Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: jak zaraziliscie sie i jak uczysliscie sie fotografowac

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja zaczalem sie wkrecac w to bardziej jakies 5 czy 6 lat temu kupujac jakas cyfrowa malpke ...potem hybryda a teraz wyladowalem z lustrem
    po 2 miesiacach z hybryda wydawalo mi sie ze o fotografi wiem wszytsko......gdy zaczalem czytac forum dowiedzialem sie ze jednak niewiele wiem i tak powoli sie doksztalacam
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Fajny wątek .
    2000 - Chciałbym zostać dziennikarzem
    2002-2005 Zasadnicza szkoła zawodowa o profilu fotograf ( TEORIA! ) + ciemnia, obsługa labu przez ten okres nie zrobiłem ani jednego zdjęcia
    do czerwca 2007 Głupoty w głowie
    i w sumie 6 miesięcy temu już miałem dość tych głupot i stwierdziłem, że trzeba się zabrać za życie kupiłem 400D i pochłania mnie to bardzo.
    Więc szczerze mówiąc mimo 2 lat szkoły i pierwszej wzmianki o fotografii u mnie ok 6 lat temu to aparat pierwszy raz w ręce wziąłem 6 miesięcy temu i tą datę taktuję jako początek fotografii..
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 17-01-2008 o 05:54

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Mnie zaraził kolega z klasy pamiętam te początki, właściwie jego i moje ciemnia mieszanie płynów i pojawiający się znikąd obraz na papierze, Wertowanie książek i nauka plus pierwszy Zenit. Potem przyszło zniechęcenie, brak możliwości zobaczenia od razu efeku pracy i brak możliwości nauki praktycznej (zrobienie zdjęcia efekt korekta nastaw i ponowny pstryk). Sprzedałem aparat i długo nie było nic potem małpka na kliszę Praktica żony fotki głównie dokumentalne i rodzinne bez zastanawiania się nad kadrowaniem itp. Potem wyjazd do ciepłych krajów i pierwsza cyfrówka Kodaka i ... zaraza dopadła mnie ponownie wreszcie mogłem zobaczyć i skorygować swoje błędy od razu. Potem 350d pierwsze wejście na forum i zaczęło się na dobre masa informacji i pogoń za jakością zdjęć i techniką ich robienia. Zmiana na 40D plus kilka elek pierwsze zabawy w studio (trochę lamp i softboxów) No i wreszcie moje ulubione ptaszory

JG
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    mam pytanko jak doszlo w waszym przypadku do zarazenia sie fotografia, i jak rozijaliscie swoja pasje? ksiazki? nauka? pomoc innych?
    ja sam zaczalem w wieku moze 12lat socjalistycznym aparatem vilia a zdjecia na papierze wywolywalem na poczatku przy uzyciu rzutnika do bajek :razz:
    pozniej byl juz radziecki porzadny powiekszalnik.
    pozniej pasja troche zamarla ale po latach wracam od nowa i mam zamiar podoskonalic sie troche w tym pieknej sztuce
    U nie zaczelo sie jako nastolatek, z zenkiem 12XP. Lazilem wtedy duzo po gorach, wiec mam jakies kilogramy slajdow, glownie ORWO ;-) Wiekszosc z nich jest fatalnie naswetlona, i nieostra. Jeszcze gorzej wywolana. Bylo to w czasach przed mur-testowych, wiec zwyczajnie nie wiedzialem, ze Heliosa to trzeba przymknac o te 2-3 dzialki zeby byl przyzwoity ;-)
    Dzisiaj mam ostre szkla i 5D, ale nie mam czasu lazic po tych gorach ;-(

Zenek poszedl w odstawke jak zaczal nierowno i nieprzewidywalnie naswietlac klatki. Cus mu sie zrobilo z ta plocienna migawka ;-)
    Nie jestem sentymentalny wiec ze dwa lata temu poszedl na smietnika, jako ze z nieukrywana przyjemnoscia wykonczylem mu ta migawke. Sposob na zenki, nieprzewidziany przed projektanta jest taki: Czas B - wciskamy i trzymamy spust - przerecamy czas na 1/30. Zenki tego nie przetrzymuja ;-)!!

Po zenku byla jakas analogowa minolta juz AF, trabant i 5D. I powolne lecz swiadome uczenie sie, poprawianie warsztatu technicznego, zwlaszcza od czasu 300D, gdy efekty prob sa widoczne od razu.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

U mnie było tak że około 3 lat temu złapałem strasznego doła i straciłem chęć do życia..... I wtedy mój starszy super braciszek zainteresował mnie fotografią. Dostałem od niego fuji S7000. Bardzo szybko mnie to wciągneło i praktycznie mogę powiedzieć że fotografia przywróciła mnie do życia...
    Teraz fuji poszedł w ręce młodszego braciszka a ja męcze 400D który dostałem od żony na prezent ślubny :smile:
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

eLka
    Guest

Domyślnie

Zaczęło się od tego,że w domu był aparat Ami i interesowało mnie jak powstaje zdjęcie.Było to jeszcze w latach,kiedy nie chodziłem do szkoły podstawowej.Pózniej uczyłem się sam na własnych błędach i dalej się uczę.
    Udało mi się wygrać dwa konkursy "Zdjęcie miesiąca",choć bardzo mało wysyłam.Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja dostałam do ręki słuzbowego olympusa, żeby sfotografować człowieka, o którym miałam napisać. Pokazali gdzie włączyć, kazali stanąć tyłem do okna i nacisnąć na zielone. To był listopadowy piątek, 2005 rok.
    W sobotę była piękna mgła, nigdy później nie widziałam takiego cudnego światła! Wziełam aparat i poszłam popstrykać do lasu i nad jezioro. W poniedziałek oddałam zabawkę, a zdjęcia wysłałam do Niemiec na konkurs do kalendarza "Impresionen 2006". Wybrali 5, jedno poszło na okładkę, zapłacili. Kupiłam dużo fajnych rzeczy oraz lumixika. Utopiłam lumixika zaraz potem. Kupiłam 400D z kitem i sigmą oraz sherpę 600, bo nie miałam pojęcia ani o obiektywach, ani o statywach...
    Tak to się zaczeło

Domyślnie

A ja normalnie poszłam do Technikum Fotograficznego I juz.

Domyślnie

Heh kiedyś analogi bardziej dla zabawy potem dlugo dlugo nic , przez ten czas ogladalem ladne zdjęcia i kurde inni moga a ja nie??
    no i 1,5 roku temu fuji 5600, jak się naumialem co nieco to szybka zmiana na
    d350, a że jakiś taki byl za maly to przesiadka na 5D . A teraz to już prawie otwarte studio.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Dopiero zaczyna Awatar tmk
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam wszystkich. U mnie pasją była zawsze forma. Z racji dostępu do odczynników(chemik) ale braku dostępu do sprzętu (ciemnia itp.) z nauką fotografowania było kulawo dlatego skupiałem się na rysunku, grafice. Kiedy nastała era dostępnej fotografii cyfrowej otworzyły się nowe możliwości: pierwsze lustro (zawsze chciałem mieć mozliwośc pełnej, nieautomatycznej kontroli nad wszystkimi parametrami), masa opracowań, książek, forum i nauka na błędach (swoich i innych).
    Kwanon

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów