Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 126

Wątek: Metz 58 Af - 1

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Mam na niej folie od cichego i ustawione 1/4 mocy. W sumie w 80% jade z kukulka. Przepalenia mialem na starszym sofcie - po upgrade problem zniknal.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Domyślnie

Przeczytałem wątek o metzu - ale nikt nie pisze jak sprawuje się ETTL i jak działają tryby automatyczne w tej lampie. Interesuje mnie współpraca z 40d i 5 DmkII?
    Może ktoś porównać do działania z 580 EXII
    dzięki.
    gg: 6096145

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    Przeczytałem wątek o metzu - ale nikt nie pisze jak sprawuje się ETTL i jak działają tryby automatyczne w tej lampie. Interesuje mnie współpraca z 40d i 5 DmkII?
    Może ktoś porównać do działania z 580 EXII
    dzięki.
    Automat w lampie u mnie nie byl wlaczony nawet na testy bo po co...
    Jak sobie testowalem obie kilka mies temu w domu na 50D to nie widzialem zadnych powazniejszych roznic. Wydaje mi sie tylko ze Metz daje chlodniejsze swiatlo (balans bieli na automacie) a poza tym reszta jest porownywalna (nie wiem jak porownanie mocy/zasiegu itp onanistyczne osiagi). Lampa daje sie sterowac z menu body ale czasem mozna np wspolprace zawiesic ustawiajac w lampie korekte na wiecej niz 2 / mniej niz -2 EV bo to jest poza zakresem body. Czasem jak body ma inna korekte blysku niz lampa to po podlaczeniu nie mozna zmienic tego parametru poprzez body.

Wspolpraca bezprzewodowa obu lamp miedzy soba przebiega bezproblemowo (na nowej wersji softu bo na starej cos nie chcialo wogole dzialac).

HSS, 2 kurtyna tez chodza bezproblemowo, swiatelko wspomagania AFa bez zarzutow (nie sprawdzalem zasiegu i nie robilem bezposredniego porownania).

Przewaga Metza jest kukulka i cena a Canona lepsza wspolpraca, uszczelnienia i latwiejsze/szybsze zapiecie do body. Jesli ktos mysli o Battery Packu to Canon ma go polowe tanszego.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta

Przewaga Metza jest kukulka i cena a Canona lepsza wspolpraca, uszczelnienia i latwiejsze/szybsze zapiecie do body. Jesli ktos mysli o Battery Packu to Canon ma go polowe tanszego.
    Główna przewaga Metza to kukułka, nie do przecenienia jak używa się tylko jednej lampy. Dwie lampy (jedna malutka, ale zawsze) w jednej.

Przewaga Canona - sterowanie, bo kółko i klawiszologia lepsza niż 4 przyciski na Metzu. Ale da się przyzwyczaić.

Domyślnie

Jak dla mnie, największa wada tej lampy to stopka z plastiku niestety oraz samo pokrętło do mocowania. Na pierwszym ślubie ze trzy razy zauważyłem, że sama się odkręciło (dokręcałem tak jak 430 do oporu) za czwartym niestety nie zauważyłem i już podczas wesela spadła na twarde płytki. Z przerażeniem i w zwolnionym tempie patrzyłem jak wypadają akumulatorki i odpada klapka od nich, a lampa delikatnie rozszerza się ... Na szczęście po szybkiej i prostej reanimacji klapkę włożyłem na miejsce (dzięki temu, że lampa się trochę rozeszła) ścisnąłem, coś strzeliło i działa Jedynie plastik samej stopki wygiął się (o dziwo nie pękł) i ciężko wchodził na sanki. Po imprezie użyłem skalpela i zheblowałem trochę materiału - wchodzi tak jak nowa. Tak czy siak, mocowanie 580EXII zdecydowanie lepsze i solidniejsze. Kółko ustawień jednak tez, ale ustawienie metza zajmuje mniej czasu niż 430.

Domyślnie

http://digifoto.pl/blog/?p=358 wlasnie kupilem dzis dwa metze 58 i 48
    mysle ze niebawem napisze troszke o uzytkowaniu w warunkach bojowych

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

mam Metza 58 ponad rok , fociłem w rożnych warunkach i NIGDY się sama nie odkręciła, dziwne
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    mam Metza 58 ponad rok , fociłem w rożnych warunkach i NIGDY się sama nie odkręciła, dziwne
    Ja mam prywatnie 3 metze i żeden się nie odkręcił, za to 2 razy się stopki złamały Ale raczej nie z włąsnej winy...

Generalnie cieszę się, że te stopki są plastikowe, bo gdyby nie one to by pewnie się lampa w połowie złamała a nie tylko stopka.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Plastikowa stopka tak samo jak drobnozwojowe sluby ktorymi sa skrecone np dluzsze obiektywy sa obliczone na zerwanie/polamanie przy jak najmniejszych uszkodzeniach reszty urzadzenia.
    Pomijajac fakt ze zwykle urwanie lub uszkodzenie stopki nie nastepuje samo z siebie a zwiny uzyszkodnika....lepiej chybawymienic stopke niz wywalic rozchrzaniona w drobny mak lampe.
    Kiedys niestety zdarzylo mi sie zniszczyc SB900 w ktorej niestety z racji metalowej stopki rozwalona byla cala obudowa w dolnej czesci.
    Skadinad znam rowniez przypadek kiedy zdolny fotograf polamal na pol Lke (nie pamietam co to za model byl) w serwisie sostaly wymienione tylko wspomniane sruby ktore uchronily calosc przed powazniejszymi uszkodzeniami

Coś już napisał

Domyślnie

czy komuś w metzu leci dym z górnego palnika i wytapiają się pęcherzyki na szybce ?
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów