Witam
Od niedawana (kilku tygodni) jestem posiadaczem moej pierwszej cyfrowki canona 5D. Jak na razie wszytko super tylko problem pojawil sie kilka dni temu jak zalozylem moja lampe 580EX.
Lampa jest zalozona na 5D czyli pelnej klatce, a na lampie sygnalizuje mi auto-crop ten maly kwadracik w prawym gornym rogu. Kiedy zaloze lampe na analoga C30, ikona znika i w lampie zoomik sie przesowa na pelna klatke. Wkladam spowrotem na 5D i zoom wraca pod APS. Kiedy przelacze lampe na manuala ikona cropa znika. Identyczna sytuacja wystepuje kiedy podpiolem druga lampe tym razem 580EX II. Wyzerowalem wszytkie funkcje C.Fn bo myslalem ze tam cos namieszalem ale niestety nie pomoglo. Teraz nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze na samym poczatku kiedy kupilem aparat i zalozylem lampe wszytko bylo OK. Przeczytalem instrukcjie z lampy tam pisze tylko ze lampa dostosowuje sie automatycznie do cropa i FF. Przejrzalem tez instrukcje aparatu i tam tez nic nie ma na ten temat.
Powiem jeszcze ze robilem wczesniej proby ze zdalnym sterowaniem 2 lamp i wykorzystywalem te 580EX jako master.
Bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
filla krzysztof