Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: W Jaki sposób przechowywać zdjęcia?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hatik Zobacz posta
    Myślę, że dobrym sposobem jest tworzenie katalogów z datą wykonania zdjęć i krótkim opisem zawartości (np. główny temat fotek).
    Katalogi wyglądają wtedy n.p. tak:

__WYBRANE - LAB
    2007-06-03 - Scandia MTB Maraton - Białystok
    2007-06-17 - Targi Motoryzacyjne, Pałac Branickich, rodzinka
    2007-06-29 - Puszcza Białowieska, Kubuś

Można jeszcze założyć podkatalogi np. [Do wysłania] itp.
    Łatwo to wtedy posegregować wg czasu i widać tematykę zdjęć, u mnie sprawdza się to już od kilku lat.
    Robię dokładnie tak samo, tyle że co roku wrzucam fotki zbiorczo do katalogu: np. "2006" i mam je jako archiwalne.

Szukam natomiast czegoś (soft, 'tip & trick' dla Lightroom'a, a może jakieś rozwiązanie plikowe), co pozwoliłoby na udostępnienie bazy zdjęć na dwóch komputerach (notebook i PC), aby nie eksportować za każdym razem zdjęć aby mieć je 'wyedytowane' na drugim komputerze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW - w rozumieniu 'bazy zdjęć' - chodzi mi o fizyczne pliki na dysku, katalog Lightroom'a, oraz nastawy przy 'wywoływaniu' z Lightrooma.
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 14-01-2008 o 09:47 Powód: Automerged Doublepost
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Robię dokładnie tak samo, tyle że co roku wrzucam fotki zbiorczo do katalogu: np. "2006" i mam je jako archiwalne.

Szukam natomiast czegoś (soft, 'tip & trick' dla Lightroom'a, a może jakieś rozwiązanie plikowe), co pozwoliłoby na udostępnienie bazy zdjęć na dwóch komputerach (notebook i PC), aby nie eksportować za każdym razem zdjęć aby mieć je 'wyedytowane' na drugim komputerze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW - w rozumieniu 'bazy zdjęć' - chodzi mi o fizyczne pliki na dysku, katalog Lightroom'a, oraz nastawy przy 'wywoływaniu' z Lightrooma.
    zwykle podmapowanie dysku nie wystarczy?
    pozdrawiam
    orzeh

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów