Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 128

Wątek: Fotografia oczami "ekspertów"

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Dlatego też, aby móc dane zjawisko ubrać w mechaniczno - hydrauliczny definiowalny układ a następnie wykorzystać w procesie, trzeba je najpierw w przybliżony sposób matematycznie opisać, czyli stworzyć model.
    pogrubilem kluczowe slowo i zaznaczylem tam, gdzie wy, inzynierowie, popelniacie mocne naduzycia semantyczne ktore normalnie by nie przeszly, ale przymyka sie oko, bo czasem udaje wam sie nawet cos dzialajacego zbudowac (Bog jeden wie jakim cudem - moze dzieki tym 300-procentowym tolerancjom )
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Jeden młody inżynier do drugiego młodego inżyniera:

- Słuchaj, jak sobie pomyślę, jakim jestem fachowcem, to aż się boję iść do lekarza.

No cóż... Myślę, że w tej sytuacji pozostaje liczyć tylko na artyzm...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    .... bo czasem udaje wam sie nawet cos dzialajacego zbudowac (Bog jeden wie jakim cudem - moze dzieki tym 300-procentowym tolerancjom )
    Udaje się, bo stosujemy w naszych modelach współczynniki, czyli wedle definicji mojego ojca (inżyniera, przez wiele lat naukowca - doświadczalnika) "Wartości liczbowe, kompensujące niewiedzę autora modelu/wzoru" :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Udaje się, bo stosujemy w naszych modelach współczynniki, czyli wedle definicji mojego ojca (inżyniera, przez wiele lat naukowca - doświadczalnika) "Wartości liczbowe, kompensujące niewiedzę autora modelu/wzoru" :-D
    z tego co wiem, to na mechanicznym na naszej cudownej uczelni stosuje sie "wspolczynnik poprawnosci wyniku". dzielisz to co wyszlo przez to co mialo wyjsc i jest wspolczynnik czasem nawet mniejszy niz 10.

z innej beczki, to u nas na PPT zawsze robilo sie beke z tego, ze wprawdzie normalnie prawdopodobienstwo zdarzenia losowego nie moze przekroczyc 1, ale
    na elektrycznym i na mechanicznym zdarzaja sie wartosci wyzsze. przy czym, jezeli wychodza czesci urojone, to na elektrycznym zdarza sie to wykladowcom/studentom dostrzec i podejrzewac blad
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...z innej beczki, to u nas na PPT zawsze robilo sie beke z tego, ze wprawdzie normalnie prawdopodobienstwo zdarzenia losowego nie moze przekroczyc 1...
    Bo Wy tam piliście stanowczo za mało alkoholu, stąd właśnie świat wydawał się Wam bardziej skomplikowanym :-)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ok, zachęcony sarkazmem, który się już tu czasem przelewa poczytałem trochę o inżynierii i rzeczywiście wygląda na to, że z tym abstrakcjonizmem to trafiłem jak kulą w płot. Ku mojemu zdziwieniu okazuje się, że abstrakcja to wręcz klucz do zdefiniwoania inżynierii. Pewnie nigdy bym się o tym nie przekonał gdyby nie wasza życzliwość. Dziękuję.

PS Było napisać, że inżynieria najpiękniejszą ze sztuk i miałbym święty spokój. Albo w ogóle nie czytać PSów... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego też, aby móc dane zjawisko ubrać w mechaniczno - hydrauliczny definiowalny układ a następnie wykorzystać w procesie, trzeba je najpierw w przybliżony sposób matematycznie opisać, czyli stworzyć model.
    Innymi słowy, trzeba dużo wiedzieć, żeby umieć naukowo lać wodę

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    PS Było napisać, że inżynieria najpiękniejszą ze sztuk i miałbym święty spokój. Albo w ogóle nie czytać PSów... ;-)
    Bo ja sobie lubię na poważnie myśleć, że tak jest: że np. piękny, wkomponowany w pejzaż most, wzniosły budynek, samochód, silnik, wydajna ścieków oczyszczalnia... to są dzieła sztuki tout court...
    EOS - conditio sine Kwanon...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Bo ja sobie lubię na poważnie myśleć, że tak jest: że np. piękny, wkomponowany w pejzaż most, wzniosły budynek, samochód, silnik, wydajna ścieków oczyszczalnia... to są dzieła sztuki tout court...
    ...piekny kompostownik emitujacy do wznioslej atmosfery wykwintny bukiet zapachow...

e.... nie... z calym szacunkiem dla wydzialu MacGyvera i mojej najlepszej z zon - odkrywanie piekna w oczyszczaniu szczyn i co bardziej trwalej konsystencji odpadow cywilizacyjnych... dla mnie to po prostu rzezba w go*
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

...piekny kompostownik emitujacy do wznioslej atmosfery wykwintny bukiet zapachow...

e.... nie... z calym szacunkiem dla wydzialu MacGyvera i mojej najlepszej z zon - odkrywanie piekna w oczyszczaniu szczyn i co bardziej trwalej konsystencji odpadow cywilizacyjnych... dla mnie to po prostu rzezba w go*
    Czekaj - jak MacGyver et consortes zastrajkują
    A pomieniona rzeźba w g... to przecież sztuka co się zowie (bodajże performance, czy jakoś...)
    EOS - conditio sine Kwanon...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Czekaj - jak MacGyver et consortes zastrajkują
    Inżynieria środowiska to nie tylko przygotowanie wody użytkowej i odbiór tego co te wstrętne ludziska z niej robią ale też: odbiór i unieszkodliwianie odpadów, ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja... oj ciężko by Wam było bez nas :-D

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów