Hejka!

Mój pierwszy post na forum... Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Od tygodnia jestem posiadaczem nowego(!) zestawu Eos 450D + Tamron AF 18-200 1:3,5-6,3 [IF] MACRO o62 A14, w którym po zdjęciach robionych przy zerowym oświetleniu zaczął się pojawiać ten błąd, "Err 01, problem z przesyłem sygnałów obiektyw - aparat", czy jakoś tak podobnie.

Symptomy? Robi zdjęcie, ustawia ostrość, dobrze dobiera przysłonę, i wszystko... Tylko po zrobieniu zdjęcia pojawia się Err 01, trzeba wyłączyć i włączyć aparat. Zdjęcie zrobione zapisuje na karcie, wszystko niby ok.

Pierwsza myśl, ze zepsułem...Druga, że sprzęt ma tydzień.. I dalej szukanie przyczyny.

Czyściłem styki tak jak mi powiedziało ustrojstwo w błędzie, że mam zrobić, ale nie działało. Manual, AF, to samo. Zbliżenie, mała czy duża ogniskowa to samo. Wszystko ustawia ok, robi zdjęcie i błąd. Doszedł jeszcze czasem dziwny dźwięk z AF obiektywu przy włączaniu aparatu, lub montowaniu szkła do Body.

Zacząłem kombinować, i na trybie manualnym ustawiłem najdłuższy czas otwarcia migawki i największą przesłonę i robiłem sobie zdjęcie, tak, żeby zobaczyć w szkle, czy zamyka się ładnie czy nie. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że błąd przestał się pojawiać.

Spróbuj, może u Ciebie też pomoże... Ja na razie się cieszę, że działa... I niech do końca urlopu się nie psuje;P