Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: jak zaraziliscie sie i jak uczysliscie sie fotografowac

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Fajny temat
    Ja zaczynałem w okresie kiedy jeszcze błony światłoczułe kupowało sie u Ruskich na bazarach bo były tanie i w miare dobre.
    No i fotografowalem a w sumie zaczynałem focic rosyjską Smieną M8, pozniej był długo Zenit.
    Doswiadzcenie na filmach dłuższe niz w fotografii cyfrowej dlatego nieraz posiadam inne podejscie do tematów fotograficznych....

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

u mnie było tak znalazłem starego zenita dziatka nie pamiętam jaki model ale jakiś ze światłomierzem selenowym czy cuś takiego w każdym bąć razie żadne tam ttl pózniej był 12xp to była maszyna i lampa na 220v a potem to już jakoś poszło 1 dziecko eos3000 pózniej 33 bo przecież trzeba focić dla potomności potem zamiana na g5 no i teraz znów lustro 400d i focimy dalej

Uzależniony

Domyślnie

od dziecka miałem jakieś analogi. ale prawdziwa fotografia zaczęła sie dla mnie jak zobaczyłem jakie możliwości ma cyfra. Czyli powiem że fotografuje od 3-4 lat. wcześniej to tylko robiłem zdjęcia (gnioty). a co do nauki to internet strasznie mi pomógł. najpierw polecony przez kumpla-fotografa portal "plfoto" i zaczęło sie. miliony zdjeć przeglądniętych, zwracanie uwagi na szczegóły, pierwsze zdjęcia na szczycie topów i jakos ruszyła maszyna. mnustwo godzin poswieconych na stronach o fotografii i mnustwo zdjęc robionych kiedy tylko był na to czas. takie były początki. teraz zapał troche ostygł, człowiek zrobił sie wybredny i nie pstryka juz "byle czego". no i sprzet lepszy bo lustro a kiedyś to hybrydka jakas. z tego mojego czasu poswieconego fotografii nauczyłem sie że to nie sam sprzęt robi zdjęcia. większośc zdjęć zrobiłem kitem a teraz to elki mi w głowie.

Domyślnie

U mnie:

Pewnego dnia (+/- 10 miesięcy temu) "wpadłem" do galerii makro przez przypadek.
    Potem myśl --> "Zaj******, ciekawe czy dużo roboty z tym jest?"
    Szperanie po google, kupno tulejki do Minolty Z1 8), do kompletu oczywiście Helios 8) no i zadowalające efekty

I od jakiegoś miesiąca wreście upragnione 30D 8)

Oto cała historia

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W moim przypadku zaczelo sie od robienia zdjec na wakacjach 'malpa' siostry (jakas architektura i co mi wpadlo w oko) kilka lat temu. Pozniej znajomi i rodzina stwierdzili ze nawet ladne to, wiec zaczalem sie tym interesowac troche bardziej az wreszcie w zeszlym roku stwierdzilem ze chyba moge kupic sobie lustro (400D) i zobaczyc z czym to sie je. Moze porazajacych efektow nie ma, ale za to jaka radosc z naciskania spustu

Edit: A co do nauki to troche czytania (glownie tego forum) i reszta prob nauki na wlasnych bledach.
    Ostatnio edytowane przez MrDeadhead ; 15-01-2008 o 19:08

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja fotografować niby lubiłem (jak już dorwałem jakis aparat) ale zawsze mnie odstraszały dwie rzeczy:
    - czas oczekiwania na efekty
    - koszta ("że co? ja mam płacić tylko za to żeby obejrzeć co zrobiłem? Ooo nie" ; a ciemnia nie dla mnie)

Fotografia cyfrowa pozwoliła pozbyć się obu tych ograniczeń.
    Pierwszy kompakt - Canon A100... szybko zmieniony na Canona G3, potem ksiązki, nauka, kurs fotografii... po kursie i juz pewnych doświadczeniach wiedziałem że kompakt to nie to. Od razu 10D+Tamron 28-75 2.8 + Canon 70-210 3.5-4.5 USM... pełne zachłyśnięcie się możliwościami, flejmy techniczno-sprzętowo-fotograficzne, plfoto i różne spotkania czy plenery. Teraz troszkę ochłonąłem ale kto wie co będzie dalej...

