Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?Zamieszczone przez Jurek Plieth
Piotr
Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?Zamieszczone przez Jurek Plieth
Piotr
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:Zamieszczone przez Lutek
Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!
No coz mam swiadomosc ze ten "standardowy" obiektyw nie jest mistrzostwem swiata ... :smile:Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło? - przeciez nawet z tym "stadardowym" szkłem jakość zdjec jest w 90% sytuacji zdecydowanie lepsza...
Ale na pewno to odblaski.... moze wieksza podatnosc wynika z tego ze jest wiekszy obiektyw a wiec powieszchnia szkla a zatem podatność na odblaski wpadajacego pod konkretnym kontem swiatła. Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
Pozdrawiam
Lutek
Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.Zamieszczone przez Lutek
Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.Zamieszczone przez Lutek
Twoja odpowiedz idzie dokladnie w kierunku mojego rozumowania :-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(
Pozdrawiam
Lutek
Prawdę mówiąc nie dowiedzieliśmy się jakiego obiektywu dotyczą Twoje problemyZamieszczone przez Lutek
W moim domyśle chodzi o EF-S 18-55
Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.Zamieszczone przez Lutek
stolo
![]()
No wlasnie sek jest w tym ze nie mam osłony i chce ja kupić ale waham sie która?Zamieszczone przez stolo
Co do filtra to zez mam watpliwosc... bo zakladajac ze swiatło przejdzie bezodbiciowo przez filtr a nastepnie napotka na szkło, ktre powoduje odbicia... to tak sobie główkoje ze powinno być tak samo....
Czyli na moj rozum.... pomoc moze albo wymiana obiektywu lub zalozenie skutecznej osłony.....
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Lutek ; 26-04-2005 o 12:30
Lutek