Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Początkujaca posiadaczka eosa 400D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padre Zobacz posta
    Czy miał ktoś do czynienia z obiektywem CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS? Jeśli tak, to proszę o opinie.
    Wpisz 55-250 tu: http://canon-board.info/search.php .

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

"an4" - to co zaplanowałaś, że kupisz, czyli C 75-300 & C 50 / 1.8 jest jak na początek wystarczające. 75-300 mam do tej pory, a 50-ke zmieniłem na 1.4
    Po pewnym czasie zauważysz czego tak na prawdę potrzebujesz. Wspominałaś o ewentualnym zakupie na kredyt i być może lepiej wybrać tę drogę. W takiej sytuacji pomyśl o C70-200 / 4.0L (bez IS) bo szkoda kasy. <2000PLN kupisz nowy, tylko pytanie czy tyle chcesz wydać? Pewnie rzadko będziesz potrzebować ogniskowej >200mm.
    Co do 50-ki, to zapewne fajna jest z nim zabawa, ale pewnie może poczekać. 1.8 jest tanim obiektywem (ok. 300), dlatego można sobie na niego pozwolić.
    Pomyśl nad jeszcze jednym, skoro fotografia jest dopiero początkiem przygody. Czy nie kompletować obiektywów tak pod względem przydatności jak i średnicy filtrów. Ja przez długi czas miałem prawie wszystkie na 58mm. Ostatnio dokupiłem szkiełka na 77mm.
    Przy 58mm masz m.in. 18-55 (KIT) / 28-105 / 75-300 / 50 1.4 / 100macro / i jeszcze sporo innych.
    Życzę powodzenia przy wyborze :-)
    Regulamin pkt 8.

pawel100lica
    Guest

Domyślnie

witaj an4!tez mam canona 400d i 70-200/4 teraz zbieram na 18-55 is.tez fotografuje przyrode ale chcialbym robic sluby i takie tam.pozdrawiam.pawel.

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

witam
    tak jak autorka tego postu, również jestem początkującą szczęśliwą posiadaczką Canona EOS 400D
    posiadam obiektyw kitowy, i zastanawiam się nad dokupieniem szkła do portretów i makro, tak na początek... rozważam propozycję Tamrona 90mm f/2.8 Di SP Macro 1:1...
    odpowiada mi jego uniwersalność co do portretu i początkujących doświadczeń z fotografią makro...
    co o nim sądzicie? chętnie posłuchałabym opinii na temat tego obiektywu

pozdrawiam serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tego tamrona nie znam, natomiast widzę, że obecnie na allegro jest on tylko nieznacznie tańszy od Canona EF 100/2,8 Macro, który mam i który polecam z czystym sumieniem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

Kolaj - dziękuje bardzo za odpowiedź w takim razie poczytam jeszcze o Canonie, i może na niego się skuszę...

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

ten Tamron 90mm jest chyba jednym z lepszych obiektywów do makro i prawie każdy go poleca

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

mam nadzięję, że wkrótce i sama będę mogła się przekonać o jego możliwościach póki co jeszcze poczytam o Tamronie i Canonie...

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zdecydowanie polecam Canona 100mm macro. Nie miałem co prawda Tamiego w ręku, natomiast z Canona jestem bardzo zadowolonyz wybory obiektywu do makrofotografii.
    Nie znam osoby, która narzekałaby na niego. Co do portretu, to owszem spotkałem się z opinią, że jest zbyt ostry :-)
    Zawsze można "programowo" zmniejszyć ostrość, jeśli ktoś uważa że jest zbyt duża.
    Od czegoś trzeba zacząć. Pewnie do portretu dokupisz w późniejszym czasie 50 lub 85 a być może 135.

POLECAM!

PS
    pierwsza z brzegu próbka jaka wpadła mi pod rękę:

Ostatnio edytowane przez mssk ; 09-02-2008 o 09:56
    Regulamin pkt 8.

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

od siebie dodam jeszcze tyle, ze w zasadzie obydwa szkielka sa warte zakupu... Nie bedziesz zawiedziona ani jednym, ani drugim.. .a jak to juz w zyciu bywa - kazdy ma swoje wady i zalety... Generalnie jednak wybralbym tamronka.. wg mnie ma ciut lepsze 'osiagi' (no moze poza f/2,8 i f/4.0 - zauwazalnie mniejsza abberacja chromatyczna) no i nie ma wewnetrznego ogniskowanie i USM ... U canona z kolei zauwazylem widocznie gorsza celnosc AF, z drugiej jednak strony kto uzywa AF do makro? :P generalnie powiem tak: jesli mialabys mozliwosc kupienia tamrona znacznie taniej, to bez zastanowienia bierz go... Jesli bylby drozszy, to.. no coz... chyba jednak canona, chociaz jak podkreslam IMHO z tamrona wyskakuja ladniejsze fotki

reasumujac: zakup jednego, czy drugiego bedzie jak najbardziej wlasciwy... imho to najlepsze stalki w swojej klasie cenowej...

najlepiej by bylo jakbys mogla jednym i drugim sie pobawic - wtedy moglabys wybrac ten, ktory bardziej Ci 'lezy' ...

powodzenia!

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów