Auwo, mam nadzieję, że pomogłem - nie oceniam zdjęć, piszę co widzę i co myślę, a to co dla jednego jest błędem inna osoba może celowo zamierzać. Z tym świeceniem od dołu to poważnie - w portrecie poza specyficznymi przypadkami i efektami chyba się nie stosuje. pozdrawiamZamieszczone przez Auwo
ciężko powiedzieć nie widząc surówki zdjęcia. z oświetleniem jak się upierasz przy dolnym być może jest pewna metoda (ja tak trochę próbuję robić): fotografujesz nieco powyżej poziomu wzroku portretowanej, skutkiem czego światło (nawet doświetlające) jest bardziej poziomo niż pionowo. Ew. możesz poprosić o pochylenie się lekko do przodu przy zachowaniu poziomu wzroku. Czasem przy podnoszeniu wzroku pojawia się mankament dolnej części skóry (pod okiem) bo robi się "oko spaniela". i nie ma to nic wspolnego z wiekiem (a raczej kształtem oka i elastycznością skóry) - dość że rok temu robiąc zdjęcia na okładkę dziewczyny w wieku 17lat miałem taki dzinks. mój przyjaciel PS pomógł, niestety trzeba oszukiwać naturę dla estetyki... napewno matowaniem twarzy pudrem. jak nie przesadzisz i dobry puder to nie będzie widać. no i chyba reguła - Paniom soft na twarz. z cerą i temperaturą (lapmy etc.) bywa tak, że pory się jednak rozszerzają. ale to już wchodzimy w specyfikę i stylistykę portretu... trochę booków sobie zamówiłem ostatnio przez Amazon, więc mądry jestem :-) czas może na jakieś sesje ;-) zamiast teorii.Zamieszczone przez Auwo