Automerged Doublepost
    Power of L lenses

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Musisz kierować się wyborem pomiedzy ogniskowymi 35 czy 50 gdzie się lepiej czujesz . Ja osobiście do cropa brałbym 50 1,2 ale do FF napewno 35 1,4 ( poprostu nie lubie 50 mm bo ta ogniskowa jest dla mnie nijaka )

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Wyczytałem na zagranicznych forach , ze 50 ma problemy z AF i sporo egzemplarzy ma BF. Wiecie może czy ta usterka została naprawiona przez canona ?
    Power of L lenses

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind
    ...Ale na photozone.de 50/1,2 wypada gorzej niz 1,4...
    ...i tak właśnie jest niestety. C nie ma tu powodów do dumy.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Zalezy od preferencji. Ja wole 50mm, kupilem sobie jeszcze za pare zlotych nikkora 35/2.0ais na przejsciowke, aby poznac ogniskowa 35mm.

Po drugie 50/1.4 to jeden wielki klekot i delikatne szklo. U mnie juz padl silniczek micro USM, ktory jest za slaby na tak ciezki czlon soczewek.
    Z tego co widze to jest to czesta usterka mocno eksploatowanych 50/1.4.
    Myslalem ze przeloze silnik micro USM z jakiegos kita, ale mimo ze silniki sa te same, styki tasiemki rowniez, to niestety w zaleznosci od szkla sa rozne dlugosci tej tasiemki.
    Zostaje wiec Zytnia i koszt okolo 300-400zl.
    Sposrod zwyklych stalek USM - nie L, ktore posiadam te jest najwieksza tandeta.
    Z tego tez wzgledu po kupnie ff-cyfrowego, wymienie 1,4 na 1,2, chyba ze powstanie druga wersja 1,4 w budowie 85/1.8 czy 28/1.8.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów