Strona 11 z 20 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 192

Wątek: [Auwo] - kilka zdjęć...

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

@bebop - thx za ocenę. Kilka slów wytłumaczenia pozwole sobie nabazgrolić
    Faktycznie podczas obrobki spowodowalem, że lewa strona twarzy jest na skraju przepalenia, bynajmniej na moim wyświetlaczu Świeciłem "na wprost" ale poprosiłem jednocześnie małżowinke aby podniosła nieco głowę i to stąd ten feler .
    Nastepnym razem będzie lepiej - zdjcie wykonane w ramach "domowych warsztatow fotograficznych"

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    @bebop - thx za ocenę. Kilka slów wytłumaczenia pozwole sobie nabazgrolić
    Auwo, mam nadzieję, że pomogłem - nie oceniam zdjęć, piszę co widzę i co myślę, a to co dla jednego jest błędem inna osoba może celowo zamierzać. Z tym świeceniem od dołu to poważnie - w portrecie poza specyficznymi przypadkami i efektami chyba się nie stosuje. pozdrawiam

Faktycznie podczas obrobki spowodowalem, że lewa strona twarzy jest na skraju przepalenia, bynajmniej na moim wyświetlaczu Świeciłem "na wprost" ale poprosiłem jednocześnie małżowinke aby podniosła nieco głowę i to stąd ten feler .
    Nastepnym razem będzie lepiej - zdjcie wykonane w ramach "domowych warsztatow fotograficznych"
    ciężko powiedzieć nie widząc surówki zdjęcia. z oświetleniem jak się upierasz przy dolnym być może jest pewna metoda (ja tak trochę próbuję robić): fotografujesz nieco powyżej poziomu wzroku portretowanej, skutkiem czego światło (nawet doświetlające) jest bardziej poziomo niż pionowo. Ew. możesz poprosić o pochylenie się lekko do przodu przy zachowaniu poziomu wzroku. Czasem przy podnoszeniu wzroku pojawia się mankament dolnej części skóry (pod okiem) bo robi się "oko spaniela". i nie ma to nic wspolnego z wiekiem (a raczej kształtem oka i elastycznością skóry) - dość że rok temu robiąc zdjęcia na okładkę dziewczyny w wieku 17lat miałem taki dzinks. mój przyjaciel PS pomógł, niestety trzeba oszukiwać naturę dla estetyki... napewno matowaniem twarzy pudrem. jak nie przesadzisz i dobry puder to nie będzie widać. no i chyba reguła - Paniom soft na twarz. z cerą i temperaturą (lapmy etc.) bywa tak, że pory się jednak rozszerzają. ale to już wchodzimy w specyfikę i stylistykę portretu... trochę booków sobie zamówiłem ostatnio przez Amazon, więc mądry jestem :-) czas może na jakieś sesje ;-) zamiast teorii.
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 02-02-2006 o 23:00
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

bebop - robiąc to b&w chciałem właśnie zatuszować trochę pory. Z pozostałym sugestiami zgadzam sie w 100%.
    Wersja bardzo mocno zbliżona do oryginału poniżej.

Ostatnio edytowane przez Auwo ; 02-02-2006 o 23:27

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ja bym to zrobił w tą stronę. chyba zasugerowałeś się samym kanałem Red...
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

jeszcze jedna sprawa: przy tym rodzaju kształtu twarzy (walczę w tym samym temacie ze zdjęciami portretowymi żony) strzelanie na wprost hmm. nie jest korzystne. to samo dotyczy symetrii oświetlenia...
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Na zdjęciach poprawionych przez Auwo poprawiłbym ostrość ust . Oczy ok jednak usta za mało ostre.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

bebop - dokładnie konwertowałem na b&w zapomocą BW Workflow pro od Freda MIrandy z dodaniem filtra red

Tomasz1972 - nie tykałem zdjęć pod względem ostrości ale ... zaraz spróbuję cos z tym zrobić

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tomasz1972 - nie tykałem zdjęć pod względem ostrości ale ... zaraz spróbuję cos z tym zrobić
    Sorki nie chodziło mi o Twoje przeróby tylko bebopa czarno białe

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Sorki nie chodziło mi o Twoje przeróby tylko bebopa czarno białe
    Tomasz1972 napisałem: w tą stronę a nie: zrób tak. minuta w PS to nie jest obróbka zdjęcia. tym bardziej nie na prevce. moim zdaniem usta powinny być mniej ostre, bo to sugeruje zmarszczki etc. spytaj się dowolnej kobiety jakie wolałaby mieć usta;-) gładkie czy pomarszczone...

Tomasz1972 - nie tykałem zdjęć pod względem ostrości ale ...
    ... ale bebop tak;-) bo poblurował.

Tomasz1972 - a tak ?
    źrenice/tęczówka - tak. reszta przesyt. już nienaturalne. moim partackim zdaniem ;-)
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tomasz1972 - a tak ?

Strona 11 z 20 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów