Bardzo... fru-fru, jak to Kubowe!
Lekkie znaczy się, pięknie skomponowane.
1. - bardzo cenne encyklopedycznie, jak sądzę, 2. - bardzo zabawne
A pokusiłeś sie o jakieś norweskie pejzaże?
Bardzo... fru-fru, jak to Kubowe!
Lekkie znaczy się, pięknie skomponowane.
1. - bardzo cenne encyklopedycznie, jak sądzę, 2. - bardzo zabawne
A pokusiłeś sie o jakieś norweskie pejzaże?
3 mi sie bardzo podoba. No i respect dla umiejetnosci przy strzeleniu ostatniego, w locie...
.
4 i 5 bardzo fajne. Dzięki tym zdjęciom coraz bliżej mi do 500/4 IS.
pzdr
Bardzo ładne zdjęcia , najbardziej podobają mi się te w ruchu; 2,4,i 5. Zawsze zastanawiam się jak można wykonać tak ostre dynamiczne zdjęcia. Na jakim czasie były robione bo nie umiem odczytać EXIF'u? I drugie pytanie związane z wątkiem o ilości udanych zdjęć (forum dla początkujących też tam coś napisałeś) jaki masz odsetek udanych z przykładowo z takiej sesji?
Źle się czuję jak sobie nie popstrykamwww.stasiaczek.blogspot.com
---------------------------------------------
Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS
oto przykład exif'a ze zdjęcia nr 5
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/1600 second = 0.00063 second
# Lens F-Number/F-Stop = 8/1 = F8
# Exposure Program = aperture priority (3)
# ISO Speed Ratings = 400
wyższa przesłona jest potrzebna aby uniknąć nieostrości gdy obiekt się rusza i może wyjść poza ekstremalnie małe GO.
co do ilości "udanych zdjęć". Technicznie poprawnych dla ptaków w locie to jakieś 15-20%, ale z 50-100 zdjęć wybieram jedno, może dwa. Musi mieć coś więcej niż tylko dobrą ostrość.
a tu z drugiej strony przykład exifa dla zdjęcia w deszczu:
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/80 second = 0.0125 second
# Lens F-Number/F-Stop = 63/10 = F6.3
# Exposure Program = aperture priority (3)
# ISO Speed Ratings = 400
Jak to ja, preferuję dynamiczne kadry.
5 (piątka) i 2 (dwa) zdecydowanie, długo nic i reszta, oczywiście też ładna, ale...
PS. Stojąca postać człowieka, pojazdu, ptak itd. w ogóle do mnie nie przemawiają, nawet nie sięgam po aparat, ale sytuację dynamiczną zawsze do bólu staram się uchwycić.
Pozdrawiam.
a ja tak dodam tylko, że na jedynce gościu się pożywia co jest jednak jakąś tam akcją, na trójce pada deszcz który mi wyjątkowo ubarwia scenę dynamicznie właśnie, a na czwórce on tak nie stoi przez pół godziny![]()
Podczas totalnej wycinki i to nie przez tzw. pilarzy ale poprzez specjalne maszyny, które wycinają drzewa, ogałacają je jednocześnie z gałęzi i jednym ruchem układają na ciągnikach.
Piękne sceny, gdzie potężny chojak jest wymachiwany jak gałązka.
PS. Swoją drogą nie znam się na ptakach, oceniam kadry i nie powinienem się wypowiadać, czy łatwo "złapać" obiekt stojący w miejscu czy też nie, ot coś fruwa.
Zdjęcia jak pisałem super, a że ja lubię nawet w biegu fotografować las - no cóż![]()
Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 19-06-2008 o 12:50
Pozdrawiam.