Dzięki, sprawdzę te Sigmy...porównam i może jeszcze ktoś poleci Metza dla porównania. Wtedy wybiorę.
Pozdr
Dzięki, sprawdzę te Sigmy...porównam i może jeszcze ktoś poleci Metza dla porównania. Wtedy wybiorę.
Pozdr
Metz 44AF4 (IMHO wyśmienity) ma głowicę regulowaną jedynie w pionie, natomiast 54 nie jest już cenowo konkurencyjny w stosunku do 420Zamieszczone przez Kenso
to niestety Metz odpada, ponieważ potrzebuję również obracaną na boki
Dzięki serdeczne
Ja osobiscie dodam, ze jak juz sie zdecydujesz na Sigme to bierz wersje super. Bedzie drozej moze jak 420'stka nieco ale warto ($175 za 420 vs $200 za DG Super)... Wymuszanie zoom'a czy wiecej stopni manuala zdecydowanie sie przydaje. Zarowno przy odbiciach (standardowo ustawia 50mm po podniesieniu i czasami to malo) jak i do przodu... Jak juz kontrolowac to na max'a![]()
...
nie myslałem o takich cenach, ale jak widzę nie ma szans na coś tańszego i wyposażonego w moje wymagania. Czy wiecie gdzie najtaniej kupić taką Sigmę DG Super? Na allegro nie znalazłem....
Nie musi naświetlać na 17 tylko na (17x1.6) 27,2 mm ....Zamieszczone przez Kenso
no tak, nie przeliczałem, ale właśnie na ok.28 mm, czyli wszystkie te lampy tak naświetlają. OK
Canon'y 550 i 580 oraz Sigmy maja wbudowany rozpraszacz na 17mm wiec to sa naprawde fajne ultra szerokie lampy... Nawet majac nisko sufit albo blisko sciane mozna spora czesc oswietlic i miec ladne rozproszenie swiatla...
DG ST kosztuje 150$ tak na marginesie i chyba obecnie jest najtansza lampa dostepna w sklepach z glowica w kazda strone. A przechodzone to wiadomo ze roznie... Mi dmuchneli na e-bay'u uzywke Super do Canon'a za 140$![]()
...
Error ;-) Dyfuzor w 580EX rozprasza na 14mm ;-)Zamieszczone przez KuchateK