Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: SKANOWANIE EPSONEM v100 (np. zdjec nocnych kolor)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie SKANOWANIE EPSONEM v100 (np. zdjec nocnych kolor)

Witam
    Jest nie do konca szczesliwym posiadaczem Epsona v100 ,ktorego uzywam z dolaczonym programem.
    Ogolnie problemow nie mam jesli chce zeskanowac negatyw kolor i zrobic z tego bw , no to jest powiedzmy ok.
    Gorzej bywa jesli zalezy mi na kolorze.
    Czasem zeskanuje bardzo dobrze , a czasem np tak :

Jak widac zdjecie zazielenione i ogolnie szalenstwo kolorow.
    Czasem radze sobie jakos ustawiajac krzywe itp. , no ale czasem jak w powyzszym przypadku nie mam kompletnie pojecia co zrobic.
    Do tego dochodzi fakt ze mam wlozony negatyw i jak np zeskanuje jako kolor to jest ok i dobrze odczyta wymiary , a jak tylko zmienie na bw to przycina zle i np klatki sie nakladaja - to akurat nie problem bo sobie z tym radze , gorzej z kolorami.
    Prosze o jakas pomoc.

* Za pylki,wloski na skanie przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez Morfiko ; 14-01-2008 o 00:37

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jaki materiał, jaka temperatura barwowa światła w kadrze (jakie to światło), czy używałeś filtrów konwersyjnych, czy precyzyjnie naświetlałeś?

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Swiatlo pochodzilo z nocnych Lamp Sodowych (charakterystyczna pomaranczowa barwa ,niska temperatura barwowa) - zreszta jak widac.
    Material Swiatloczuly byl to jakis tani film zdaje sie z Auchan wyprudukowany przez Kodaka iso 200.
    Nie uzywalem zadnych filtrow , gdybym uzywal napewno bym o tym napisal
    Pomyslalem ze moze to byc zwiazane z dlugim czasem naswietlania (noc+duza przeslona=dlugi czas ekspozycji) a niektore negatywy zdaje sie ze nie wytrzymuja takich czasow ,ale juz mialem wczesniej taka sytuacja gdy robilem zdjecie martwej natury (kompozycja pomarancze , sok , szklanka) swiatlo biale i tam czas naswietlania byl krotki.
    I jak dalem negatyw do wywolania z indexem to kolorystyka na indexie ok.
    Po zeskanowaniu wszystko zazielenione.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów