Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Umowa o dzieło

Mieszany widok

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

napisał yogur
    Niemniej jednak pozostaje wątpliwość dotycząca
    "Jednocześnie należy podkreślić, że w sytuacji gdy działalność jest wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (cykliczny lub stały), prowadzona jest we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, to mamy do czynienia z pozarolniczą działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 5a pkt 6 ustawy, a to z kolei oznacza konieczność zarejestrowania tej działalności."
    no widzisz na te watpliwosci nikt ci nie odpowie. US są jakie są, a ich interpretacje co najmniej 5 razy bardziej zaskakujące.
    Wszystko zalezy kto przyjdzie do nas na kontrole i jakie bedzie mial zamiary

napisał mattnick
    hmmm...ja pracowałem przez ostatnie 4 lata miesiąc w miesiąc na umowę zlecenia a potem o dzieło...jakoś nikt się nie przyczepił
    No widzisz, bo ze sprawami podatkowymi tak jest ze mozesz wszystko, az nie zapukają do drzwi z UKS))
    Jeżeli przez 4 lata co miesiąc Jan Kowalski podpisywał z tobą umowe zlecenie na wykonywanie odbitek foto w jego zakladzie, na jego maszynie w godzinach od 10 do 18 to nie jest to zlecenie w zadnym wypadku.
    Jest to najzwyklejsza umowa o prace i byle jaki kontroler z ZUS czy US zakwestionuje ta umowę (no chyba że ma to w d.....).

napisał wojkij
    Podpinajac sie pod watek - jakie sa minimalne miesieczne koszty(podatki, zusy itd) prowadzenia jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej?
    Minimalne koszty to:
    ZUS - to ok. 300 zł (z tym że ok 100 zł wpisujesz w koszty a 160 odejmujesz od podatku jak ci wyjdzie)
    PODATKI - w zależności ile bedziesz miał dochodu
    ew.BIURO RACHUNKOWE - od 100 w gore

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Czyli idzie przezyc, gdyby jeszcze udalo sie dostac jakis grant z ue(jest to jeszcze?) to raczej nie ma sie co zastanawiac

Domyślnie

Pracuję na Labie cyfrowym od kilku miesięcy, i zastanawiałem się nad założeniem własnej działalności gosp. żeby ściągnąć dofinansowanie z UE na zakup sprzętu FOTO, i dalej pracować w LABIE ale już na zlecenie lub inna formę wykonawczą. W miedzy czasie jakieś śluby prywatnie bym robił. Czy takie coś jest do załatwienia, i w jaki konkretnie sposób?
    Fotografia to sztuka, nie każdy ją rozumie, nie każdy ją zrozumie.
    C50D, C10Dgripp, 2xD70, D300s, D700gripp, SB800, Tamron17-50/2.8, Sigma 24-70/2.8, Samyang 14/3.5, Canon 28-105, Canon 50/1.8, Canon 200/2.8L, Nikkor 80-200/2.8, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 50/1.8, extendery, Karty CF LEXAR SanDisc, SD SanDisc, jakieś siatki Lowepro, kije Manfrotto coś tam jeszcze z Elfo...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.
    Gdzie Ci tak powiedziano ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?

Oj, za mocno kombinujesz.
    Jeżeli będziesz to wykonywał w sposób ciągły bądź cykliczny i zorganizowany....a na 100% tak będzie
    to to właśnie jest działalność gospodarcza

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tak tylko rozważam. Zostaje więc umowa o dzieło
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Tak tylko rozważam.
    Lepiej nie kombinuj. US ma prawo skontrolować kazdego obywatela i może się tego czepić.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

MacGyver napisał: Gdzie Ci tak powiedziano ?
    A powiedziano mi tak w US i znajoma mamy, która zajmuje się tym

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów