Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: czas synchronizacji z lampą - problem

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lexer Zobacz posta
    HSS nic nie daje.
    HSS nie ma prawa nic dać na zwykłym kabelku synchro. OC-E3 jest konieczny. niestety.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

dokladnie. Kabel synchro nic nie pomoze - w instrukcji napisano ze czas SYNCHRO to 1/xx do 1/250 i tego nie przeskoczysz. Bez OC-3 lub lampy na sankach w HSS nie zrobisz zdjec z czasem "wyzszym" niz 1/250

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A czy zamiast oc-3 moze byc ten z foto-tipa za stówke?
    6DII + 17-200/2,8L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antolll Zobacz posta
    A czy zamiast oc-3 moze byc ten z foto-tipa za stówke?
    Elektrycznie to jest to samo, co OC-e3 więc to bez znaczenia.

Zablokowany

Domyślnie

Chętnie obejrzałbym jakieś foty z użyciem tego synchro. Możecie coś wcisnąć tutaj?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Chętnie obejrzałbym jakieś foty z użyciem tego synchro. Możecie coś wcisnąć tutaj?
    Eee, ale nie bardzo rozumiem, czego się spodziewasz po tych zdjęciach? To taki zupełnie zwyczajny 2-żyłowy kabelek do wyzwalania żarówek błyskowych. Ten kabel nie wnosi żadnej nowej jakosci. Przenosi tylko do lampy sygnał "teraz błyskaj". No i lampa błyska taką mocą, jaką akurat ma ustawioną. Żadna filozofia.

Zablokowany

Domyślnie

Chodzi mi raczej o zaletę posiadania synchro, przydatność itp. W jakich sytuacjach go wykorzystujecie? Teorię znam, interesuje mnie praktyka.

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

doświetlanie w słoneczny dzień i do sportu
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Dopiero zaczyna Awatar lexer
    Miasto
    Lublin / Skarżysko - Kamienna

Domyślnie

no właśnie w słoneczny dzień zwykłym kablem synchro się nie doświetli...
    a do sportu... no nie wiem... komu by się chciało z kablem za sobą latać
    ja mam zamiar używać tej lampy do portretu z kablem, trzeba jeszcze tylko jakieś nakładki na nią wymyślić (wczoraj beauty disha zmajstrowałem )

a jeśli chodzi o zdjęcia to zamieszczam sample z takij zabawy na dworze w deszczu-całkowicie ciemno było lampa na statywie, bez żadnch nakładek, czysty błysk, kilka przykładów przedstawiam.

tyle, że foty robione były KM 5D + lampka Sony HVL f36-am. Lampka kosztowała tyle co sam sterownik Canona, a błyska bez żadnego kabla z pełną ałtomatyką...zawsze, zarówno w zupełnych ciemnościach, jak i przy mocnym świetle (te sample właśnie w takich warunkach były robione). Świetna sprawa, tego mi właśnie najbardziej w Canonie brakuje i strasznie mnie to wkurza. A w tym połączeniu jakiego teraz używam (C40d + 580ex II + kabel synchro) zdarza się, że na 5 błysków lampa raz nie błyska wcale...
    Ech...

http://img177.imageshack.us/img177/9126/pict0043fe6.jpg
    http://img177.imageshack.us/img177/9004/pict0054xu9.jpg
    http://img167.imageshack.us/img167/7929/pict0053to6.jpg
    http://img167.imageshack.us/img167/571/pict0051rl0.jpg

BTW: W KM nie ma uszczelnień,a sesyjka trwała z godzinę

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ktos mial kiedys problem z tym ze lampa nie blyskala. Problem lezy w samym kablu i kostce - ludzie mieli rozne kabelki i to ich jakosc decydowala o tym ze nie zawsz blyskala - po zmianie bylo OK. Jesli jedziesz (a z synchro to raczej tak)na M to jesli wlaaniesz "seryjke" to nie zawsze lampa zdazy sie naladowac (ja czasmi tak mam z dodatkowymi 3 lampami (1x dedykowana do Canon'a a 2x do KM tylko ze nie mialy wejscia synchro - to sobie dorobilem + oczywiscie 580 EX II). 580 laduje sie szybko - nak ustawie na 1/32 i jade na M w lampie (lub strob) to jest spoko ale czsmi jak zpomne albo zdaje sie na automatyke (ktora jak na moje potrzeby dziala lepiej niz trzeba) i jak walne w 350 serie pow 5 RAWow to czasmi sie "zatka". Baterie duzo daja na poczatku mialem "jakies" akumulatorki - teraz na eneloopach jade i jest OK (poza oczywiscie iloscia strzalow). Jakos szybciej mi sie lampa (albo mi sie tak wydaje - zreszta expertem nie jestem - Kuchatka trzeba by bylo sie zapytac) laduje. To ze apratem (nieuszczelnionym) da sie w deszczu robic to tez przerabialem - niestety Londkowe pogody czasmi do tego zmuszaja - lekki deszcz - wyjac pusze i pstryk.
    Sprawdz inny kabel synchro - u mnie dziala ile - blyska za kazym razem - jesli nie to znak ze kumulatorki trzeba podladowac

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów