Pokaż wyniki od 1 do 10 z 126

Wątek: Metz 58 Af - 1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Myślę, że moc lampy to moc żarówki (żarnika). Raczej nie sądzę, żeby moc błysku zależała od naładowania kondensatorów. Wysłałem maila w tej sprawie do metza, ale niestety nik się do mnie nie odzywa. Jednak myślę, że ta moc się dzieli czyli lampa nie jest aż taka mocna jakby się mogło wydawać.

Prośba do posiadaczy METZA 58 AF-1.
    Ustawcie lampę na manual i siłę błyski 1/1
    1)Zróbcie jedno zdjęcie ( oczywiście w aparacie też manual) z jednym palnikiem
    2)Zróbcie drugie zdjęcie na tych samych ustawieniach z dwoma palnikami
    Zobaczcie które będzie bardziej prześwietlone.
    Nie można włączyć drugiego palnika gdy główny jest na wprost. Więc taki test jest bez sensu. LP 58 jest dla głównego palnika w 100% mocy. Jeśli Odchylimy palnik można wyzwolić 'kukułkę' której będzie przydzielone ok. 15 % mocy, reszta pójdzie w palnik główny (no chyba, że zredykujemy moc 'kukułki' do 1/2 lub 1/4).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Dzięki wielkie o to mi chodziło. Szkoda, ze tak jest bo przy odbiciu o sufit moc jest najważniejsza. Myślałem, że palnik główny ma zawsze swoją moc, a dodatkowy to dodatkowa moc.
    Kupuje tą lampę!!
    Nie wie ktoś gdzie w warszawie można ją kupić najlepiej Super Market ( Saturn, MediaMarkt) czy coś takiego. Niestety będę brał na 2 raty, a czas mam tylko po godzinie 18stej więc większość sklepów już pozamykane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Dzięki wielkie o to mi chodziło. Szkoda, ze tak jest bo przy odbiciu o sufit moc jest najważniejsza. Myślałem, że palnik główny ma zawsze swoją moc, a dodatkowy to dodatkowa moc.
    Kupuje tą lampę!!
    Nie wie ktoś gdzie w warszawie można ją kupić najlepiej Super Market ( Saturn, MediaMarkt) czy coś takiego. Niestety będę brał na 2 raty, a czas mam tylko po godzinie 18stej więc większość sklepów już pozamykane.
    No przecież dodatkowa lampa to nie perpetum mobile, jakąś część mocy musi przejąć jeśli chce się jej użyć.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Poprostu myślałem, że to dwie oddzielne lampy, skoro dwa oddzielne palniki to i oddzielne układy zasilania.

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Mam już METZA 58 AF-1 i postaram się dziś zapodać jakiś mały teścik. Jedyne co mnie w niej przeraża to jakość wykonania. Po przesiadce z nikona SB-800 stwierdzam że lampy canona to zabaweczki z kiepskiego, taniego plastiku.

Po wzięciu lampy canona 430ex do ręki miałem jakiś taki odruch wymiotny, luzy na głowicy palnika, guziki jakoś sobie latały, wyświetlacz jak w kalkulatorze.

Metz jest lepiej wykonany choć sporo pozostawia do życzenia. Beznadziejny jest wyświetlacz i nawet się nie umawa do nikonowskiego sb-600/800. Pełne wrażenia postaram się opisać wieczorem. Czyli porównanie obsługi i wykonania 430ex/580ex/58AF-1 oraz SB-600/800 i postaram się zapodać działanie drugiego palnika i automatyki METZA.

Uprawnienia umieszczania postów