Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Umowa o dzieło

Domyślnie

Pracuję na Labie cyfrowym od kilku miesięcy, i zastanawiałem się nad założeniem własnej działalności gosp. żeby ściągnąć dofinansowanie z UE na zakup sprzętu FOTO, i dalej pracować w LABIE ale już na zlecenie lub inna formę wykonawczą. W miedzy czasie jakieś śluby prywatnie bym robił. Czy takie coś jest do załatwienia, i w jaki konkretnie sposób?
    Fotografia to sztuka, nie każdy ją rozumie, nie każdy ją zrozumie.
    C50D, C10Dgripp, 2xD70, D300s, D700gripp, SB800, Tamron17-50/2.8, Sigma 24-70/2.8, Samyang 14/3.5, Canon 28-105, Canon 50/1.8, Canon 200/2.8L, Nikkor 80-200/2.8, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 50/1.8, extendery, Karty CF LEXAR SanDisc, SD SanDisc, jakieś siatki Lowepro, kije Manfrotto coś tam jeszcze z Elfo...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogur Zobacz posta
    Czy jest na forum ktoś kto mógłbym podzielić się [B]własnym doświadczeniem
    Koszty uzyskania przychodu 50%, od reszty liczysz 19% podatku (chyba że zarabiasz dużo gdzie indziej i łapiesz się już na wyższy próg). Jak chcesz wzór takiej umowy, z arkuszem Excela który nalicza podatek, to daj mi maila na PW.
    Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    A ja właśnie chcę zawiesić działalność gosp. i pracować na umowę o dzieło.
    To nie jest takie proste. Jeśli nie jesteś nigdzie indziej zatrudniony to od umowy o dzieło również należy odprowadzić składkę do ZUS-u. Wiem ze mało kto to robi, zatrudniając etatowych de facto pracowników na taką właśnie umowę ale jest to błąd, który wyłapie pierwsza kontrola z ZUS lub US.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Koszty uzyskania przychodu 50%, od reszty liczysz 19% podatku (chyba że zarabiasz dużo gdzie indziej i łapiesz się już na wyższy próg). Jak chcesz wzór takiej umowy, z arkuszem Excela który nalicza podatek, to daj mi maila na PW.

To nie jest takie proste. Jeśli nie jesteś nigdzie indziej zatrudniony to od umowy o dzieło również należy odprowadzić składkę do ZUS-u. Wiem ze mało kto to robi, zatrudniając etatowych de facto pracowników na taką właśnie umowę ale jest to błąd, który wyłapie pierwsza kontrola z ZUS lub US.
    Witam,
    Oj chyba sie mylisz. Umowa o dzieło nie podleg ZUS'owi i nie ma znaczenia czy osoba wykonujaca umowe o dzieło jest zatrudniona gdzie indziej czy nie.
    Natomiast umowa zlecenie, gdzy zleceniobiorca nie jest nigdzie zatrudnionym (ew. nie zarabia najnizszej krajowej) podlega pelnemu zusowi

pozdrawiam
    ___
    Canon

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    Witam,
    Oj chyba sie mylisz. Umowa o dzieło nie podleg ZUS'owi i nie ma znaczenia czy osoba wykonujaca umowe o dzieło jest zatrudniona gdzie indziej czy nie.
    Dyskutowałbym. Popatrz na to w ten sposób: jeśli w ten sposób dało by sie uniknąć legalnie składki ZUS, to w rejonach o dużym bezrobociu 95% pracujących w lokalnych zakładach i zakładzikach byłoby zatrudnionych na umowę o dzieło.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.
    Gdzie Ci tak powiedziano ?

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Dyskutowałbym. Popatrz na to w ten sposób: jeśli w ten sposób dało by sie uniknąć legalnie składki ZUS, to w rejonach o dużym bezrobociu 95% pracujących w lokalnych zakładach i zakładzikach byłoby zatrudnionych na umowę o dzieło.
    Witam,
    na 100% tak jest. Ale trzeba brać pod uwagę istote umowy o dzieło.
    Umowa o dzieło nie podlega ZUS'owi.
    Jedyny przypadek kiedy musimy odprowadzić skłądki ZUS'owi jest fakt wykonywania takiej umowy na rzecz swojego Pracodawcy, (i tu tez jest wyjątek) chyba, że taka umowa będzie wykonywana w czasie urlopy bezpłatnego, urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego.
    Warunkiem nieopłacanie ZUS jest to, że umowa o dzieło nie może sie pokrywac z zakresem obowiązków jaki wynika z umowy o prace.

Jeżeli potrzebujecie jakieś dodatkowe wyjaśnienia to prosze pisac

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?

Oj, za mocno kombinujesz.
    Jeżeli będziesz to wykonywał w sposób ciągły bądź cykliczny i zorganizowany....a na 100% tak będzie
    to to właśnie jest działalność gospodarcza

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tak tylko rozważam. Zostaje więc umowa o dzieło
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów