Reno - zwalniać nie musisz, wystarczy jak będziesz miała oczy dookola głowy![]()
Reno - zwalniać nie musisz, wystarczy jak będziesz miała oczy dookola głowy![]()
Auwo - fajne masz to zdjecie u siebie z psem, cwałującym po mieliźnie nad morzem ... Szkoda ze nie w tradycyjnym formacie, ale zdjecie daje rade![]()
pozdro
Poniżej twarz kobiety która przymyka oko na moje fotowydatki
Portrecik bardzo mi się podoba :-) Jednak jakoś nie widać by oczka przymykała :-) :-) :-)
No i chyba poznalismy cala rodzinke Auwo'y.
Auwo pytanko, czemu kadrujesz tak, ze ucinasz zawsze troche glowy? (nie wspomne o brodzie)![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Lubię ciasne kadry w portretach. Bardzo ciasneZamieszczone przez Drozdi
![]()
Auwo, ja też przymykam ;-) ale się nieco czepnę: twarz nieco przepaliłeś, a to nie hikey, no i oczy same nieco niedoświetlone. jakoś tak dziwnie to dla mnie wygląda. białko oczne powinno się lepiej wybić - a tu ani źrenicy, ani białka - i jakoś oko mało plastycznie wyszło.Zamieszczone przez Auwo
na kadrze, gdzie twarz to 1/3 ujęcia to gdzieś by znikło. przy tak ciasnym kadrze to już element, który albo gra albo nie. dla mnie oczy i prześwietlenie twarzy do dopracowania.
może to nie zdjęcie w konwencji modowej, ale portret, moda - to są te same kwestie - oświetlenie, twarz nie może się świecić (czyli nieco pudru), oczy (polecam vizine) - spojrzenie (tu jest ok) - to wszystko ma grać. z cieni wynika że światło szło od dołu (z prawej)?
totalnie się nie znam ;-) ale to chyba podstawowy błąd oświetleniowy w portrecie. kontra od dołu z blendy etc. ale główne światło od dołu nie bardzo. chyba że helloween tworzysz. tyle mądrzy ludzie pisali, a ja jak głupi powtarzam, bo niezmiennie mi się to zgadza. kadr ciasny fajny, ale brody bym już nie obcinał. pozdrawiam
EDIT: visine = krople Visine do oczu. łagodzą podrażnienia, zaczerwienienie, pstryki w oczy i zwiększają kontrast białek oczu. takie "modowe" t&t
Ostatnio edytowane przez bebop ; 02-02-2006 o 23:34
gra i buczy bebop
@bebop - thx za ocenę. Kilka slów wytłumaczenia pozwole sobie nabazgrolić
Faktycznie podczas obrobki spowodowalem, że lewa strona twarzy jest na skraju przepalenia, bynajmniej na moim wyświetlaczuŚwieciłem "na wprost" ale poprosiłem jednocześnie małżowinke aby podniosła nieco głowę i to stąd ten feler .
Nastepnym razem będzie lepiej - zdjcie wykonane w ramach "domowych warsztatow fotograficznych"![]()
Extra ma Twoja mala mimike! Jakis kalendarz moze z nia zrobZamieszczone przez Auwo
Auwo na portrecie podobny jestes do bruce'a willis'a![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
Auwo, mam nadzieję, że pomogłem - nie oceniam zdjęć, piszę co widzę i co myślę, a to co dla jednego jest błędem inna osoba może celowo zamierzać. Z tym świeceniem od dołu to poważnie - w portrecie poza specyficznymi przypadkami i efektami chyba się nie stosuje. pozdrawiamZamieszczone przez Auwo
ciężko powiedzieć nie widząc surówki zdjęcia. z oświetleniem jak się upierasz przy dolnym być może jest pewna metoda (ja tak trochę próbuję robić): fotografujesz nieco powyżej poziomu wzroku portretowanej, skutkiem czego światło (nawet doświetlające) jest bardziej poziomo niż pionowo. Ew. możesz poprosić o pochylenie się lekko do przodu przy zachowaniu poziomu wzroku. Czasem przy podnoszeniu wzroku pojawia się mankament dolnej części skóry (pod okiem) bo robi się "oko spaniela". i nie ma to nic wspolnego z wiekiem (a raczej kształtem oka i elastycznością skóry) - dość że rok temu robiąc zdjęcia na okładkę dziewczyny w wieku 17lat miałem taki dzinks. mój przyjaciel PS pomógł, niestety trzeba oszukiwać naturę dla estetyki... napewno matowaniem twarzy pudrem. jak nie przesadzisz i dobry puder to nie będzie widać. no i chyba reguła - Paniom soft na twarz. z cerą i temperaturą (lapmy etc.) bywa tak, że pory się jednak rozszerzają. ale to już wchodzimy w specyfikę i stylistykę portretu... trochę booków sobie zamówiłem ostatnio przez Amazon, więc mądry jestem :-) czas może na jakieś sesje ;-) zamiast teorii.Zamieszczone przez Auwo
Ostatnio edytowane przez bebop ; 02-02-2006 o 23:00
gra i buczy bebop