Ja bym chciała odświeżyć ten wątek. Czy może w praktyce coś więcej wiadomo nt interpretacji odnośnie "ciągłości i powtarzalności" działalności? Znalazałam informację:

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 28 kwietnia 2009 r. III SA/Po 374/08:

„Dla uznania określonej przedmiotowo działalności za działalność gospodarczą konieczne jest łączne zaistnienie trzech jej cech funkcjonalnych: zarobkowości, zorganizowania formalnego (czyli wyboru formy prawnej przedsiębiorczości) oraz ciągłości. Brak którejkolwiek z nich oznacza natomiast, że dana działalność nie może być zakwalifikowana do kategorii działalności gospodarczej.”

i drugi

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 15 października 2010 r. VI SA/Wa 1333/10:

„O wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług przewozu przez skarżącego przedsiębiorcę świadczy fakt, iż kontrolowany pojazd został oznaczony w sposób jednoznacznie wskazujący, że wykonywany jest nim przewóz osób. Przedsiębiorca poprzez umieszczone na pojeździe oznaczenia wykazuje zamiar zawarcia umowy z potencjalnym pasażerem o odpłatne wykonanie usługi przewozu. Do uznania za działalność gospodarczą nie jest konieczne faktyczne wykonanie usługi, ale sam fakt, iż jest ona oferowana i możliwa do realizacji.”

I interpretacja tego autora artykułu:
"W praktyce uznaje się, że działalnością zorganizowaną nie jest np. pomoc sąsiedzka albo nawet odpłatne świadczenie usług, lecz mające charakter wyjątkowy. Nie musimy się więc obawiać konieczności zarejestrowania działalności, jeśli np. wykonujemy, nawet za wynagrodzeniem strony internetowe dla kilku znajomych albo jako uzdolnieni fotografowie, wykonujemy na czyjąś prośbę zdjęcia ślubne.

Ciągłość oznacza natomiast, że działalność wykonywana jest z zamiarem powtarzalności i nie ma charakteru jednorazowego. Pamiętać należy, że nawet jeśli działalność ma charakter okresowy (np. jedynie w okresie kilku miesięcy w roku) ale jest wykonywana cyklicznie, również ma ona charakter ciągły. Jednorazowe wykonanie projektu ulotki, czy też napisanie i wydanie książki nie zobowiązuje więc do zarejestrowania działalności gospodarczej."

Czy można z tego zrozumieć, że jeśli kilka razy do roku ktoś poprosi mnie o wykonanie fotografii dziecka, ślubu, chrztu - bez jakiejś cyklicznej powtarzalności i dodatkowo nie będę się nigdzie ogłaszać, zapraszać do kontaktu czyli wskazywać na "gotowość" do zarobkowego wykonywania tego typu usług - to umowa o dzieło/zlecenie wystarczy. Ale jak rozumiem mogę swoje zdjęcia wrzucać w różne galerie - oczywiście nie w formie wskazującej na reklamowanie swoich usług.

Natomiast jeśli będę mieć stronę internetową, z której jednoznacznie wynika, że "jestem w gotowości" do podjęcia tego typu zlecenia, to nawet jak to się skończy na 1 sesji - to już powinnam mieć działalność...?

Link do całego artykułu:
Własna działalność gospodarcza, umowa zlecenie, o dzieło, a może jednak spółka, czyli jak rozpocząć karierę freelancera, cz. II.

Natomiast z innego artykułu zastanowił mnie ów fragment:
Do niektórych czynności nie trzeba zakładać działalności, ale można
Zakładanie działalności gospodarczej nie jest wymagane, aby od czasu do czasu sprzedać kilka przedmiotów za pomocą Allegro lub wykonywać okazjonalnie usługi dla osób prywatnych. "Zakładania działalności gospodarczej nie wymaga też wykonywanie działalności osobistej, m.in.:

zarabianie z tytułu umów o dzieło lub zlecenie realizowanych na rzecz przedsiębiorców i instytucji,
zarabianie z tytułu umów o dzieło lub zlecenie realizowanych na rzecz właściciela nieruchomości, jej zarządcy lub administratora na potrzeby nieruchomości,
prowadzenie działalności twórczej: publicystycznej, oświatowej, naukowej, artystycznej, literackiej i trenerskiej,
pełnienie funkcji biegłego lub inkasenta,
zarabiania z tytułu honorariów i tantiem z tytułu praw autorskich."
Kiedy trzeba a kiedy warto założyć działalność gospodarczą? - Bankier.pl
Czy fotografowanie nie jest działalnością artystyczną?

Tak ogólnie staram się ustalić w miarę jednoznacznie kiedy można pracować tylko na podstawie umów a kiedy trzeba mieć działalność (ja zajmuję się zawodowo czymś innym na podstawie umowy o pracę) i fotografuję tylko amatorsko. Ale myślę o tym, że może w przyszłości chciałabym się poświęcić fotografii zawodowo i tak powoli drążę temat.