Witam,
na początku chciałem wszystkich przywitać jako świeżo upieczony forumowicz (forum odwiedzam od około roku ale dopiero dzisiaj się zarejestrowałem)

Poczukuje wzoru umowy o dzieło (jest tego dużo w sieci) ale nie znalazłem nic dedykowanego wykonaniu usługi/sesji fotograficznej (od razu mowie ze nie chodzi mi o model relase). Przeszukałem forum, znalazłem tylko model relase z obiektywni.pl. Gdyby ktoś z forumowiczów miał coś takiego będę wdzieczny.
[przykład: potrzebuje wykonać jakąś sesję firmie - jakieś budynki, samochody]

Druga rzecz której poszukuje to stosowane często przez różne agencje fotograficzne itd - przekazanie praw majątkowych do zdjecia na piśmie. Wiem ze stosuje się różne warianty jakieś zaznaczania pól eksploatacji, okres na którą jest wyłączoność na zdjęcie, czy zdjecie jest na wyłączość czy tylko do jakiegoś konkretnego użytku np. kalendarz firmowy w określonym nakładzie etc. Nie mogę znaleść żadnego wzoru czegoś takiego a było by to bardzo przydatne.
[przykład: mam jakies zdjęcie, ktoś chce je kupić]

Umówiłem się w tych dwóch sprawach ze znajomym prawnikiem ale dopiero na tydzien 17/23.12.2007. Naturalnie tym co uda mu się wymyślić - podzielę się na forum.

Pozdrawiam,
Adam Sowiński