Domyślnie

ja to antyk tutaj jestem :-D bo poczatek to rok 1973 i Certo KN35 na przyjęcie :smile: , potem Smiena symbol, Zenit E, potem Canon A1, (wkurzyłem się gdy zmieniono bagnet w body z AFem i zmieniłem stajnę, bo naprawdę wiele, wiele lat zbierałem na zachodni aparat, kosztem wielu wyrzeczeń i do tego miałem FD 50/1.5 plus zooma sigmy 75-250, a chwile po tym jak go kupiłem wypuszczono pierwszego EOSa i mogłem jedynie się wk....), Nikon F801, Kiev 88, Nikon F100, Mamiya RZ 67 Pro II, Coolpix 5000 (niezły postęp co?), Nikon D70, Nikon D200 i Nokia N95 (ma 5 MP)

Certo, Smienę, Nikona F801, D200 i Mamiye RZ i Nokię mam dalej (plus kolekcjonerskie np Voigtlandera, Bessa, Zorkij itp), zresztą zawsze miałem równolegle po kilka aparatów w różnych formatach - średni format, analogowy mały obrazek i ostatnio oczywiście cyfrę.

Sporadycznie robiłem na bardzo wielu puszkach - Praktica LTL, Pentacon Six TL, Mamiya RB, Mamiya 645 PRO TL, Linhof, Magnola (to 4x5 cala), Nikon F5, Canon 300D i wielu, wielu innych - nie moich. Np ostatnio "testowałem" 1D MK3 i 1Ds Mk3, 5D, N D3, D300

bakcyla łyknełem od kuzyna i od taty i jest to moja pasja od ponad 30 lat.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-01-2008 o 22:47
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    mam pytanko jak doszlo w waszym przypadku do zarazenia sie fotografia, i jak rozijaliscie swoja pasje? ksiazki? nauka? pomoc innych?
    ja sam zaczalem w wieku moze 12lat socjalistycznym aparatem vilia a zdjecia na papierze wywolywalem na poczatku przy uzyciu rzutnika do bajek :razz:
    pozniej byl juz radziecki porzadny powiekszalnik.
    pozniej pasja troche zamarla ale po latach wracam od nowa i mam zamiar podoskonalic sie troche w tym pieknej sztuce
    Smiena --> Zenit 12XP --> Leica Z2X --> HP 504 --> E 500 --> 30D
    Ot i cała moja historia.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja na poczatku (kilka lat temu) bylem zwyklym wakacyjnym pstrykaczem, zaczynalem od Beirette, potem byla jakas analogowa malpka Canona z 3opcjami-bez lampy, z lampa, z lampa i przedblyskiem (RCO) a tak na powaznie to sie zaczelo jakis rok temu, od nocnego pleneru w centrum krk...i tak sie rozkrecilo ze jest jak kazdy widzi
    Aparaty:
    Beirette->Canon jakistam->KM Z5->400D
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu

Domyślnie

A ja nie miałem Smieny ani Drucha ( ...borucha... , Dziadek nie dał mi w prezencie na 6 urodziny pierwszego aparatu. Przez długi czas robiłem zdjęcia kompaktem i szczerze mówiąc najpierw byłem "modelem" na sesji (bez skojarzeń, sesja sportowa sekcji na plakat i wtedy....pac! Zobaczyłem co to za czad zmierzyć sobie światło i zrobić wszystko świadomie. Później była pierwsza lustrzanka 400D i warsztaty fotograficzne połączone z własnym dłubaniem.

Książki czytałem tylko o budowie aparatu i obiektywów no i o.....Photoshopie.

I najważniejsze bo pamiętam jak dziś. Lustrzanka to dopiero wierzchołek góry lodowej. To wciąga jak narkotyk ale możliwość kreowania czegoś własnego jest bardzo przyjemnym sposobem spędzania czasu.
    Mordo Ty moja !

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów