Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Coś już napisał Awatar stolo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
    Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

stolo

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.
    Nie bardzo rozumiem jak filtr może chronić przed istniejącymi już w obiektywie odbiciami Rozumiem, że bardzo dobry, czy wręcz idealny filtr nie pogarsza odbić, ale tylko i aż tyle.
    Jeśli światło przejdzie przez filtr bez odbicia, a następnie odbije się w soczewce obiektywu, to w czym filtr pomoże?

Domyślnie

Nie rozumiem czego nie rozumiesz skoro użyjesz filtr z powlokami np 6 czy 7 warstw to bardzo ograniczysz w dużym stopniu odbicia wewnątrz układu optycznego. Czyli nie będzą istniały już te wcześniej istniejące. Wartstwy filtra nie wyeliminują w 100% ale w szerokim zakresie tłumia odbicia.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie rozumiem czego nie rozumiesz
    No to jeszcze raz.
    Masz obiektyw, którego przednia soczewka generuje flary. Nakręcasz nań idealny filtr, czyli taki dający zero odbić. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że sytuacja nie zmieni się, czyli będzie tak jak bez filtru - tak się właśnie idealny filtr zachowuje, że jest "jak powietrze"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stolo
    Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

stolo
    No wlasnie sek jest w tym ze nie mam osłony i chce ja kupić ale waham sie która?
    Co do filtra to zez mam watpliwosc... bo zakladajac ze swiatło przejdzie bezodbiciowo przez filtr a nastepnie napotka na szkło, ktre powoduje odbicia... to tak sobie główkoje ze powinno być tak samo....
    Czyli na moj rozum.... pomoc moze albo wymiana obiektywu lub zalozenie skutecznej osłony.....

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 26-04-2005 o 12:30
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Domyślnie

A konkretnie czy:
    EW-60C
    a moze
    EW-65II ??????
    ( http://www.fotoplus.com.pl/sklep.foto/lista27-2 )
    Lutek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    No to jeszcze raz.
    Masz obiektyw, którego przednia soczewka generuje flary. Nakręcasz nań idealny filtr, czyli taki dający zero odbić. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że sytuacja nie zmieni się, czyli będzie tak jak bez filtru - tak się właśnie idealny filtr zachowuje, że jest "jak powietrze"
    Już wiem o co Ci chodzi.... zgadza się ..... sytuacja o której ja piszę zachodzi w przypadku używania filtra bez powłok. Natomiast tu dyskusja toczy się o obiektyw bez filtra co przeoczyłem. Czyli w takiej sytuacji rozwiązaniem jest uzycie obiektywu który posiada powłoki antyrefleksyjne co wtedy zmniejszy znacznie flarki.

Domyślnie

A wracając do tematu to fabryczna przy małych ogniskowych nie wejdzie ci w kadr.

Domyślnie

A wracając do tematu to fabryczna przy małych ogniskowych nie wejdzie ci w kadr.
    No tak rozumiem.... ale fabryczna jest na obiektyw, ktory ma 18mm... ale wiadomo ze faktyczna ogniskowa tego obiektywu (a co za tym idzie kąt widzenia) wynosi tak jak dla obiektywu 18x1,6=28mm !

Piotr
    Lutek

Domyślnie

Nie sprawdzałem jak będzie z innymi osłonami ale faktycznie kąt widzenie się zmniejsza no a logicznie co za tym idzie i mozna się pokusić o inną osłonę.
    A nie możesz podjechać i sobie zobaczyć ?? Nałozysz cykniesz i będziesz miał pewność.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów