Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Ile wziąć za sesję?

Mieszany widok

mervinn
    Guest

Domyślnie Ile wziąć za sesję?

Witam,
    pojawiła się przede mną możliwość zarobienia na zdjęciach. Dostałem dwie propozycje:

1. Portrety studyjne 100 osób o charakterze identyfikacyjnym.
    2. 60 packshotów mebli.

Posiadam zestaw lamp studyjnych Bowens. Ktoś może mi doradzić ile mogę "zaśpiewać" za każdą z sesji ? Czy może lepiej podać cenę od zdjęcia (też jaką) ??Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pisze sie WZIAC a nie WZIASC.

Zawsze mozesz podejrzec oficjalne stawki znajdujace sie na stronie ZPAF.

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

w przypadku pierwszym na pewno moge ci z doswiadczenia powiedizec - bierz od lepka - wyciganiesz wiecej niz sumarycznie

w 2 przypadku biez zlecenie - beda chciali ci pewnie podrzucic jeszcze kilka innych zdjec zebys zrobil

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja bym wycenił:

1. Lampy ustawione kropka na ziemi gdzie mają stać ludzie, aparat ustawiony na statywie i 1 zdjecie/1min + obróbka (automatem) w photoshopie, bez retuszu itp.
    100 x 12zł = min 1200zl

2. Meble = duze i kłopotliwe
    60x40= min 2400zl
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    ja bym wycenił:

1. Lampy ustawione kropka na ziemi gdzie mają stać ludzie, aparat ustawiony na statywie i 1 zdjecie/1min + obróbka (automatem) w photoshopie, bez retuszu itp.
    100 x 12zł = min 1200zl

2. Meble = duze i kłopotliwe
    60x40= min 2400zl
    czasem to mnie potrafisz zaskoczyc
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja bym zajrzał na stronę ZPAFU - tam, gdzie są stawki minimalne i sprawdził.

Są tam tez stawki za prace zlecone - na końcu pdfa. Masz tam stawki za dzień zdjęciowy ze sprzętem oświetleniowym i bez itd.

Polecam lekturę bo cenna. Moim zdaniem 2400 za 60 packshotów mebli (tak, jak sobie ja wyobrażam packshot mebla) to lekka przesada (tzn.: to za mało). To trzeba jeszcze obrobić. To trzeba oświetlić (a to zajmuje czas).

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Raster, wszystko zależy od wymagań klienta co do jakości, z resztą sam wiesz :-)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Raster, wszystko zależy od wymagań klienta co do jakości, z resztą sam wiesz :-)
    Zgadza się

Tylko pamiętaj, że nawet jeżeli klient chce "badziew" bo twierdzi, że na "wypas" to on nie ma kasy, to jak mu dasz badziew to powie "co to za badziew pan mi tu daje..."

Klient to klient: jest to istota z reguły niedoinformowana i źle briefująca wykonawcę (wiem co mówię - mam dużo lat doświadczenia w pracy z najróżniejszymi klientami. Także takimi, od których powinno się wymagać najwyższych standardów współpracy).

Poza tym - na cholerę dawać coś słabej (no ok... słabszej...) jakości i później musieć się tego wstydzić? Przeciez kiedyś będziesz chciał pokazać to jako część swojego folio. To musi na Ciebie pracować.

EDIT: wiadomo, że i tak prawie kazde zlecenie jest w rezultacie niedoszacowane przez wykonawcę bo klient często i tak zaczyna rzeźbę w trakcie (oczywiście bez rewizji kosztorysu... hehehe
    Po prostu miejmy świadomość tego...
    Ostatnio edytowane przez raster ; 16-01-2008 o 01:07

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

za 1. po 15/łebka
    2. po 50/packa

zawsze, jeśli to nie przetarg lepiej powiedzieć wiecej i będziesz widział jaka reakcja, zawsze możesz dodać do małej negocjacji.A co w tych meblach jest do obrabiania...?? syfki występlować..? wygładzić facjatę...?? poziomy, krzywe, nasycenie, ostrzenie...

mervinn
    Guest

Domyślnie No nie...

Zadzwonili do mnie z firmy (tej od portretów 100 pracowników) i zaproponowali mi 600 zł za całą sesję. Lekka przesada chyba. Zamierzam im powiedzieć, że za 600zł zrobię im zdjęcia owszem, ale bez oświetlenia studyjnego. Co o tym myślicie? Pakować się w to czy sie wstrzymać?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów